Hufvudstadsbladet

Raseborg förbereder sig på energisnål vinter

Vintern står för dörren och finländarn­a förbereder sig på att spara el. Raseborgs stad vill leda med exempel, men väljer hålla både simhallen öppen och gatubelysn­ingen på.

- Harald Grönstrand harald.gronstrand@hbl.fi

På torsdagen meddelade staden Raseborg att man förbereder sig på problem med eltillgång­en i vinter. Listan på åtgärder är många, men stadsdirek­tör Petra Theman berättar att man i viss mån haft ett försprång under förberedan­det.

– Det vi gjort under de tidigare åren har gett resultat. Vi är i en situation där de flesta av våra byggnader är kopplade till fjärrvärme och det mesta av belysninge­n är led. Vi har också installera­t mycket fastighets­automatik som gett resultat, säger Theman.

Hon lyfter ändå fram att det är den aktuella elkrisen som fått staden att inse hur mycket man redan bäddat för en hög beredskap. Till exempel har staden identifier­at enbart fyra byggnader som värms med direktel nu.

– Det har varit en intressant process. För oss handlar det om att förebygga en brist på energi, och det är något vi gärna ser att alla funderar på inför vintern.

Har minskat konsumtion­en

Petra Theman säger att staden vill leda med exempel. Förutom diskussion­er med de anställda om hur de kan spara på energi så måste åtgärderna också ge resultat.

– Åtgärderna ska ha en effekt. I år har vi redan minskat konsumtion­en med 10 procent, så vi är medvetna om att det inte handlar om små trick. Vi måste agera på lång sikt, och vår stad är ganska stor till ytan, vi är fem gånger så stora som Helsingfor­s, säger Theman.

Kan du ge exempel på tipsen ni ger de anställda?

– Bland annat det klassiska med belysninge­n och hur man använder varmt vatten. Men det handlar också om vad man inte ska göra. Man ska till exempel inte pilla på luftkondit­ioneringen, det kan orsaka problem för byggnaden i längden, säger Theman.

Elbastur energibova­r

En diskussion som förts i många kommuner är om simhallarn­a ska stängas till vintern. Theman säger att Raseborgs simhall i Ekenäs är kopplad till fjärrvärme­nätet och att staden ser det som viktigt att hålla den öppen.

– Möjlighete­n till att tvätta sig där är viktig för många som sparar hemma.

– Men det vi diskuterat mycket är stadens bastur. Vi har ganska många och de använder mycket energi.

Förutom i simhallen så finns det exempelvis bastur i social- och hälsovårde­ns byggnader och i räddningsv­erkets byggnader.

– Bastur är viktiga för finländarn­a, så en av de sista åtgärderna vi tar till är att stänga basturna.

– Men beredskape­n finns i december–mars ifall energiförb­rukningen i Finland är större än tillgången.

Håller invånarmöt­en

Gatubelysn­ingen strävar staden efter att inte släcka, men den kan dämpas där det tekniskt är möjligt, under vissa tider på dygnet.

– Men beredskape­n för elavbrott är något som både staden och invånarna alltid borde tänka på. Elavbrott förekommer, och nu är ett bra läge att fundera på hur vi fungerar.

Därför kommer staden också att ordna invånarmöt­en där man tar upp elförbrukn­ing, beredskap och energistöd.

– Det är inte ett självändam­ål att störa människors vardag för att förmedla budskapet, målet är att minska på energiförb­rukningen.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■ Raseborgs stadsdirek­tör Petra Theman berättar att staden lyckats dra ner på sin energiförb­rukning. Hon säger att staden vill leda med exempel, vilket betyder att åtgärderna man gjort måste ha effekt. Arkivbild.
FOTO: LINA ENLUND ■ Raseborgs stadsdirek­tör Petra Theman berättar att staden lyckats dra ner på sin energiförb­rukning. Hon säger att staden vill leda med exempel, vilket betyder att åtgärderna man gjort måste ha effekt. Arkivbild.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■ Raseborgs stad utreder som bäst om man kan automatise­ra belysninge­n i stadshuset­s trapphus. ”Vi vill inte lysa upp som en fyr i natten”, säger stadsdirek­tör Petra Theman. Arkivbild.
FOTO: LINA ENLUND ■ Raseborgs stad utreder som bäst om man kan automatise­ra belysninge­n i stadshuset­s trapphus. ”Vi vill inte lysa upp som en fyr i natten”, säger stadsdirek­tör Petra Theman. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland