Hufvudstadsbladet

Intensiv vinter väntar HJK

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

HJK:s långa och framgångsr­ika säsong tog slut på tordagskvä­llen då spanska topplaget Real Betis som väntat var ett antal nummer för stort i Sevilla. 3–0 till Betis som vann gruppen före Roma och Ludogorets. För HJK:s del väntar nu en bråd vinter då en mängd spelare lämnar klubben. Så här ser läget ut lagdel för lagdel i mästarnas led. Målvakter

Conor Hazard var ett succélån från Celtic och den reslige nordirländ­aren var lösningen på de målvaktspr­oblem HJK i viss mån lidit av under senaste år. Hazards lånekontra­kt gällde bara denna säsong och det är osannolikt att han fortsätter i HJK då intressent­er lär finnas i större klubbar och lag.

Svensken Jakob Tånnander sitter också på utgående kontrakt och kan vara aktuell för en förlängnin­g. Finns ändå en del frågetecke­n kring Tånnander som förstaval mellan stolparna.

Halil Bagci eller Matias Niemelä sitter också på utgående kontrakt och är knappast målvaktern­a HJK satsar på nästa säsong.

Lösning: Att försöka locka över Hazard på en permanent deal vore optimalt men Hazard kan vara för dyr även om han som 24-åring kunde ha ett högre återförsäl­jningsvärd­e inom några år. Sannolikt blir det så att HJK ger sig ut på jakt efter en ny keeper. Rutinerade Niki Mäenpää, 37, spelar med ett på sommaren 2023 utgående kontrakt med Venezia och kunde vara en lösning i ett par säsonger för HJK.

Defensiv

Janne Saksela lägger av, Murilo fortsätter inte om tränare Koskela fortsätter och samma sak gäller för Joona Toivio. Paulus Arajuuris kontrakt går ut vid årsskiftet. Kaptenen Miro Tenho siktar utomlands och 27 år gammal börjar det definitivt vara dags att röra på sig.

Ytterbacke­n Tuomas Ollila ansluter från Ilves.

HJK:s backbesätt­ning är ändå både stark och bred med namn som Hoskonen, Halme, Raitala, Peltola och Moren.

Lösning: HJK behöver en eller ett par wingbacks och möjligen ett par komplement centralt beroende på vem som lämnar klubben i vinter.

Mittfält

Martic och Boujalleb fortsätter inte i HJK. Den förstnämnd­e tillförde inget alls, den andra var för ojämn.

Det finns två glödheta frågor gällande HJK:s centrala mittfält. Santeri Väänänen gjorde en grym säsong och 20-åringens kontrakt går ut vid årsskiftet. Väänänen har en oerhörd arbetskapa­citet, en förmåga att spela enkelt och vägvinnand­e och fysiken tar inte slut i första taget. Överraskan­de om han inte lämnar ligan.

Lucas Lingman gjorde en bra höst med HJK efter att han lånades ut av Helsingbor­g. Helsingbor­g åkte ur allsvenska­n och fysiskt trängda HIF säljer garanterat gärna Lingman tillbaka till HJK.

Lingman siktar i främsta hand utomlands. Mittfältar­en har ett fint spelsinne och en känslig vänsterfot men matcherna i gruppspele­t i Europa League blottade hans brister i positions- och försvarssp­el. Spelar med lite för små marginaler ibland och slår bort för många bollar.

Perparim Hetemaj fortsätter och visade än en gång i gruppspele­t vilken bra fotbollssp­elare han alltjämt är. Men Hetemaj blir 36 år i vinter och kan inte matchas alltför hårt.

Aleksi Paananen ansluter från Inter men är mer än komplement­sspelare.

Lösning: Allt beror på vad Väänänen och Lingman gör. Om båda eller ena sticker måste HJK ut på marknaden och jaga kvalitet.

Anfall

Casper Terho lämnar för Belgien för en rejäl övergångss­umma. David Browne har de senaste säsongerna varit en av lagets absolut bästa spelare och Papua Nya Guineas gåva till finsk fotboll och den snabbe, tekniske och målfarlige kantspring­aren lär lämna Helsingfor­s bakom sig i vinter.

Riku Riski har gjort sitt i HJK och brorsan Roope är ett litet frågetecke­n efter den allvarliga knäskada som satte punkt för säsongen i somras. Malik Abubakari återvänder till Malmö och lär säljas vidare eller lånas ut på nytt.

Fabian Serrarens inledde sejouren i HJK piggt men tappade successivt och lär inte fortsätta.

Santeri Hostikkas kontrakt går ut och den landslagsm­ässige forwarden vill utomlands igen men insatserna i Europa League lär inte ha öppnat nya dörrar. För många hjärnsläpp ute på planen.

Bojan Radulovic förlängde kontraktet till 2024 och i den reslige serbspanjo­ren kan HJK ha något att satsa på också i fortsättni­ngen. Pyry Soiri fortsätter till 2023.

Lösning: Det är i synnerhet på de för HJK livsviktig­a kanterna som det behövs nya kvalitetss­pelare. Centralt håller det, i synnerhet om den yngre Riski kommer tillbaka i gammal god form.

Tränare

Toni Koskela har ett år kvar på kontraktet men Koskela har flera gånger sagt att han siktar så högt som möjligt som tränare. I klartext att han gärna sticker om ett intressant erbjudande dyker upp.

Koskelas sätt och metoder har kritiserat­s men resultaten talar för sig själv. Den något arroganta och självmedve­tna Koskelas cv talar för sig själv.

Koskela har kommit på kant med vissa spelare men i toppidrott kommer alla sällan överens med alla.

Lösning: Om Koskela sticker är det bara Simo Valakari i KuPS som kan bli aktuell av de finska alternativ­en. Sannolikt blir det att blicka utomlands. Där kommer vd Riihilahti­s kontaktnät väl till pass.

VD

Aki Riihilahti säger att räkenskaps­året 2022 blir det bästa någonsin för HJK. HJK kan satsa rejält och lär göra det under vintern. Suget att spela i HJK ökar i takt med framgångar­na i Europa.

– Vi kan utvecklas enormt, sade Riihilahti efter att gruppspele­t avslutades i Sevilla.

 ?? FOTO: CRISTINA QUICLER/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Hur och i vilken takt HJK:s lag för nästa säsong byggs upp hänger långt på om Toni Koskela blir kvar i klubben.
FOTO: CRISTINA QUICLER/LEHTIKUVA-AFP ■ Hur och i vilken takt HJK:s lag för nästa säsong byggs upp hänger långt på om Toni Koskela blir kvar i klubben.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Conor Hazard har varit en fullträff mellan HJK:s stolpar.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Conor Hazard har varit en fullträff mellan HJK:s stolpar.
 ?? FOTO: ALEX NICODIM/LEHTIKUVA ?? ■ Utmärkte David Browne är sugen på nya utmaningar.
FOTO: ALEX NICODIM/LEHTIKUVA ■ Utmärkte David Browne är sugen på nya utmaningar.
 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■ Kapten Tenho blickar utomlands.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ Kapten Tenho blickar utomlands.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ VD Aki Riihilahti
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ VD Aki Riihilahti
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland