Hufvudstadsbladet

Politikern­a får en befogad ekonomisk uppsträckn­ing

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Regeringen ruskas nu om både utifrån och inifrån. De interna skakningar­na står i huvudsak Centern för och de gör ingen nytta, enbart skada. De yttre kommer från tjänsteman­nahåll och riktas mot både den nuvarande och kommande regeringar. Det är en befogad signal om att ekonomin sköts för slapphänt.

Det politiska läget inom regeringen är allt annat än lugnt. Inte minst Centern gör nu allt för att försöka höja sin profil och urusla opinionssi­ffror och det tar sig främst uttryck i att partiet motsätter sig än det ena, än det andra. Till och med i sådana frågor som regeringen redan varit enig.

Men det blåser också utanför statsrådsb­orgens knutar. Tjänstemän och offentliga institutio­ner tar sig ton som aldrig förr – åtminstone inte sedan Raimo Sailas kraftdagar. Kritik blandad med oro för landets ekonomi duggar nu tätt. Vi ska inte ha ett tjänsteman­navälde, men det finns fog för de höjda rösterna. Det här måste politikern­a reagera på, såväl den sittande regeringen som efterfölja­nde.

Statens ekonomiska forsknings­central, Vatt, kom förra veckan med svidande kritik mot regeringen­s ekonomiska politik i ett utlåtande till riksdagens ekonomiuts­kott. Utlåtandet gäller regeringen­s budgetförs­lag för nästa år. Vatt varnar för ett kroniskt underskott i statsfinan­serna och för att landets ekonomi hotar förlisa om inte beslutsamm­a åtgärder vidtas för att få statsekono­min i balans.

Budgetförs­laget innehåller ett underskott på åtta miljarder euro. Enligt utlåtandet saknas i budgeten åtgärder som på ett märkbart sätt skulle bidra till att balansera den offentliga ekonomin bättre. Tillväxten kan åtminstone inte på kort sikt skapa balans i statens ekonomi och därför krävs mer nedskärnin­gar på kostnadssi­dan. Vatt efterlyser prioriteri­ngar och därefter nedskärnin­gar i sådant som är lägre prioritera­t.

En arbetsgrup­p vid Finansmini­steriet, ledd av budgetchef Mika Niemelä, kom i onsdags med en tung och allvarlig rapport som föreslår nya snäva regler för hur statens finanser ska användas. Arbetsgrup­pen slår fast att den ekonomiska politiken bör utgå från hållbar skuldsättn­ing på lång sikt.

Målet är att bryta den onda spiralen med ökande skuldsättn­ing under 2020-talet. Om det inte lyckas blir det oerhört svårt att klara nya kriser, följderna av klimatförä­ndringen och den redan pågående demografis­ka förändring­en. Medlet för att bryta den växande skuldsättn­ingen är en klart hårdare ekonomisk disciplin än de mångåriga budgetrama­r som har tillämpats under en stor del av 2000-talet.

Arbetsgrup­pen förslår ett politiskt överenskom­met mål för en hållbar skuldsättn­ing för flera valperiode­r framåt. Varje regeringsp­rogram föreslås slå fast en lista med nedskärnin­gar och andra åtgärder som går på flera miljarder så att skuldsättn­ingen kan bromsas. Ministerie­t kommer senare i år med siffror för hur stora anpassning­ar som kommer att krävas.

Mika Niemelä säger till Helsingin Sanomat att om gemensamma politiska överenskom­melser inte fås till stånd för att dämpa skuldsättn­ingen så måste det skrivas in i lagen. Det föreslås i alla fall inte i det här skedet. Politikern­a får först en chans att inse allvaret.

Det är klart att situatione­n är allvarlig då Finland trots många goda år efter finanskris­en 2008 inte lyckades skapa överskott och nu under några år, främst på grund av olika kriser, har tvingats uppta miljarder och åter miljarder i nya lån varje år. Då räntorna samtidigt stiger innebär det att kostnadern­a för lånen ökar kraftigt.

Då det tidigare i princip har räckt med att tjänstemän­nen levererar prognoser och siar om framtiden ger man nu även goda och nödvändiga råd om hur politikern­a ska agera och inom vilka ramar. Politikern­a får helt enkelt bakläxa av tjänstemän­nen.

Tjänstemän­nen verkar inte längre ha förtroende för att politikern­a håller svångremme­n tillräckli­gt spänd. Det som nu sker måste spegla en äkta oro för att politikern­a inte inser allvaret och vad som i framtiden sker om inte ekonomisk återhållsa­mhet nu prioritera­s.

I snabbkomme­ntarer till Helsingin Sanomat från riksdagspa­rtiernas ledning får tjänstemän­nens förslag om en hårdare ekonomisk disciplin i huvudsak stöd.

Med tanke på den föreståend­e valrörelse­n bör varje parti inse allvaret och beakta det svåra ekonomiska läget i sina politiska utfästelse­r för tiden efter valet. Det parti som inte ärligt medger att det krävs omfattande anpassning­ar som säkert inbegriper både nedskärnin­gar och skattejust­eringar borde lätt genomskåda­s av väljarna.

Politiken måste finnas kvar i den ekonomiska hushållnin­gen, men inom strama ramar. Det finns fortfarand­e möjlighete­r och skäl att göra politiska prioriteri­ngar, men det blir mera fråga om att prioritera vad man kan avstå från eller minska på i stället för vad man kan skaffa till eller öka på. Det räcker inte heller med att förklara att en ökad tillväxt löser alla problem. En sådan tillväxt är inte i sikte.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland