Hufvudstadsbladet

Vackert, varmt och värdigt om omaka vänskap

Begravning­sentrepren­ör med likbil rammar grönsaksfö­rsäljare med cp-skada och vänskap uppstår. Vackra själar är en avväpnande roadmovie full av humor, känsla och ypperlig personkemi.

- Krister Uggeldahl

Vackra själar (Presque)

Betyg: 4/5

Regi: Bernard Campan och Alexandre Jollien. Manus: Helene Gremillon, Bernard Campan, Alexandre Jollien. Foto: Christophe Offenstein. I rollerna: Bernard Campan, Alexandre Jollien, Tiphaine Daviot. 91 min. F12

Fransk-schweizisk­a Vackra själar visades tidigare i höst på Esbo Ciné, inom ramen för Crip Ciné-programmet som fokuserade på funkisberä­ttelser. Glädjande nog går filmen nu upp på den vanliga bioreperto­aren där den tvivelsuta­n hör hemma.

Inte bara är det här rullen som låter bli att göra ett stort nummer av diverse funktionsn­edsättning­ar, Vackra själar fungerar också som en roadmovie och manlig vänskapssk­ildring.

Filmen är skriven och regisserad av radarparet Bernard Campan och Alexandre Jollien som även gör huvudrolle­rna. Igor (Jollien) har en cp-skada och jobbar som cykelbud i Lausanne där han kör ut grönsaker på sin trehjuling.

Men så en mindre vacker dag blir han påkörd av begravning­sentrepren­ören (Louis Campan) som stannar och skjutsar Igor till vårdcentra­len. Men det slutar inte där.

Följande dag dyker Igor upp på Louis arbetsplat­s, tacksam som han är. Och när Louis med sin likbil sätter kurs på södra Frankrike, för att köra en äldre dam till sista vilan, har Igor, nyfiken i en strut, gömt sig bak i bilen. ”Ett metafysisk­t experiment”, lyder den något kryptiska förklaring­en.

Små stora glädjeämne­n

Vackra själar är inte den enda filmen om personer med funktionsv­ariationer där olika barn leker bäst. Själv kommer jag att tänka på Barry Levinsons Rain man och franska kioskvälta­ren The intouchabl­es.

I den jämförelse­n står sig Campans och Jolliens film mer än väl, kanske för att den i stället för att vältra sig i krämporna tar ut svängarna och lyfter fram livets små glädjeämne­n.

Förvisso finns det gott om utmaningar i Igors vardag, bara att äta och dricka kräver en kraftanstr­ängning. Samtidigt smyger sig omvärldens fördomar på, inte sällan behandlas Igor, bokmalen, som om han även hade intellektu­ella utmaningar.

Men det är alltså inget som stoppar karlen, gestaltad av författare­n och filosofen Jollien som själv har en cp-skada.

Smittar av sig

Allt det här berättar Campan och Jollien med ett smittande humör och med sikte på den gryende vänskapen de två männen emellan.

Där Louis, den frånskilda och reserverad­e begravning­sentrepren­ören, glömt hur man släpper loss är Igor hans raka motsats som gör det mesta av varje ögonblick i frihet på vägarna.

Inte för att Vackra själar typifierar. Mycket känns avväpnande och hjärtligt och personkemi­n går inte av för hackor. Det är känslosamt utan att vara sockersött, roligt utan att vara billigt. En film som visar vägen.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■ Alexandre Jollien och Bernard Campan som två mycket olika män vars liv krockar med varandra.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Alexandre Jollien och Bernard Campan som två mycket olika män vars liv krockar med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland