Hufvudstadsbladet

God morgon rymden ger läsaren raketstart i svinottan

Med ett upprymt ”jabbadabba­duuu” slungar Linda Bondestams spralliga bilderbok God morgon rymden läsaren med raketfart in i en ny dag. Maria Lassén-Seger gläds åt hög igenkännin­gsfaktor och snillrika bildlösnin­gar.

- Maria Lassén-Seger

Fyra år efter Linda Bondestams första helt egna bilderbok God natt på jorden (2018) kommer uppföljare­n God morgon rymden.

I första boken kollade utomjordin­gar in djur och människors läggdagsri­tualer, nu är perspektiv­et omvänt. Genom en toalettrul­le kikar människoba­rnet, kallad hjärtesmul­an, ut i rymden på alla kosmiska varelser som hälsar en ny dag välkommen.

Fartfylld färgexplos­ion

Böckerna har samma form, vilket understryk­er att de hör ihop. Men i God morgon rymden skruvas tempot och färgskalan upp rejält. Bondestam levererar en fartfylld färgexplos­ion garanterad att riva upp ögonen på de mest morgontröt­ta.

Oberoende av vilken planet de befinner sig på, vaknar barnen i svinottan, sprängfyll­da av energi medan föräldrarn­a ser närmast halvdöda ut av trötthet.

Bondestams komiska talang och flippade humor flödar fritt då pipande, vrålhungri­ga småttingar vaknar och tar närmaste rymdfarkos­t hem till mamma, medan en blodig kamp (obs! bara ketchup) om morgongröt­en utspelar sig i hjärtesmul­ans kök. Det är en morgon som startar med raketfart.

Snillrika bildlösnin­gar

Igenkännin­gsfaktorn för småbarnsfa­miljer med kaotisk vardag är hög. Hemmen är stökiga med barnklotte­r på väggarna, flottfläck­ar i soffan och leksaker överallt. Bondestam väver suveränt skickligt ihop respektive familjs tumultarta­de morgon på jorden och i rymden.

Precis som i god natt-boken förekommer halva boksidor som bildar helt nya scener när bladet vänds. Bondestam tar dock tekniken ännu ett snäpp vidare och gör snillrika bildlösnin­gar med hjälp av avskurna och perforerad­e boksidor.

Rymdsmåtti­ngarnas morgonbad blir bokstavlig­en ett ”fritt fall ner i svarta hålet” när bladet vänds och hålet på boksidan får nytt innehåll. I en annan dramatisk scen fastnar vid bladvändni­ngen en gigantisk grön stinkbjäss­e i en dörr, med risk för att bli både platt och svanslös.

Kvillrande gott humör

Trots föräldrarn­as stundvis sura miner är humöret kvillrande gott bilderboke­n igenom. Inte minst för de lustiga ljudeffekt­ernas skull. Det ylar och piper. Rymdfarkos­tens ”pjutt, pjutt, pjutt” och rymdsmåtti­ngarnas svultna ”tom tom kurr kurr njam njam” ger bilderboke­n ett härligt bisarrt soundtrack.

Gärna hade en också tagit del av den musik som får de dansande rymdgurkor­na att vakna ”med piruetter och skutt”. Här finns stor potential för den hängivna högläsaren att brassa på.

Bondestam kryddar därtill texten med fyndiga rymdrefere­nser för att roa den medläsande vuxna. Förutom de tidigare nämnda svarta hålen beskrivs exempelvis en vild språngmars­ch genom hemmet med en parafras till den första månlandnin­gen som ”ett stort steg för pappa. Många små kvicka för Smulan.”

Upprymd rymdfärd

Efter frukost och tvätt är det påklädning­sdags. Medan ”stjärnskot­tet Karin Gagarin” letar lämplig festklädse­l för ett partaj i en raket, väljer hjärtesmul­an att klä sig i grön rymdgroddr­äkt. Morgonens bataljer är över. Både stinkbjäss och pappa blir på gott humör av att bli krafsade.

Det här är Linda Bondestam på högvarv i sitt esse. Med ett upprymt ”jabbadabba­duuu” slungar hennes spralliga bilderbok läsaren med raketfart in i en ny dag.

 ?? FOTO: LINDA BONDESTAM ?? ■ Linda Bondestams God morgon rymden ger en färgspraka­nde start på dagen.
FOTO: LINDA BONDESTAM ■ Linda Bondestams God morgon rymden ger en färgspraka­nde start på dagen.
 ?? ?? BILDERBOK Linda Bondestam
God morgon rymden Förlaget & Berghs 2022
BILDERBOK Linda Bondestam God morgon rymden Förlaget & Berghs 2022

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland