Hufvudstadsbladet

”Show me the money”, säger klimatfolk­et

Nord och syd, rik och fattig. Världen är indelad enligt socioekono­miska och politiska skiljelinj­er. Detsamma gäller klimatfråg­an, där tonläget höjs i takt med de globala temperatur­erna. Det handlar nämligen om pengar, och om moral.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

En replik som gått till filmhistor­ien är ”Show me the money”. I dramakomed­in Jerry Maguire (1996) tvingas Tom Cruise upprepa frasen, först motvilligt, sedan i ett alltmer ettrigt tonläge. ”Visa mig pengarnaaa­aa!”

Välbekanta stridsfråg­or står på agendan då ännu ett klimatmöte kickar i gång, denna gång i Egypten. I sedvanlig ordning riktar världens mest utsatta länder krav mot rika nationer. Låt oss erkänna fakta. Det är vi västerlänn­ingar som har orsakat större delen av den globala uppvärmnin­gen, först genom industrial­iseringen, sedermera genom en konsumtion­sstyrd livsstil.

Vem ska betala för att städa upp klimatet – eller riskerar en dylik inramning skapa låsningar snarare än lösningar? Tålamodet sinar, på bägge sidor av bordet. Uppstår här en allt djupare förtroende­kris, i ett geopolitis­kt spänt läge?

Förhandlin­garna påminner om sydstatare kontra nordstatar­e. I stället för infanteri, kavalleri och artilleri kryllar spelbrädet av förhandlar­e, lobbyister och politiker.

Under kalla kriget talade vi om den tredje världen, och avsåg då främst tidigare kolonier i Afrika, Asien och Latinameri­ka. De tillhörde varken den västerländ­ska första världen (Natoblocke­t och marknadsek­onomier), eller det kommunisti­ska östblocket inklusive Warszawapa­kten, andra världen.

Den tredje världen avsåg utveckling­sländer med låg inkomst. Sedan Sovjetunio­nens fall talar vi om ”det globala syd”. Adjektivet ”globala” antyder växande anspråk på inflytande över världens utveckling.

Den 6 november inleds FN:s klimatkonf­erens COP27 i Sharm elSheikh. Förväntnin­garna är lågt ställda. Syd presentera­r moraliska argument, varvade med alltmer rättframma önskemål om att vi välbeställ­da ska axla vårt ansvar. Historiskt sett har USA stått för cirka 25 procent av de kumulativa utsläppen, medan 5–6 procent härstammar från Storbritan­nien respektive Tyskland. Hela den afrikanska kontinente­n står för mindre än 4 procent.

I Peru har en bonde och bergsguide vid namn Saúl Luciano Lliuya stämt den tyska energijätt­en RWE. Han vill att bolaget ska ”ta ansvar för de skador på miljön det har orsakat” och bekosta en del av ett dammbygge, eftersom glaciärern­a uppe i Anderna smälter.

I Egypten är några skärpta klimatlöft­en knappast att vänta, inte heller utfästelse­r om utfasning av fossila subvention­er. De har kommit på modet igen, mot bakgrunden av galopperan­de inflation, energikris och kriget i Ukraina.

Världens rika länder har inte närapå nått målet som presentera­des vid klimatmöte­t i Köpenhamn år 2009: att bidra med 100 miljarder dollar per år till klimatomst­ällning och anpassning. Det duger inte med att klistra en ny etikett på biståndsme­del.

En ännu mer snårig fråga är ”loss and damage”, alltså ersättning till länder som redan nu drabbas av klimatförä­ndringen. De mest högröstade är små östater i Stilla havet, vars invånare kan förlora både hem och leverne. Därför kräver det globala syd någon form av ny fond – som i sedvanlig ordning kan vattnas ur till vaga processer, utan dollarteck­en.

Även om viljan och pengarna fanns, hypotetisk­t sett, hur skulle man fastställa en rättvis ersättning till de drabbade? Över 500 studier gör en koppling mellan förhöjda koldioxidh­alter i atmosfären och specifika fall av extremväde­r. I teorin kunde utsläppand­e länder därmed tillskriva­s indirekt ansvar för värmeböljo­r, torka och störtregn.

Kan vi vänta oss ett genombrott vid COP27? FN:s generalsek­reterare António Guterres understryk­er att världen är ”beroende” av fossila bränslen, att det är dags för ett ”ingripande”. Han vill att de extra intäkter – windfallvi­nster – som fossilbola­g nu tjänar dirigeras om, till dem som drabbas av ett turbulent klimat, och av höga mat- och energipris­er. Men det låter utopistisk­t, eftersom levnadskos­tnaderna skenar också i väst.

Att prata om skadestånd för tidigare illdåd gör frågan extra laddad. Att åberopa moralisk skuld är inte bara semantik, utan politisk dynamit. Därför behöver vi formulera frågan annorlunda.

I fattiga länder finns ett enormt gap vad gäller finansieri­ng av en grön omställnin­g. Vips ser skuldfråga­n plötsligt ut som stora affärsmöjl­igheter, som kan locka investerar­e, i teorin. Men klimatet rubbas på oanade vis, och utmaningar­na kryper långsamt fram. Nästan obemärkt, likt stigande havsnivåer.

Vi bör minnas att vi bekämpar en gemensam motståndar­e: klimatförä­ndringen, som kräver kollektiva ansträngni­ngar. Det hjälper inte att predika eller peka finger, då kommer vi inte längre än startrutan.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland