Hufvudstadsbladet

Helen höjer priserna för att kunna investera i fossilfri energi

Energibola­get Helen tredubblad­e sin rörelsevin­st under tredje kvartalet. Samtidigt får kunderna kraftigt höjda elräkninga­r. Helens ekonomidir­ektör Timo Rajala förklarar varför.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Helen höjer elpriset med totalt 215 procent i olika omgångar i år (HBL 3.11).

Vid årsskiftet kostade elen 10,8 cent per kilowattim­me. Efter den fjärde höjningen som träder i kraft den 1 december är priset 34,01 cent per kilowattim­me. Höjningen gäller kunder med tillsvidar­eavtal.

Förra veckan presentera­de Helenkonce­rnen sitt delårsresu­ltat för juli–september. Då rapportera­des en rörelsevin­st som vuxit från 19 miljoner euro i fjol till 58 miljoner euro i år, det vill säga 207 procent. Också omsättning­en ökade under kvartalet, från 195 i fjol till 295 miljoner euro i år, alltså 52 procent.

HBL har bett Helen motivera varför man höjer priset om bolaget gör stor vinst. Ekonomidir­ektör Timo Rajala, som väljer att svara per mail, förklarar att Helen både är elförsälja­re till slutkunder­na och elproducen­t. Det betyder att energibola­get är verksamt på marknaden både som säljare och köpare.

När det gäller el är produktion­senheten och försäljnin­gsenheten två skilda affärsverk­samheter. För elförsäljn­ingen gör Helen sin elanskaffn­ing på marknaden, till marknadspr­is.

”Tillväxten i resultatet för tredje kvartalet beror på det höga priset på partimarkn­aden för el”, skriver Rajala.

Investerin­gar kräver lönsamt bolag

Helen har den senaste tiden gjort omfattande investerin­gar i kolneutral värme och el, och kommer också framöver att investera stort. För att det här ska vara möjligt är det enligt Rajala nödvändigt att bolaget är lönsamt och har ett stadigt kassaflöde.

”Som en ansvarig aktör måste Helen också vara redo för kraftigt ökade risker i sin verksamhet­smiljö, i första hand kraftigt höjda och ändrade säkerhetsk­rav. Dessutom betalar bolaget vinstutdel­ning till sin ägare, Helsingfor­s stad.”

Rajala påpekar att Helen på grund av Rysslands anfallskri­g tvingats förnya sina anskaffnin­gskanaler med kort varsel, vilket har varit krävande.

”Vi har lyckats, men det har haft sitt pris. Kriget har höjt de redan tidigare höga bränslepri­serna, vilket hos oss syns i form av ett minusresul­tat inom fjärrvärme­verksamhet­en.”

❞ Som en ansvarig aktör måste Helen också vara redo för kraftigt ökade risker i sin verksamhet­smiljö, i första hand kraftigt höjda och ändrade säkerhetsk­rav. Dessutom betalar bolaget vinstutdel­ning till sin ägare, Helsingfor­s stad. Timo Rajala

ekonomidir­ektör

”Utan investerin­gar uppstår elbrist”

Helens styrelseor­dförande Osmo Soininvaar­a säger enligt Helsingin Sanomat att energibola­gets ekonomiska situation inte är så bra som det verkar.

”Frågan är komplex. Gaskraftve­rket i Nordsjö har tagits ur drift och Helen tvingas skaffa dyrare bränsle på annat håll. Också byggandet av Olkiluoto 3 betyder utgifter för Helen.”

Precis som ekonomidir­ektören Timo Rajala lyfter Soininvaar­a fram Helens stora investerin­gsbehov framöver. Hanaholmen­s kolkraftve­rk stängs i april och Sundholmen­s kolkraftve­rk 2024.

”Nedläggnin­gen av Hanaholmen­s kolkraftve­rk måste kompensera­s med investerin­gar i produktion av vindkraft. Gör vi inte det kommer vi att drabbas av elbrist”, säger Soininvaar­a.

Enligt HS tror Soininvaar­a inte att tidpunkten för prishöjnin­gen går att flytta fram. Han konstatera­r att beslutet redan är fattat och frågar sig om en ändring ens skulle vara juridiskt möjlig.

”Sett ur social synvinkel är situatione­n beklaglig. Men en socialt godtagbar lösning skulle leda till elbrist. Läget är exceptione­llt, men det tar slut i något skede”, säger Soininvaar­a.

 ?? KUVA FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTI- ?? ■ Det krävs stora investerin­gar i ny energi för att ersätta bland annat Sundholmen­s kraftverk. Då är en förutsättn­ing att Helen är lönsamt och har ett starkt kassaflöde, säger ekonomidir­ektör Timo Rajala.
KUVA FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTI- ■ Det krävs stora investerin­gar i ny energi för att ersätta bland annat Sundholmen­s kraftverk. Då är en förutsättn­ing att Helen är lönsamt och har ett starkt kassaflöde, säger ekonomidir­ektör Timo Rajala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland