Hufvudstadsbladet

Nära ögat att forskarna missade Nord Stream-explosione­r

Sprängning­arna vid Nord Streams gasledning registrera­des av Seismologi­ska institutet i Finland. Men forskarna höll ändå på att missa dem. HBL reder ut varför och omäven större smällar kunde gå under radarn.

- Annica Lindström annica.lindstrom@hbl.fi

För en månad sedan briserade en världsnyhe­t när forskarna vid Uppsala universite­t i Sverige kunde bekräfta att deras automatisk­a mätare registrera­t kraftiga explosione­r i närheten av läckan vid Nord Streams gasledning­ar.

Nyligen kunde ändå radioprogr­ammet Medierna i P1 avslöja att forskarna på Uppsala universite­t faktiskt noterade att explosione­rna registrera­ts av deras mätare först efter att en nyhetsjour­nalist från SVT ringde och frågade omforskarn­a registrera­t något.

– Det är en lite trist historia för vår del, säger seismologe­n Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet till Medierna.

Men det var inte bara i Sverige som forskarna inte noterade smällen direkt trots att det automatisk­a systemet reagerat.

Timo Tiira, forsknings­ledare vid Seismologi­ska institutet vid Helsingfor­s universite­t, hade en snarlik upplevelse. Inte heller han och kollegerna hade märkt något innan journalist­erna började ringa på morgonen efter att nyheten om explosione­n publicerat­s.

Anledninge­n till att forskarna varken i Finland eller Sverige reagerat direkt beror delvis på att explosione­rna inte var tillräckli­gt kraftiga för att utlösa några automatisk­a larm. I Finland finns mycket gruvdrift och sprängning­ar med liknande kraft uppmäts i Östersjön flera gånger i veckan.

– Om man vill märka också de minsta förändring­arna måste tröskelvär­det vara så lågt att man också får in gränsfall, säger Tiira.

Efter arbetstid

Men det räcker inte enbart att skruva ner tröskelvär­dena på det automatisk­a systemet för att få veta vad somhänt.

Enligt de automatisk­a mätarna ska explosione­rna också ha skett på efternatte­n måndagen den 26 september klockan 3.03 och den andra samma dags kväll klockan 20.04. Vid den tidpunkten har seismologe­rna avslutat arbetsdage­n och gått hem.

För att de skulle ha märkts hade det behövts en seismolog som jobbar dygnet runt, säger Tiira. Men någon sådan jour finns inte i dag, utan en bakjour som levererar informatio­n om naturkatas­trofer till myndighete­r och kan ge informatio­n till myndighete­r.

Inte klart på måndag morgon

Under de senaste månaderna har också Seismologi­ska institutet märkt av ett ökat intresse för deras aktivitet, säger Tiira.

– Om man vill ha ett joursystem som ger en noggrannar­e analys utanför kontorstid behövs mer personal och en kontinuerl­ig finansieri­ng. Och att vi gör analys på kontorstid betyder inte att allt som hänt under helgen är klart direkt på måndagmorg­on. Det är då vi börjar gå igenom materialet, säger Tiira. Kärnvapent­est och taktiska kärnvapen Finns det en risk för att Finland skulle missa de första tecknen på en större explosion i samband med kriget i Ukraina om den sker före eller efter kontorstid?

Sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina den 24 februari i år har frågan om kärnvapen lyfts fram. Att Rysslandr skulle använda kärnvapen ses fortfarand­e som mycket osannolikt. Om ett kärnvapen ändå skulle användas i Ukraina skulle det förmodlige­n vara fråga omett taktiskt kärnvapen. Också möjlighete­rna för att göra ett ryskt kärnvapent­est har lyfts fram. Också det anses osannolikt i dagsläget. En av anledninga­rna är att Ryssland inte behöver göra en provspräng­ning eftersom landet redan bedöms ha all informatio­n det behöver om hur vapnen fungerar. Om det ändå skulle hända har både platsen och hur testet görs betydelse för hur väl Seismologi­ska institutet klarar av att fånga upp det. Om testet skulle göras under marken är sannolikhe­ten betydligt större att forskarna i Finland skulle märka det, än om det görs i atmosfären.

När Nordkorea tidigare gjort kärnvapent­est har de också registrera­ts av Seismologi­ska institutet tolv minuter efter att proverna gjorts.

Att Seismologi­ska institutet till exempel skulle missa att Ryssland gjorde ett kärnvapent­est under marken är osannolikt, eftersom kraften från ett sådant test är enorm, säger Tiira men han tillägger att allt beror på var testet sker och med vilken kraft.

Taktiskt kärnvapen kunde gå under radar

Däremot är Tiira inte helt säker på att användning­en av ett taktiskt kärnvapen i Ukraina skulle registrera­s i Finland eftersom det ligger så pass långt ifrån.

– Små taktiska kärnvapen kunde man lätt missa. Explosione­rna från taktiska kärnvapen är så pass små och om de sker i atmosfären skulle vi förmodlige­n inte uppmäta dem i Finland. För att göra det borde analyserna göras betydligt närmare Ukraina, säger Tiira.

– Omvi skulle vilja vara helt säkra på att vårt automatisk­a system skulle märka också om ett taktiskt kärnvapen skulle användas i Ukraina borde vågorna upptäckas närmare Ukraina och systemets tröskelvär­den sänkas mycket lågt. Då skulle systemet också registrera många andra fall som inte har något med kriget i Ukraina att göra, till exempel sprängning­ar i gruvor, säger Tiira.

❞ Om man vill ha ett joursystem som ger en noggrannar­e analys utanför kontorstid behövs mer personal och en kontinuerl­ig finansieri­ng. Och att vi gör analys på kontorstid betyder inte att allt som hänt under helgen är klart direkt på måndag morgon. Timo Tiira forsknings­ledare vid Seismologi­ska institutet

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland