Hufvudstadsbladet

En grov PR-miss av ordförande Lahti

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA

Framgångsr­ika affärsmann­en Ari Lahti har gjort ett utmärkt jobb som ordförande för Bollförbun­det. Med sitt businesstä­nk har han gjort mycket för att också på sikt förstärka den finska fotbollens ställning och framtid. Särskilt många misstag har han inte gjort men att åka ner till VM är en moralisk och PR-mässig miss av rang av bankiren.

Det var i en intervju i MTV3 som Lahti meddelade att han åker ner till Qatar för att delta i ett Fifasemina­rium dagen före premiären mellan Qatar och Ecuador. Sen åker Lahti hem för att återvända till det skandaloms­usade oljeemirat­et lagom till finalen.

Norge har exempelvis intagit en stenhård linje mot VM i de mänskliga rättighete­rnas skymningsl­and, också känt som Qatar, och skickar ingen alls från förbundet till VM. Norge har egna och enorma oljeresurs­er och i fjordlande­t såg allmänhete­n inte med blida ögon att landets superstjär­na Erling Haaland skrev på för Manchester City som ägs av shejkerna i Förenade Arabemirat­en. Ett land med ungefär samma syn på mänskliga rättighete­r som Qatar. Mot den bakgrunden var det självklart att Norge inte skickar någon till VM heller för att delta i ett intetsägan­de seminarium.

Lahti och Bollförbun­det har öppet kritiserat Fifas beslut att ge VM till Qatar.

— Ett olyckligt beslut, har Lahti sagt som ändå inte lever som han lär.

Det är självklart viktigt att mingla, knyta kontakter och vara med i diskussion­er på hög nivå men oavsett vilken nivå diskussion­erna håller på seminariet i Doha skulle Lahti ha gjort oändligt mycket klokare i att stanna hemma. Ett kort pressmedde­lande där han meddelat detta hade räckt.

— Vi anser att det är bättre att jobba för en förändring via dialog och inte via en bojkott. Och säkert kommer människorä­ttsläget i Qatar också att diskuteras, säger Lahti till MTV3.

Fifa har i inget skede visat någon som helst lust att ta upp människorä­ttsfrågor och på ett seminarium under Fifas flagg kommer diskussion­en garanterat att styras åt ett håll som den ständigt lömskt leende Fifa-ordförande­n Gianni Infantino är nöjd med. Infantino bor i Doha sedan i vintras och har inte sagt ett ont ord om Qatar i något skede. Samma man är god vän med en viss Vladimir Putin. Infantino är med andra ord en man som i allra högsta grad är rätt person med rätt värdegrund att fortsätta på samma linje som företrädar­na Havelange och Blatter som under sin tid vid makten insåg hur mycket pengar som finns att tjäna om man tänjer lite på regelverk och lagar. Fifa:s linje med så lite transparen­s som möjligt öppnar för ett oändligt landskap av mutor och fiffel. Att FBI för ett antal år sedan konstatera­de att Fifas agerande uppfyller kraven för att klassas som organisera­d brottsligh­et har inte bromsat upp den utveckling­en över huvud taget.

Lahti är en vuxen, intelligen­t och framgångsr­ik man som naturligtv­is är fullt kapabel att fatta beslut själv.

Och vill han åka till Qatar är det naturligtv­is fritt fram att sätta sig i ett bekvämt säte i business class och glida ner till Doha.

Med tanke på all smuts, skit och elände som VM omgärdas av och förknippas med skulle det förmodlige­n vara klokare att hålla distans till det hela och värdnation­en.

En VM-värd som enligt de senaste rapportern­a använt tiotals miljoner till en spionopera­tion självaste KGB hade varit avundsjuk på för att säkra värdskapet. En VMvärd som skickat ut gästarbeta­re på bar backe. En VM-värd som behandlat gästarbeta­re som slavar. En VM-värd där kvinnor lever under konstant förtryck. En VMvärd som inför VM ”anställt och betalat” åt utländska fans för att mot lön, uppehälle och en ständig plats i emirens hjärta skriva positivt om Qatar på sociala medier.

Då Qatar för några år sedan stod värd för handbolls-VM hyrde arrangörer­na in en spansk hejarklack som mot betalning hejade fram ett ihopköpt qatariskt landslag till silver.

Guld lär det inte bli för Qatar i VM men ingen lär bli särskilt överraskad om landet får flera domslut med än emot sig under turneringe­n. Sannolikt redan i premiären mot Ecuador.

Inför bland annat Bollförbun­dets ordförande Ari Lahti.

 ?? ?? ■ Ari Lahti åker till Qatar.
■ Ari Lahti åker till Qatar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland