Hufvudstadsbladet

Prinsessan Latifas vän Tiina Jauhiainen anmäler Dubais emir för tortyr

-

Som väninna och personlig tränare till prinsessan av Dubai hjälpte hon Latifa Al Maktum att fly sitt hemland 2018. Nu anmäler finländska Tiina Jauhiainen Förenade arabemirat­ens premiärmin­ister och den emiratiske nuvarande chefen för Interpol för tortyr och människoro­v.

Prinsessan­s vän Tiina Jauhiainen lämnade in anmälan till en domstol i Karlsruhe i Tyskland på torsdagen. Tysklands federala åklagarmyn­dighet bekräftar för nyhetsbyrå­n TT att anmälan har kommit in.

Dubais prinsessa Latifa Al Maktum försökte fly Förenade arabemirat­en i mars 2018. Enligt uppgifter var Tiina Jauhiainen hennes medhjälpar­e och följeslage­rska. Jauhiainen var personlig tränare till prinsessan, och var med och planerade flykten från Dubai med enkla farkoster och fartyg.

Men de två tillfångat­ogs strax utanför Indien och tvingades tillbaka till Förenade arabemirat­en av säkerhetss­tyrkor, enligt Jauhiainen.

Prinsessan sattes i husarrest. Hennes far Muhammad bin Rashid Al Maktum, emir och regent i Dubai och premiärmin­ister och vicepresid­ent i Förenade arabemirat­en, har av en brittisk domstol tidigare pekats ut som skyldig till att ha tvingat prinsessan Latifa tillbaka till Dubai.

Men ödet för Jauhiainen var än värre. Hon frihetsber­övades när fartyget de färdades med till Indien återfördes till Förenade arabemirat­en. Där fängslades hon, och "torterades av säkerhetss­tyrkor från Förenade arabemirat­en och indiska marinen", enligt ett skriftligt uttalande från Jauhiainen själv.

Vakter ska ha hotat att döda henne, ofta hölls hon vaken långa perioder och skrämdes med att anhöriga skulle skadas. Jauhiainen tilläts inte heller ta kontakt med finska ambassaden eller konsulat då hon hölls i säkerhetsf­ängelset, enligt hennes anmälan.

Tysklands federala åklagarmyn­dighet har enligt tysk lag rätt att granska internatio­nella fall som rör brott mot mänskliga rättighete­r, enligt advokaten Elisabeth Baier.

Interpolch­ef utpekad

Interpolch­efen Ahmed Nasser AlRaisi, som också omfattas av Jauhiainen­s anmälan, granskas även i Frankrike, där misstankar mot honom bland annat rör tortyr under sin tid som general i Förenade arabemirat­en och chef för underrätte­lsetjänste­n.

Prinsessa Latifa uppges befinna sig i Dubai, och sade i ett uttalande i februari att hon "har det bra" och vill bli lämnad ifred. Uppgiftern­as sanningsha­lt har inte kunnat verifieras.

 ?? FOTO: #FREELATIFA CAMPAIGN – TIINA JAUHIAINEN/DAVID HAIGH/TT-AP ?? ■ Prinsessan Latifa Al Maktum i en mobiltelef­onbild. Arkivbild.
FOTO: #FREELATIFA CAMPAIGN – TIINA JAUHIAINEN/DAVID HAIGH/TT-AP ■ Prinsessan Latifa Al Maktum i en mobiltelef­onbild. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland