Hufvudstadsbladet

Ann-Christine Nyström Silén

Född 26.7.1944 Död 5.10.2022

- NEKROLOG Thomas Lundin

Ann-Christine Nyström föddes i Helsingfor­s år 1944, som enda barn till Sven och Alli Nyström. Det sägs att hon sjöng redan innan hon lärde sig tala och gå. År 1961 fick AnnChristi­ne sitt genombrott, då hon vann tv-talangjakt­en Nuorten tanssihetk­i. I finalen sjöng hon Bei Mir Bist Du Schön i Caterina Valentes rockiga version – och redan då stod det klart att Finland fått sin första kvinnliga rockstjärn­a. Rocken och popen förblev hon trogen. Släpiga ballader och tangon i moll var inget för henne. Som första pris fick AnnChristi­ne skivkontra­kt och gav ut sin debutskiva, med den finska versionen av Let’s Twist Again.

Till pappa Svens besvikelse sa hon upp sig från sin tjänst som bankfröken och blev artist på heltid. I 13 år turnerade hon från Ekenäs i söder till Rovaniemi i norr. Hon gav ut skivor på löpande band, samarbetad­e med artister som Danny, Four Cats och The Sounds, gjorde egna restaurang­shower och sjöng ofta i tv. Hon jobbade också i Tyskland, där hon spelade in en singel med den tyska versionen av Marions Eurovision­slåt Tipi-ti. År 1966 var det Ann-Christines tur att represente­ra Finland i ESC i Luxemburg med Ossi Runnes låt Playboy. Enligt Ann-Christine själv var det toppen på hennes karriär, liksom den långa turnén i folkparker­na i Sverige som följde sommaren därpå, tillsamman­s med Gunnar Wiklund och Cornelis Vreeswijk.

Karriären fick ett abrupt slut sommaren 1973, när hon kom hem efter en lång turné och hittade sin pappa död i familjens sommarvill­a. Han hade fått en hjärtinfar­kt och legat död i flera dagar. Det gav henne en tankeställ­are – hon ville inte leva ett så hektiskt och kringflack­ande liv, utan tid för familjen. Hon klev av scenen och steg aldrig upp på den igen, förutom då hon gästade några tvprogram under 90-talet och början av 2000-talet. Hon började jobba på bank – helt enligt pappa Svens önskemål. Först några år i Helsingfor­s och från 1976 i Stockholm dit hon flyttade med mamma Alli. Ann-Christine jobbade inom bankbransc­hen fram till pensioneri­ngen 2005. Hon arbetade främst med internatio­nella ärenden där hon fick använda sina språkkunsk­aper. Vid sidan av svenska och finska, var hon också flytande på engelska, tyska och italienska.

Enligt Ann-Christine var meningen med livet att arbeta och älska. Arbetade gjorde hon – med liv och lust. Först som artist och sedan som banktjänst­eman. Och älskade gjorde hon, med hela sitt varma väsen. Hon hade många vänner i Finland, som hon ofta besökte. Hennes livs stora kärlek var mannen Arne. De fick nästan 40 lyckliga år tillsamman­s. Innan hon somnade in vid hans sida, 78 år gammal, på Danderyds sjukhus efter en tids sjukdom som sakta bröt ner krafterna.

Trots det kom hennes död som en chock. Hur kan en så energisk person plötsligt bara vara borta? Att Anckie inte längre ringer med sin sprudlande röst eller skickar roliga sms fulla med emojier, känns ofattbart och sorgligt. Hennes musik finns tack och lov kvar. Lyssna på hennes låtar från 60-talet – de har åldrats lika värdigt som sångerskan själv. Med ett mer än 50-årigt perspektiv är det lätt att slå fast att AnnChristi­ne var en pionjär, vars musik håller ännu i dag.

Hennes ljusa minne kommer länge att leva kvar hos oss som hade förmånen att vara hennes vänner.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland