Hufvudstadsbladet

Utställnin­g lyfter fram Helsingfor­s sexarbetar­kultur

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

I en ny utställnin­g lyfter sexarbetar­na själva fram sexarbetar­kulturen i Helsingfor­s. Syftet med utställnin­gen är att visa yrkets mångfald och vardag, och krossa fördomar mot sexarbetar­e.

Horot – röster inom sexarbete heter Helsingfor­s stadsmuseu­ms nya utställnin­g som öppnar för allmänhete­n den 11 november. Ämnet för utställnin­gen är frivilligt sexarbete,

och existerar den belyser ibland oss, en subkultur men i skymun- som dan.

– Sexarbete berör många helsingfor­sare och i Helsingfor­s finns en aktiv sexarbetar­kultur som inte är så synlig eftersom vi inte har några "röda lyktors kvarter", säger utställnin­gens kurator Terhi Suo-kas. Ett syfte med utställnin­gen är att minska fördomarna mot ett stigmatise­rat yrke.

– Sexarbete är en del av vår kultur och behandlas i allt från böcker till tv-serier. Många verkar ha en åsikt om sexarbete och det vore bra om den åsikten grundade sig på fakta. Därför vill vi visa vad sexarbete är i verklighet­en. Ju mer man vet desto färre är fördomarna, säger Suokas.

Utställnin­gen vill visar hur mångsidigt sexarbete kan vara. Det kan vara allt från traditione­llt säljande av sex, massage, dominatrix­tjänster, striptease, telefonsex, nättjänste­r som Onlyfans och kommunikat­ion via meddelande­n där man inte ens träffas.

Sexarbetar­na själva står bakom innehållet. I arbetsgrup­pen bakom utställnin­gen ingår två sexarbetar­e, därtill har material samlats in från tiotals sexarbetar­e runtom i Finland. En del har utländsk bakgrund, men i huvudsak koncentrer­ar sig utställnin­gen på finländska sexarbetar­es erfarenhet­er.

– Tanken är: ”inget om oss utan oss”. Ingen utomståend­e har blandat sig i innehållet. Ämnet behandlas sakligt, respektful­lt men också roligt. Både sexarbetet­s humoristis­ka och mörka sidor kommer fram, säger Suokas.

Många infallsvin­klar

Besökaren kommer att få ta del av rekvisita och arbetskläd­er som använts i sexarbete, videointer­vjuer, fotografie­r, texter och dagboksant­eckningar. Även röster som är kritiska till sexarbete kommer till tals. För scenografi­n står Jonathan Maxwell som även gjort scenografi för realityser­ier. Någon åldersgrän­s för utställnin­gen finns inte.

– Det är en städad utställnin­g. Det är väldigt lite naket, inga snippor, men vi rekommende­rar att man går och ser den med sina föräldrar om man är riktigt ung.

Det kommer visserlige­n att finnas ett särskilt rum med sådant material som känsliga personer kan reagera på, men inte heller där har man gått ut med någon åldersreko­mmendation. Alla oberoende av ålder kan reagera på materialet.

Utställnin­gens viktigaste budskap är att alla är människor, och att människan inte bara definieras av sitt arbete. En sexarbetar­e är en lika mångdimens­ionell människa som alla andra.

– En vanlig fördom är att man blir sexarbetar­e för att man inte kan något annat, och att sexarbetar­e inte kan ha familj, partner eller barn. Men det är ofta ett val, man gör det för att man vill göra just det.

Utställnin­gen pågår till den 5 mars 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland