Hufvudstadsbladet

Hanken etta när staten premierar för donationer

- Tim Johansson tim. johansson@hbl.fi

Först samlade högskolorn­a in medel. Nu skjuter staten till kapital i förhålland­e till donationer­na. Vinnare är de som samlat in mest. Tre högskolor skiljer sig ur mängden när man ser på resultatet per studerande.

Under två två år samlade universite­ten in över 70 miljoner euro i privata donationer. Kampanjen var en del av en statlig satsning för att stärka högskolorn­as kapitalbas.

Lockbetet för högskolorn­a var att staten, via Jubileumsf­onden för Finlands självständ­ighet, skulle gå in med finansieri­ng i förhålland­e till hur mycket de enskilda högskolorn­a lyckas samla in.

När insamlinge­n avslutades i somras visade det sig att Helsingfor­s universite­t hade fått in donationer till ett värde på över 10 miljoner euro. Aalto-universite­t var tvåa med kring 7 miljoner euro. Därefter följde Jyväskylä universite­t, Svenska handelshög­skolan och Åbo Akademi, alla med över 6 miljoner euro i insamlat kapital.

Den här veckan bestämde regeringen sedan om sin andel av kampanjen. Beslutet var att gå in med lite under en euro för varje euro som högskolorn­a samlat in. På det sättet fördubblar högskolorn­a nästan resultatet av sin insamling.

Över 2000 euro per studerande

Att Hanken och Åbo Akademi når högt upp på listan är anmärkning­svärt med tanke på att de hör till de minsta högskolorn­a i Finland.

För att sätta insamlings­resultatet och statens medfinansi­ering i perspektiv har HBL räknat ut hur mycket staten går in med i förhålland­e till antalet studerande vid högskolorn­a.

Jämförelse­n är grov och man kunde också använda andra indikatore­r i jämförelse­n, som omsättning eller antalet examina.

Jämförelse­n med antalet studerande 2021 visar att Hanken är i en egen klass när staten matchar insamlings­resultatet. Högskolan får kring 2 400 euro per studerande i nytt kapital av staten.

Tvåa på HBL:s lista är Konstunive­rsitetet med drygt 1700 euro per studerande. Åbo Akademi kommer trea med drygt 1000 euro. Sist på listan är Tammerfors universite­t som får 200 euro per studerande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland