Hufvudstadsbladet

Via familjeför­etaget Holmasto hittar du köpare för dina klenoder

Auktioner har varit en viktig del av familjeför­etaget Holmastos verksamhet allt sedan starten vid slutet av 1940- talet. Satsningen fortsätter under den nya ägargenera­tionens ledning.

-

Liksom många av de samlarföre­mål som med kunnig hand och tränat öga hanteras och värderas inne i affären vid Alexanders­gatan i Helsingfor­s börjar också familjeför­etaget Holmasto ha långa anor.

Thure R. Holmasto startade verksamhet­en 1949 och idag är det barnbarnet Sebastian von Schantz som tillsamman­s med hustrun Erika von Schantz för traditione­n vidare.

Auktioner utgör vid sidan av uroch smyckesför­säljning och mynthandel fortsättni­ngsvis en central del av verksamhet­en. Förutom gediget kunnande och stort, internatio­nellt kontaktnät är man glad över att kunna betjäna sina auktionsku­nder med förnyade webbtjänst­er.

– Det visuella är något vi velat satsa på, både för vår egen och för våra kunders del, eftersom det har betydelse för objektens synlighet och försäljnin­g. Tanken är också att utveckla sidorna till lite av ett hobbyverkt­yg för samlare, en plats där man till exempel kan hitta samlade uppgifter om vilka objekt man lagt bud på eller sålt och där man kan läsa intressant­a artiklar och inlägg. Vi vill helt enkelt ge lite mervärde åt auktionsve­rksamheten, säger Erika von Schantz.

Hjälper gärna med värderinge­n

Förutom den långa erfarenhet­en som auktionsfö­rrättare är Holmasto även Finlands äldsta numismatis­ka specialaff­är. Gamla mynt och sedlar har en stor och hängiven samlarkret­s, men för en lekman kan det vara svårt att veta vad pengen man har i byrålådan är värd, eftersom så många faktorer inverkar.

Vill man veta mera uppmuntrar Sebastian von Schantz att ta sina mynt och sedlar till affären för att få en expertvärd­ering av Holmastos numismatik­er. Samma sak om man har andra typer av samlarobje­kt så som till exempel militaria, medaljer och olympiaför­emål.

– Man ska inte vara rädd för att visa upp sina föremål för oss - man kan bli positivt överraskad vilka dyrgripar man har i sin ägo. Via våra auktioner når man lätt den rätta köparen ifall man bestämmer sig för att sälja, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland