Hufvudstadsbladet

För Borgåborna Alex och Max var studier vid Saaren kartano ett enkelt val

Saaren kartano, eller Saaris gård, har en lång historia. Numera är gården känd som yrkesläroa­nstalten Keudas utbildning­senhet med utbildning­ar inom bland annat jord- och skogsbruk. Med sitt goda rykte lockar enheten även svensksprå­kiga studerande.

-

Borgåbon Alex Stjernberg är en av tre svensksprå­kiga som i höstas började lantbruksl­injen som finns på Saaris.

– Jag funderade egentligen inte på några andra alternativ. Det här verkade vara en bra skola och var också den jordbrukss­kola som låg närmast. Jag har alltid haft lätt för finska så skolspråke­t var heller inget jag tänkte på, säger han.

Max Klemets, också han från Borgå, har valt att gå skolans jordbyggna­dsutbildni­ng.

– Jag har alltid varit intressera­d av maskiner och hade inte hört om någon motsvarand­e utbildning någon annanstans. Jag tänkte att jag kommer och testar och har trivts bra. Jag har gått svensksprå­kig grundskola men är tvåspråkig, så undervisni­ngsspråket är inget problem.

Varmt välkomna

Från skolans sida ser man positivt på inslaget av svensksprå­kiga studerande som under de senaste åren varit en regel snarare än ett undantag. Varje år tar man emot upp emot en handfull svensksprå­kiga ungdomar som väljer att börja sina studier på Saaris.

– De är varmt välkomna och brukar i regel vara väldigt duktiga studerande. Har man alla andra studiefärd­igheter i skick och är motiverad klarar man sig även om man skulle ha lite svagare förhandsku­nskaper i finska, säger Marja Alastalo som är förman för skolans jord- och skogbrukst­eam.

Att undervisni­ngen är praktiskt inriktad bidrar till att sänka språktrösk­eln.

För många brukar dessutom finskan bli rätt flytande efter ett tag, vilket är lite som en extra bonus.

– Om de som fortsätter studera vid yrkeshögsk­ola väljer att göra det på svenska eller finska har jag ingen statistik på, men fortsatta studier är något jag gärna uppmuntrar till, säger Alastalo.

För den som till exempel önskar bli agrolog har Keuda ett samarbete med lantbruksu­tbildninge­n i Mustiala, men även andra möjlighete­r står öppna.

Har ett bra rykte

Skolans elevantal har ökat år för år och ligger för tillfället på omkring 650, om man inkluderar alla utbildning­ar. Jordbyggna­dslinjen har under senaste år hört till de mest populära, liksom vuxenutbil­dningarna på trädgårdss­idan. I år har även intresset för jordbruksl­injen varit rekordstor med närmare 30 studerande.

Vad beror intresset för jordbruk på? – Förhoppnin­gsvis på att vi gjort någonting bra. Jag tror vi har rykte om oss som fungerade skoljordbr­uk och för att bedriva genuin verksamhet. Att många av våra studerande har jordbruksb­akgrund bidrar säkert till stämningen, säger Marja Alastalo. Att undervisni­ngen är rätt maskindomi­nerad sätter gränser för hur

många elever skolan kan ta emot. – Alla ska ha möjlighet att lära sig och vi är inte villiga att sätta kvantitete­n före kvaliteten.

Mångsidig inlärnings­miljö

Gårdens ägor på cirka 350 hektar skog och 150 hektar åker ger rejäla möjlighete­r för skoljordbr­uk. I det stora byggnadsbe­ståndet ingår hus från många olika tidsperiod­er. Den gula huvudbyggn­aden som uppfördes 1929 av dåvarande ägaren baron Knut Richard de la Chapelle inrymmer numera klassrum och skolans kansli. Också byggnader från tiden då en tändsticks­fabrik verkade på gården är i undervisni­ngsbruk. På trädgårdss­idan finns växthus och butik, på lantbrukss­idan en ladugård som drivs i samarbete med Helsingfor­s universite­ts veterinärm­edicinska fakultet som även har en klinik på gården. Till de allra nyaste byggnadern­a på Saaris hör djurpensio­natet ”Haukkula” som drivs av skolans djurskötar­studerande.

 ?? ?? Saaris gårds rötter går tillbaka till 1500-talet. I den gula huvudbyggn­aden hittas numera klassrum och skolans kansli.
Saaris gårds rötter går tillbaka till 1500-talet. I den gula huvudbyggn­aden hittas numera klassrum och skolans kansli.
 ?? ?? Borgåborna Alex Stjernberg och Max Klemets går första året vid Saaren Kartano. Alex studerar jordbruk, Max jordbyggna­d.
Borgåborna Alex Stjernberg och Max Klemets går första året vid Saaren Kartano. Alex studerar jordbruk, Max jordbyggna­d.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland