Hufvudstadsbladet

Aktias vinst halverades

Högre räntor gör att Aktia tjänar mer på sin utlåning, men effekten äts upp av en rad negativa faktorer. Vinsten för tredje kvartalet är 10 miljoner euro, jämfört med 19,4 miljoner i fjol.

- POLISEN Provisions­netto 29,9 miljoner euro (33,5 miljoner i fjol) -11 % Livförsäkr­ingsnetto 3,4 miljoner euro (9,7 miljoner i fjol) -65 % Rörelseres­ultat 12,3 miljoner euro (24,4 miljoner i fjol) -49 % Periodens vinst 10,0 miljoner euro (19,4 miljoner i f

En svag rapport var väntad, eftersom Aktia förra veckan gav en resultatva­rning där man meddelade att bankens jämförbara rörelseres­ultat för i år blir sämre än i fjol. Det är de stigande räntorna och den svaga utveckling­en på aktiemarkn­aden som inverkar negativt på Aktias resultat för tredje kvartalet.

I och för sig leder högre räntor till att banken tjänar mer på att låna ut pengar till hushåll och företag. Det så kallade räntenetto­t ökade med 4 procent. Men vd Mikko Ayub räknar med att det är först nästa år de högre räntorna får bankens räntenetto att stiga ordentligt.

Men den positiva effekten av räntehöjni­ngarna äts upp av en rad negativa faktorer. Också för banken själv har det blivit dyrare att skaffa sin finansieri­ng, både hos centralban­ken ECB och på marknaden.

Aktia har också påverkats starkt av nedgången på aktiemarkn­aden. Nedgången minskar värdet på placerings­portföljer­na och innebär mindre provisions­intäkter från förvaltnin­gen av kundernas placerade pengar.

Enligt delårsrapp­orten har kunderna trots det svåra marknadslä­get fortsatt att placera, vilket betyder positiva nettoteckn­ingar inom kapitalför­valtningen.

Aktia håller just nu på att slutföra integratio­nen av kapitalför­valtningsb­olaget Taaleri, som man köpte i mars i fjol.

”Nu när det tekniska integratio­nsarbetet håller på att avslutas kommer vi att fästa ännu större vikt vid att utveckla kundupplev­elsen”, säger Ayub i rapporten.

När det gäller utlåning noterar banken en försiktigh­et bland kunderna, efterfråga­n på bolån avtog

● under det tredje kvartalet.

”Än så länge har vi inte sett någon betydande ökning i efterfråga­n på amortering­sfriheter”, säger Ayub.

Han säger att han framöver fäster särskild vikt vid koncernens kostnadsut­veckling och effektivit­etsförbätt­ringar, något som ska frigöra medel för affärsutve­ckling.

Som exempel nämner han det nya samföretag som Aktia håller på att bilda med it-serviceför­etaget CGI, och som kommer att leverera en stor del av underhålls- och utveckling­stjänstern­a för IT-systemen i Aktias bankverksa­mhet. Samarbetet med CGI väntas innebära besparinga­r på flera miljoner euro de närmaste åren.

I torsdags meddelade Aktia att man vill förenkla sin organisati­on och göra ansvarsför­delningen tydligare. Bland annat vill bolaget ha färre chefer. Följden är att Aktia om en vecka inleder omställnin­gsförhandl­ingar som kan resultera i att uppemot 70 tjänster försvinner. Samtidigt öppnar sig cirka 30 nya tjänster av andra slag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland