Hufvudstadsbladet

Finland måste respektera Ålands autonoma ställning

-

Av vilken orsak kan inte Finland följa den nordiska (danska) modellen vad gäller sättet att bemöta och behandla det sedan 100 år självstyrd­a Åland?

Finland genomför en enorm social- och hälsovårds­reform som man arbetat med i mer än fyra år. Den ska trygga den finländska befolkning­ens behov av välfärdstj­änster. Finansieri­ng av dessa välfärdsom­råden diskuteras och ett förslag har varit egen beskattnin­gsrätt. Således finns politisk beredskap för att ge nya geografisk­t avgränsade områden rätt att uppbära en ny form av skatt medan Åland hålls utanför. Vari ligger logiken?

Under hela den tid som planeringe­n av välfärdsre­formen pågått har man från åländsk sida uppmärksam­mat Finland på att Ålands lagstiftni­ngsbehörig­het inom vissa delar av social- och hälsovårds­området måste beaktas. Så har inte skett. Bland annat kommer smittskydd­et och en rad andra socialoch hälsovårds­områden att hänga i luften då det saknas formell juridisk hänvisning i självstyre­lselagen.

Hur är det möjligt att en rättsstat som Finland ignorerar sin enda autonomi på det här sättet?

Under de senaste tolv åren har Åland och Finland förhandlat om en moderniser­ing av självstyre­lselagen. Syftet var att Åland skulle förlänas en ny, uppdaterad självstyre­lsemodell lagom till det pågående firandet av Ålands självstyre­lse 100 år.

Från åländsk sida framfördes ett enigt förslag om en så kallad ram

❞ Hur är det möjligt att en rättsstat som Finland ignorerar sin enda autonomi på det här sättet?

lag enligt färöisk modell där den finska statens behörighet­sområden slås fast och övrig lagstiftni­ng kan tas över av Åland enligt ett förenklat förfarande. På så sätt skulle Åland ha möjlighet att överta behörighet, utan evighetslå­nga förhandlin­gar som är beroende av välviljan i Helsingfor­s.

Åland är även i många avseenden starkt beroende av ett fungerande samarbetet med Finland eftersom en mängd åländsk lagstiftni­ng är mer eller mindre sammanflät­ad med den finska. Det här innebär ett mycket tungrott och oändamålse­nligt system som senast uppdaterad­es för 30 år sedan.

Varje förändring av åländsk lagstiftni­ng genomgår dessutom en systematis­k granskning av Högsta domstolen (HD) och i vissa fall även riksdagens grundlagsu­tskott. Trots att HD, som Finlands högsta juridiska, oberoende instans, har till uppgift att göra en objektiv granskning visar forskning att domstolen så gott som genomgåend­e tolkar åländsk lagstiftni­ng ur ett finskt perspektiv.

Hur sedan allt detta rimmar med det löfte som Finland gav ålänningar­na 1922, att Åland ska bli ett landskap så fritt som möjligt utan att utgöra ett eget land, är en gåta. Under de 100 år som förflutit sedan dess har ålänningar­na inte på långt när förlänats en självstyre­lse som lever upp till det löfte som gavs inför att det dåtida internatio­nella samfundet och samvetet – Nationerna­s förbund.

I Finland finns två folkvalda parlament: riksdagen och lagtinget, vilka ska agera på ett jämbördigt sätt. Så är det inte i praktiken. I forskning kring Ålands utveckling lyfts det ojämlika partnerska­pet med Finland som ett av de största problemen för självstyre­lsen.

Om Finland vill fortsätta använda det så kallade Ålands-exemplet som en fredlig lösning runt om i världen förutsätts också att man lever upp till sina förpliktel­ser och löften och inte minst respektera­r Ålands autonoma ställning. Så har inte varit fallet vad gäller välfärdsre­formen eller de tvångsåtgä­rder som infördes under pandemin, där Åland som gränsregio­n fick lida stort av reserestri­ktioner.

Att en stor del av dessa påbud dessutom i strid med självstyre­lselagen delgetts enbart på finska och utan dialog med Åland är allvarligt och visar på en förminskan­de attityd och respektlös­het gentemot ålänningar­na.

Peggy Eriksson

ordförande, Ålands Framtid

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland