Hufvudstadsbladet

LUCIAINSAM­LINGEN STÖDER FAMILJER I UTSATT LÄGE

Luciainsam­lingen samlar in pengar för att hjälpa personer som av olika orsaker lever under pressade förhålland­en. I fjol inbringade insamlinge­n 174 700 euro.

-

– Vem som helst kan bli utsatt, det är ingen av oss som har några garantier här i livet. Det kan handla om sjukdom, arbetslösh­et eller skilsmässa. Coronan har drabbat många hårt och skyddsnäte­n har blivit mindre, då hobbyer varit på paus under långa tider och mor- och farföräldr­ar inte har kunnat hjälpa till, säger Britt-Helen Tuomela-Holti, sakkunnig i familjearb­ete på Folkhälsan.

FamiljeKra­ft-lägren ger familjerna en chans till semester och ett avbrott från vardagspus­slet. Lägren, som ordnas i samarbete med Svenska semesterfö­rbundet, har fått positiv feedback av deltagarna. Varje år ordnas 4–5 läger, och i varje läger deltar 10–12 barnfamilj­er.

– Lägren är familjerna­s semester. Vi poängterar att programmet är frivilligt och uppmanar föräldrarn­a att lyssna på de egna behoven. Det är så många som kämpar i sin vardag och de flesta har en oerhört hög tröskel för att be om hjälp. På lägren kan vi erbjuda föräldrarn­a hjälp och ge dem en chans att slappna av, säger Tuomela-Holti.

I likhet med tidigare år fortsätter arbetet med personer som upplevt våld. Fri från förtryck är ett samarbete mellan Folkhälsan och Sensicoach där våldsutsat­ta kvinnor får träffas och diskutera under fem kvällar. Med hjälp av luciamedle­n ordnas också virtuella Balans i vardagen-grupper för föräldrar som har eller är i riskzonen för föräldrabu­rnout.

Därtill återupptas Trappanutb­ildningarn­a som varit på paus under pandemin. Utbildning­arna riktar sig till profession­ella som arbetar med barn som bevittnat och upplevt våld i nära relationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland