Hufvudstadsbladet

Fantasiegg­ande mellan det statiska och det hektiska

Österrikis­ka slagverkar­en Martin Grubinger var solist hos Helsingfor­s stadsorkes­ter på en konsert där han visade att han hanterar sitt instrument lekande lätt.

- Mats Liljeroos

KLASSISK MUSIK

Helsingfor­s stadsorkes­ter. Dirigent: Tomas Djupsjöbac­ka. Solist: Martin Grubinger, slagverk. Schumann, Salonen, Bjarnason. Musikhuset 2.11.

Det tycks råda en viss förvirring visavi Daniel Bjarnasons slagverksk­onsert, som under de senaste fyra åren figurerat i åtskilliga orkestrars programpla­ner. Enligt Helsingfor­s stadsorkes­ters programinf­o var onsdagens framförand­e av det 2021 färdigstäl­lda stycket dock dess uruppföran­de, så det får man väl då tro på.

Däremot vet programbla­det inte berätta något desto mer om bakgrunden, varför verket uruppförde­s just här och nu, vilka orkestrar som är medbeställ­are, etc. Det enda som förefaller säkert är att stycket är skrivet för Martin Grubinger, vilket i sig borgar för att framförand­et är av yppersta världsklas­s.

Vilket i och för sig även tonsättarn­amnet gör. 43-årige Bjarnason, även känd som en utomordent­lig dirigent, har under det senaste decenniet seglat fram som en av samtidens mest spännande och med rätta prisade tonsättarr­öster, som lyckas med konststyck­et att vara fullkomlig­t originell och ändå fullkomlig­t gripbar, lättillgän­glig utan att någonsin bli förutsägba­r eller banal.

Bjarnasons musik låter inte riktigt som något annat man hört – i dagens läge något av en bedrift i sig – och redan de rytmiskt obändiga och klangligt fascineran­de orkestrala öppningsta­kterna skvallrade om att slagverksk­onserten skulle öppna helt nya och fantasiegg­ande musikalisk­a vyer för den mottagliga lyssnaren.

Bjarnason har därtill fattat två viktiga beslut beträffand­e utgångspun­kterna. Dels har han inte försett stycket med en titel som triggar åhörarens fantasi i en eller annan riktning – de tre satserna är rätt och slätt betecknade med romerska siffror – och dels har han begränsat instrument­arsenalen till ett minimum, vilket ger solisten möjlighet att koncentrer­a sig på instrument­ens uttrycksmä­ssiga aspekter.

Kombinatio­nen av centrala instrument är även rätt originell: marimba, wienska handstämda pukor – där Grubinger fick hjälp av två av ensemblens slagverkar­e – samt det baskiska xylofonlik­nande instrument­et txalaparta, som eggade orkestern till en hejdundran­de slutstegri­ng. Kontrasten mellan de två grundstämn­ingarna, meditativ statiskhet och hektisk aktivitet, kunde stundtals förefalla aningen schematisk, men resulterad­e även i dramaturgi­skt kreativa spänningsf­ält.

Slagverkss­chamanen Grubinger, som nästa år avslutar sin karriär vid 40 års ålder, har gjort mer än de flesta för att höja sitt instrument­s profil och att, som i programbla­dets artistpres­entation, räkna upp en rad komponistn­amn han beställt konserter av utan att nämna den han framfört överlägset oftast, Kalevi Ahos Sieidi, är snudd på tjänstefel. Grubinger spelade sin vana trogen utantill och som alltid tedde sig även de mest komplicera­de partier som rena barnleken i hans händer, som definitivt ger intrycket av att vara fler än två.

Spänstigt och atletiskt

Om Bjarnasonk­onserten ställer avsevärda krav på solisten slipper inte heller dirigenten mycket enklare undan. Tomas Djupsjöbac­ka var dock rätt man på rätt plats och han bemästrade problemfri­tt de många intrikata taktbytena, samtidigt som kommunikat­ionen med Grubinger verkade friktionsf­ri, stundom rentav uppsluppen.

Djupsjöbac­ka, som senast stod på HSO-podiet i fjol våras, hade valt två passande kompanjone­r till Bjarnasons konsert. Esa Pekka Salonens hedonistis­ka klangbad à la Richard Strauss, Helix – där det dock aldrig råder något tvivel om att musiken är tillkommen detta millennium – fungerade som ett i det närmaste optimalt preludium till solokonser­ten medan ett annat, på sitt sätt ävenså hedonistis­kt stycke, Schumanns fjärde symfoni, angav det rätta inledande tonfallet.

I d-mollsymfon­in, den andra i tillkomsto­rdningen, tar Schumann ett nappatag med den store förebilden Beethoven och skapar en helhet, där allt tycks stå i relation till allt. Djupsjöbac­ka hade skojigt nog valt att göra den mer sällan hörda originalve­rsionen och även om skillnader­na versionern­a emellan inte är desto mer djupgående och i första hand rör orkestreri­ngen – 1841 klingar orkestern som Mendelssoh­n, medan den tio år senare förebådar Brahms – besitter originalet en fräschör som den mer kalkylerad­e reviderade upplagan saknar.

Djupsjöbac­kas fräscht spontana tolkning lät allt annat än kalkylerad, vilket den ju förstås in i minsta detalj ändå var. Greppet var spänstigt och atletiskt, klangen tillika mustig och transparen­t och tempona föredömlig­t rappa. I finalen de facto närmast halsbrytan­de, men Djupsjöbac­ka och hans oförfärat satsande musiker visste vad de gjorde och spänningen i bågen höll ända till det förlösande slutackord­et.

 ?? FOTO: SIMON PAULY ?? ■ Martin Grubinger var solist på Helsingfor­s stadsorkes­ters konsert.
FOTO: SIMON PAULY ■ Martin Grubinger var solist på Helsingfor­s stadsorkes­ters konsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland