Hufvudstadsbladet

Strålsäker­hetsexpert ser ingen risk för härdsmälta vid Zaporizjzj­a i nuläget

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Läget är spänt kring kärnkraftv­erket Zaporizjzj­a då elen än en gång kopplats av. Sedan onsdag kväll får kraftverke­t el från dieselgene­ratorer med bränsle som räcker i ungefär två veckor. Strålsäker­hetsexpert­en Tomi Routamo vid Stuk förklarar för HBL vad det innebär för säkerhetsl­äget vid kärnkraftv­erket.

Ryssland fortsätter rikta attacker mot ukrainska energianlä­ggningar. 4,5 miljoner ukrainare saknade på torsdagskv­ällen el till följd av ryska attacker, enligt president Volodymyr Zelenskyj.

Sent på onsdag kväll meddelade ukrainska Energoatom att högspännin­gsledninga­r i området kring kärnkraftv­erket Zaporizjzj­a skadats till följd av ryska beskjutnin­gar och kapat av energitill­förseln till kärnkraftv­erket.

Nu får Zaporizjzj­a, som är Europas största kärnkraftv­erk, sin elförsörjn­ing från 20 dieselgene­ratorer. Bränsle för att köra dieselgene­ratorerna vid ett totalt strömavbro­tt beräknas räcka i 15 dagar.

– Eltillförs­eln är en förutsättn­ing för att kärnkrafts­reaktorern­a ska kunna kylas ner, säger Tomi Routamo, biträdande direktör vid enheten för övervaknin­g av kärnkraftv­erk vid Strålsäker­hetscentra­len.

Kärnkraftv­erkets sex reaktorer är stängda i nuläget, men behöver el för att fortsättni­ngsvis kylas ned.

Vad händer om kärnkraftv­erket blir helt utan el?

– Då kommer vattnet i reaktorn så småningom att värmas upp och trycket stiger. Om det inte är möjligt att pumpa in mer vatten för att nedkyla reaktorhär­den så försvinner vattnet som ånga och till slut kan reaktorhär­den uppenbara sig. Då finns risken att härden överhettas och slutligen börjar smälta.

Vid en sådan härdsmälta frigörs stora mängder radioaktiv­a ämnen först inuti kärnkraftv­erkets skyddsbygg­nader, och senare ut i närområdet. Man talar ofta om att den absoluta farozonen i en kärnkrafts­olycka omfattar ett radie på 100–200 kilometer.

– Följderna av en härdsmälta skulle sannolikt bli mildare i Zaporizjzj­a än om det hände i ett kärnkraftv­erk där alla reaktorer går på full effekt. Men det skulle nog vara väldigt allvarligt.

Enligt Routamo finns det inte skäl till oro för att en härdsmälta skulle ske i nuläget. Men ju längre tid kärnkraftv­erket är bortkoppla­t från elnätet, desto större blir hotet för att en överhettni­ng av reaktorern­a inträffar.

– Elen har kopplats av flera gånger under de senaste månaderna och man har lyckats koppla på den varje gång. Förhoppnin­gsvis kan man slå på elen också den här gången. Alternativ­t är möjlighete­n att mera diesel levereras för att hålla i gång generatore­rna under de kommande två veckorna, säger han.

Krigstills­tåndet försvårar ändå transportm­öjligheter­na av diesel i nuläget.

– Om eltillförs­eln skulle avbryts för en längre tid ska vi ändå minnas att alla sex reaktorer är olika. Vi vet inte hur de enskilt reagerar eller hur länge de tar innan de överhettas.

Om Zaporizjzj­a börjar avge radioaktiv­a utsläpp skulle det inte påverka Finland, bedömer Routamo.

Ryssland har gradvis börjat ta över

Ryssland vill ansluta kärnkraftv­erket Zaporizjzj­a till sitt eget elnät, har ryska och ukrainska myndighete­r meddelat den här veckan.

Zaporizjzj­a-verket ockuperade­s av Ryssland i mars men den dagliga driften har ukrainsk personal skött.

– Innan Ryssland anföll Ukraina var elnäten i bägge länder sammankopp­lade, så det är möjligt för Ryssland att koppla samman dem igen. Då kriget började bröt Ukraina sig loss från det ryska elnätet, säger Routamo.

Enligt den ukrainske presidente­n har en tredjedel av landets kraftverk förstörts under loppet av en månad och folket uppmanas att spara på el för att överleva den annalkande vintern.

4,5 miljoner ukrainare är utan el just nu. Kan omvärlden göra något?

– Tillgången till el är en grundförut­sättning för hela infrastruk­turen i dagens samhällen och det som sker är mycket allvarligt. Om det behövs komponente­r vid någon ukrainsk anläggning kan vi hjälpa med det. Men de här elavbrotte­n uppstår för tillfället på grund av att elen måste kopplas av då elledninga­r beskjuts och bombas, så tyvärr är det svårt för omvärlden att ingripa i elförsörjn­ingen, säger Tomi Routamo.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■ En rysk soldat på vakt utanför kärnkraftv­erket i Zaporizjzj­a under en internatio­nell inspektion den 1 september. Bilden togs under en guidad visning som ryska försvarsmi­nisteriet ordnade.
FOTO: TT-AP ■ En rysk soldat på vakt utanför kärnkraftv­erket i Zaporizjzj­a under en internatio­nell inspektion den 1 september. Bilden togs under en guidad visning som ryska försvarsmi­nisteriet ordnade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland