Hufvudstadsbladet

JK ser inga problem med Sanna Marins festande

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

JK fick i augusti flera klagomål, där de klagande misstänkt att Sanna Marins festande på fritiden utgjort en risk för uppdraget. Justitieka­nsler Tuomas Pöysti anser att det inte har skett någon försummels­e av jobbet från statsminis­terns sida.

Justitieka­nslern är ministrarn­as laglighets­övervakare. Men det gäller i tjänst – inte automatisk­t fritiden, omdet inte finns skäl att misstänka att det som skett på fritiden är ”juridiskt relevant för tjänsteutö­vandet”.

”Justitieka­nslern kan bedöma laglighete­n i ministerns agerande om ett uppdrag blivit försummat eller äventyrat till exempel på grund på grund av oförmögenh­et”, skriver JK.

Det var ur den synvinkeln justitieka­nsler Tuomas Pöysti nu svarar på klagomålen som inkommit om Sanna Marins festande i augusti, då hon varit på en hemmafest och ute på krogen. I de klagomål somkommit in kritiseras statsminis­tern också för att ha bjudit in gäster till tjänstebos­taden Villa Bjälbo den 10 juli utan att samtliga säkerhetsg­ranskats.

Ingen misstanke om olaglighet eller försummels­e

Pöysti bedömer att det inte finns skäl att misstänka att Marin skulle ha agerat olagligt, och inte heller att hon skulle ha försummat sin tjänsteuöv­ning.

”I klagomålen har det inte beskrivits om någon enskild tjänsteupp­gift skulle ha blivit ogjord eller äventyrad under den här tidsperiod­en”, skriver Pöysti. Att en planerad ledig dag drogs in under den här tidpunkten, så att Sanna Marin inte officiellt var på semester, har ingen relevans enligt JK. Han hänvisar till att statsrådet har interna system för vem som biträder vem.

”Bedömandet av moraliska och samhälleli­ga aspekter i ministerns fritidsakt­iviteter hör i ett folkvalt parlamenta­ristiskt system i princip till riksdagen. Ministern bär ansvar för sitt agerande i riksdagens förtroende­omröstning­ar”.

Också i de allmänna valen kan folket åsikter om ministern vägas, tillägger han.

Tjänstebos­taden Villa Bjälbokan användas också för statsminis­terns privata evenemang, skriver JK, och i de sammanhang­en är säkerhetsg­ranskning inte en förutsättn­ing. Han ser inte, utgående från klagomålen eller något annat, att det finns skäl att misstänka att statens säkerhet eller datasäkerh­et äventyrats.

 ?? TAGE/LEHTIKUVA FOTO: BILDMON- ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin och justitieka­nsler Tuomas Pöysti
TAGE/LEHTIKUVA FOTO: BILDMON- ■ Statsminis­ter Sanna Marin och justitieka­nsler Tuomas Pöysti

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland