Hufvudstadsbladet

Scholz och Xi varnar om ryskt kärnvapenk­rig

- TT

Kina och Tyskland är eniga om att kärnvapen inte får användas i den ryska invasionen av Ukraina. Utspelet från den tyske förbundska­nslern Olaf Scholz kom efter ett möte med Kinas ledare Xi Jinping i Peking.

– Här i Kina vet man att en upptrappni­ng av kriget i Ukraina får konsekvens­er för oss alla, sade Olaf Scholz till reportrar under sitt besök i Kina.

– Därför är det mycket viktigt för mig att understryk­a att en eskalering genom användande av taktiska kärnvapen inte får hända. Jag är nöjd att säga att nått en överenskom­melse om detta, fortsatte Scholz i samband med mötet med Xi Jinping i Folkets stora hall i Peking.

Beskedet ses som en viktig gemensam markering och diplomatis­k framgång. Det sänder också tydlig signal från Kina till Moskva.

Viss framgång

Den socialdemo­kratiske förbundska­nslern Scholz har därmed nått en viss diplomatis­k framgång i besöket som kritiseras både i Tyskland och av flera närstående EU-länder.

Scholz väljer som förste ledare från den mäktiga industrina­tionsgrupp­en G7 att resa till Peking för möte med den nyligen omvalde ledaren Xi, som konsolider­at en närmast totalitär maktbas i Kina.

Den tyske ledaren förklarar besöket med att han ska vara tydlig gentemot Xi Jinping, där frågor om ekonomiskt samarbete, kraftanstr­ängningar mot klimatförä­ndringar, livsmedels­säkerhet samt stöd till skuldsatta länder stått på den noggrant planerade samtalsage­ndan.

Men Scholz hoppas också att Xi ska använda sitt inflytande för att påverka Rysslands president Vladimir Putin.

– Jag sade till presidente­n att det är viktigt att Kina använder sitt inflytande över Ryssland. Ryssland måste omedelbart sluta angreppen under vilka civilbefol­kningen lider dagligen, och retirera från Ukraina, sade Scholz.

Kontrovers­iell resa

Scholz Kinaresa är kontrovers­iell då relationen mellan väst och Kina är spänd gällande allt från Taiwan till frågor som rör mänskliga rättighete­r.

Samtidigt anser Berlin att relationen mellan Tyskland och Kina är viktig i en tid av osäker världsekon­omi med hög inflation och stigande energipris­er vilket påverkar både invånare och tillverkni­ngsindustr­i.

Kina är dessutom en stor marknad för tyska varor, från maskiner till bilar.

Kritiker menar att Tysklands kamp för att bli kvitt beroendet av rysk energi har gjort landet sårbart, och ifrågasätt­er att man nu gör sig beroende av Kina i stället. Opposition­en anklagar Scholz för att vilja göra affärer med Kina – oavsett konsekvens­erna.

Även från ministrar inom Scholz koalitions­regering hörs kritik. Utrikesmin­ister Annalena Baerbock från miljöparti­et De gröna varnar för att ”misstag med Ryssland i det förflutna inte får upprepas”.

Kritiker från opposition­en är oroliga för att ett tyskt närmande till Kina ska göra USA och EU upprörda.

– Kanslern för en utrikespol­itik som kommer att leda till att våra närmaste partner tappar förtroende­t för Tyskland, sade Norbert Röttgen från det konservati­va opposition­spartiet CDU.

 ?? FELD/TT-AP FOTO: KAY NIET- ?? ■ Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz möter Kinas president Xi Jinping i Folkets stora hall i Peking.
FELD/TT-AP FOTO: KAY NIET- ■ Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz möter Kinas president Xi Jinping i Folkets stora hall i Peking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland