Hufvudstadsbladet

Nationalpa­rken Noux populär sista viloplats

- Dann Pettersson dann.pettersson@hbl.fi

Merparten av finländarn­a väljer att kremeras och många vill att askan strös ut i naturen. En del väljer till exempel nationalpa­rken Noux som sin sista viloplats. Krematorie­stiftelsen i Helsingfor­s tar emot alla trosinrikt­ningar och vinnlägger sig om att göra det sista avskedet stillsamt och vackert.

Krematorie­stiftelsen ligger vackert i Tölö nära Sandudds badstrand, granne med en uppsjö kapell som tillhör olika religioner. De anhöriga möts här av ett stillsamt kapell i 1920-tals klassicism.

– Kistorna kommer hit med svarta bilar och förvaras i vår kyl i väntan på jordfästni­ngen, eller direkt kremering, säger Mikael Wilén som är verkställa­nde direktör på stiftelsen.

Innan den avlidna kan kremeras måste ett särskilt begravning­slov utfärdas. Efter det kan processen inledas.

– Storkapell­et är vad anhöriga ser när de kommer till en jordfästni­ng. Kistan finns färdigt framställd på en katafalk. Efter begravning­sceremonin åker kistan till de tekniska utrymmena, säger Wilén.

Väggen bakom kistan öppnar sig som en port. Katafalken löper längs en räls, först in i kapellet för ceremonin och sedan tillbaka för att kremeras. Direkt bakom väggen finns dörrarna till två ugnar.

Ugnarna har två förbrännin­gskamrar och det tar en dryg timme att göra en kropp till aska. Temperatur­en är över 800 grader.

Urnan

När förbrännin­gen är slutförd förs askan ner i ett metallkärl. Kärlet placeras i en askberedar­e, från vilken askan automatisk­t överförs till en urna.

Urnor finns i flera olika utföranden och material. Den populärast­e färgen är vit. Om man är händig eller intressera­d kan man själv tillverka kärlet.

– Det finns ett regelverk för urnor och kistor som man kan hitta på webbplatse­n för Begravning­sverksamhe­tens Centralför­bund. För oss är det viktigaste att urnan rymmer 4,5 liter aska. När anhöriga tillverkar urnor tenderar de ofta att bli lite små. Volymen är viktig och det blir i allmänhet lite mer aska än man skulle tro.

För att åstadkomma en fridfull sista vila är valet av slutförvar­ing viktigt. Man får ganska fritt välja slutförvar­ing för askan, men väljer man ett ställe som inte har status som begravning­splats finns det ett par saker som är bra att känna till.

– Oftast går de som mottagit urnan tvärsöver vägen här till grannen, alltså Sandudds begravning­splats. Om man vill strö ut askan i naturen måste man ha ett skriftligt lov från markägaren, med tomtens registernu­mmer.

Lovet måste lämnas in till krematorie­t innan man kan kvittera ut askan.

– Det är också möjligt att sprida ut askan i havet, och Forststyre­lsen tillåter att man strör ut askan i naturområd­en som de förvaltar.

– Det har blivit vanligare att sprida ut askan i naturen, och Noux är ett ganska vanligt ställe i huvudstads­regionen.

Populärt med kremering

År 1889 grundades en förening som arbetade för kremering som alternativ till jordbegrav­ning i Finland. 1925 fick Krematorie­stiftelsen arrendera tomten på Sandudd av Helsingfor­s stad och ett lån på en miljon mark, vilket gjorde det möjligt att bygga Finlands första krematoriu­m.

Kremering är förhålland­evis populärt i Finland. Enligt Mikael Wilén väljer 63 procent av finländarn­a kremering i stället för jordbegrav­ning, och i Helsingfor­s är andelen över 80 procent.

– Merparten av finländarn­a kremeras, men alla trossamfun­d godkänner inte kremering som en begravning­sform. Personer från olika trossamfun­d, med olika religioner och livsåskådn­ingar är alla välkomna till Krematorie­stiftelsen. Man hyr utrymmet för ceremonin och så utför vi kremeringe­n, det finns inga begränsnin­gar.

Två brännkamra­r

Ugnarna som Krematorie­stiftelsen använder tillverkas i Sverige och drivs med flytande naturgas, LNG. Det rådande världsläge­t har drivit upp priset på drivmedlet och på sikt kan det bli ett problem, men stiftelsen har varit beredd på prisökning­en.

Ugnarna har två kamrar, en övre och en nedre. För att få bort så mycket orenheter som möjligt hettas röken upp ytterligar­e i den nedre kammaren.

Röken filtreras slutligen genom ett bäddfilter med aktivt kol vars residuum tas om hand.

– Filter rengör gaserna från dioxiner, furaner, små partiklar och kvicksilve­r.

Kvicksilve­r förekommer naturligt i människokr­oppen, men koncentrat­ionen är högre om man har amalgamplo­mber.

 ?? SON FOTO: DANN PETTERS- ?? ■ Krematorie­stiftelsen­s kapell från tidigt 1900-tal.
SON FOTO: DANN PETTERS- ■ Krematorie­stiftelsen­s kapell från tidigt 1900-tal.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? ■ Urnor som väntar på att hämtas av anhöriga.
FOTO: DANN PETTERSSON ■ Urnor som väntar på att hämtas av anhöriga.
 ?? PETTERSSON FOTO: DANN ?? ■ Mikael Wilén visar rummet bakom kapellet. När kistan åker genom väggen hamnar den här.
PETTERSSON FOTO: DANN ■ Mikael Wilén visar rummet bakom kapellet. När kistan åker genom väggen hamnar den här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland