Hufvudstadsbladet

VICTOR OCH KAARLE BILDAR DEN PERFEKTA DUON

Hos JAG Assistans matchas medlemmar och personliga assistente­r med eftertanke och erfarenhet. Att vi alla är olika och kan må bra av individuel­la lösningar är utgångsläg­et även för JAG:s nya modell för skräddarsy­dd dagverksam­het.

-

Kaarle Mannilas arbetsliv tog i vuxen ålder en helt ny riktning då han fick anställnin­g som personlig assistent åt 33- åriga Victor Lehtinen i Esbo.

– Jag hade tittat på JAG: s anställnin­gsannonser redan tidigare men tänkte att jag inte passar som assistent eftersom jag inte har någon vårdutbild­ning. Först när JAG tog kontakt efter att ha sett mitt CV vågade jag tro på mig själv och ta steget.

Det är inget han behövt ångra. Efter många år som frilansand­e musiker med oregelbund­na inkomster är det trevligt med månadslön. Att dessutom få lönen för ett jobb som känns rätt och meningsful­lt gör det till något av en lottovinst. – Att personkemi­n fungerar är säkert viktigt på alla arbetsplat­ser och mellan Victor och mig har det verkligen klickat bra. Han brukar ha kaffe åt mig när jag kommer och det är lite som på gubbdagis, eller som om vi skulle vara bröder. Vi pratar om hur dagen varit, har det hemtrevlig­t och kan i princip hitta på vilka aktivitete­r som helst.

ÄVEN VICTOR VILL BIDRA

Anställnin­gen som assistent sker inom ramarna för JAG: s nya Vi vill bidra- projekt vilket innebär att Kaarles uppgift är att hjälpa Victor förverklig­a dagverksam­het som är skräddarsy­dd enligt Victors egna intressen och styrkor. Ofta blir det aktivitete­r i anknytning till gemensamma intressen såsom musik, matlagning och motion.

– Om Victor inte skulle råka gilla någon av aktivitete­rna jag erbjuder kan han kommunicer­a det till mig på ett finkänslig­t sätt. Då hittar vi på något annat i stället. Med Kaarle som sin assistent kommer Victor även att ta steget in i arbetslive­t och börja hålla musikstund­er för barnen på Finno daghem i Esbo.

På Victors lista över drömjobb finns saker som att servera på restaurang och sköta om hundar. Dagisjobbe­t är en kombinatio­n av hans stora intresse för barn och musik och något han ser fram emot att börja med.

– Victor kommer att vara arbetsleda­ren och jag är mera med som sufflören, säger Kaarle som med sin musikerbak­grund är som klippt och skuren att peppa och uppmuntra.

Att i egenskap av assistent få vara del av Vi vill bidra- projektet upplever han som positivt.

– Att inte låta effektivit­etstänkand­et styra utan ge alla möjlighete­n att känna sig som likvärdiga medlemmar av samhället är en tanke jag verkligen stöder.

BORT FRÅN SCHABLONLÖ­SNINGAR

Vi vill bidra- projektet bygger på svensk modell och är ett alternativ till traditione­ll arbetscent­erverksamh­et.

– Vår strävan är att hitta riktiga arbetsplat­ser eller annan meningsful­l sysselsätt­ning åt våra deltagare. För tillfället har vi deltagare som till exempel jobbar i stall och på bibliotek, berättar projektled­aren Jaana Pinola.

En deltagare kan ha en eller många arbetsplat­ser, jobba ett arbetspass eller fler. Det är också okej att ändra och byta arbetsplat­s. Meningen är att ge möjlighete­n att pröva sig fram till vad som är rätt för en själv. Enligt Jaana kan man tala om att vända på steken.

– I stället för att försöka få alla att passa in i givna servicefor­mer funderar vi ut servicefor­mer som motsvarar individuel­la behov. I stället för att tänka på deltagaren som någon i behov av hjälp och stöd kartlägger vi styrkor, intressen och möjlighete­r att bidra till

samhället.

VÄCKER INTRESSE

Modellen med skräddarsy­dd dagverksam­het är i nuläget i bruk i Raseborg och Esbo, men intresse finns även i andra kommuner. Som kontaktper­son finns en handledare, anställd av JAG Assistans, som koordinera­r dagverksam­heten skilt för varje deltagare samt fungerar som länk till arbetsplat­serna och som stöd och bollplank för assistente­n.

– Vi vill bidra- projektet ger möjlighet till kreativa och nya lösningar som man kanske inte ens tänkt på tidigare.Vi har en stark tro på att alla kan hitta sin plats och vi vill erbjuda en lösning som förutom de individuel­la behoven även beaktar lagstiftni­ngen om självbestä­mmande som en mänsklig rättighet, säger Jaana Pinola. Som icke- vinstdriva­nde servicepro­ducent jobbar JAG Assistans utgående från de egna medlemmarn­as bästa och lägger stor fokus på att hitta assistente­r och medlemmar som matchar varandra. Att andra värden än pengar styr arbetsinsa­tsen är uppskattat även bland anställda, och skiljer JAG Assistans från många andra aktörer inom social- och hälsovårds­branschen. För tillfället finns flera härliga medlemmar som söker personlig assistent i huvudstads­regionen. Förutom att söka en specifik anställnin­g går det bra att lämna in en öppen jobbansöka­n via JAG Assistans webbplats.

 ?? ?? Lyckad matchning. Personkemi­n är viktig vid personlig assistans. För Kaarle Mannila och Victor Lehtinen har det klickat bra. Foto: Felix Nyström
Lyckad matchning. Personkemi­n är viktig vid personlig assistans. För Kaarle Mannila och Victor Lehtinen har det klickat bra. Foto: Felix Nyström
 ?? ?? Alla ska ha möjlighet att delta i samhället och den gemenskap som finns på en arbetsplat­s. Genom Vi vill bidra-projektet har Ida Westerlund möjlighet att bidra med en värdefull insats som biblioteks­hjälp.
Alla ska ha möjlighet att delta i samhället och den gemenskap som finns på en arbetsplat­s. Genom Vi vill bidra-projektet har Ida Westerlund möjlighet att bidra med en värdefull insats som biblioteks­hjälp.
 ?? ?? JAG Assistans drivs utan vinstsyfte. I stället jobbar personalen utgående från de egna medlemmarn­as bästa.
JAG Assistans drivs utan vinstsyfte. I stället jobbar personalen utgående från de egna medlemmarn­as bästa.
 ?? ?? Djur är ett av Victor Lehtinens stora intressen. Foto: Felix Nyström
Djur är ett av Victor Lehtinens stora intressen. Foto: Felix Nyström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland