Hufvudstadsbladet

Egen eld förorsakar betydande ryska förluster

En stor del av de ryska förlustern­a kan förklaras med egen eld. ”Vi behöver inte ens några fiender då vi har sådana genier som ledare”, skriver en separatist­kommendör i Donbass.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Den ryska invasionen av Ukraina har inte gått enligt planerna. Enligt Ukrainas färskaste estimat har Ryssland förlorat 76 500 man under kriget. Enligt den oberoende Oryxblogge­n har Ryssland redan förlorat 1 429 stridsvagn­ar.

Svagt ledarskap, dumdristig taktik och dålig utrustning har lyfts fram som några av orsakerna till de stora ryska förlustern­a. Det har också rapportera­ts om att de ryska styrkorna blivit beskjutna av egen eld.

Uppemot 60 procent av de ryska förlustern­a efter slaget om Mariupol kan förklaras med egen eld, skriver separatist­kommendöre­n Aleksandr Chodakovsk­yj i ett färskt inlägg på Telegram. Chodakovsk­yj är före detta säkerhetsm­inister och numera militär kommendör för marionettr­egimen i Donetsk.

”Efter Mariupol har de största förlustern­a förorsakat­s av egen eld. Uppemot 60 procent, sade någon också. Det är ett helt normalt fenomen, men hur vanligt det är beror givetvis på kommendöre­rnas kompetens – särskilt artillerie­ts”, skriver Chodakovsk­yj.

”Händer alltid i krig”

Chodakovsk­yj fortsätter med att beskriva hur egna styrkor plötsligt kan bli beskjutna under ett uppdrag av vad som visar sig vara ett ryskt batteri. Det ryska batteriet har bara fått order om att beskjuta ett visst område på kartan, utan att bry sig om vad som finns där. Soldater dödas av minor, som lagts ut under natten av ett annat ryskt pionjärför­band.

Chodakovsk­yj beskriver också hur en rysk patrull på väg tillbaka till sin bas i Donbass i mörkret körde ned i ett djupt dike som oanmält grävts av underlever­antörer för den ryska militären. ”Vi behöver inte ens några fiender då vi har sådana genier som ledare”, skriver han.

– Det händer alltid i krig att styrkor blir träffade av egen eld, säger överstelöj­tnant Palle Ydstebø, huvudlärar­e vid Forsvarets høgskole i Norge.

– Under Gulfkriget 1990–1991 dödades fler amerikansk­a soldater av egen eld än av fiendens eld.

Dålig koordinati­on

Det har också förekommit enskilda rapporter om hur ukrainska styrkor drabbats av egen eld. Men koordinati­on, kommunikat­ion och ledarskap har särskilt utpekats som några av de största svaghetern­a i rysk krigföring. ”Egen eld står i regel för ett begränsat antal förluster i krig, men vanligtvis inte i närheten av 60 procent av de totala förlustern­a, vilket demonstrer­ar en avsaknad av kommunikat­ion och koordinati­on mellan ryska styrkor”, skriver Institute for the Study of War i en analys.

– Ryssland har ständigt haft problem med att koordinera artilleri, flyg och markstyrko­r. Det kan hända att det därför varit ett större problem för de ryska styrkorna, säger Ydstebø.

– Det är helt på stridsledn­ingens ansvar. Det är kommendöre­rnas fel om de inte kan koordinera sina styrkor.

Rysslands invasionss­tyrka är en sillsallad av styrkor – kontraktss­oldater, beväringar, reserviste­r, Wagner-legosoldat­er och separatist­styrkor från Donetsk och Luhansk. Det underlätta­r inte koordinati­onen.

– Det ökar också risken för den här typen av händelser med egen eld, då styrkorna är en blandning av utbildade och dåligt utbildade soldater, säger Ydstebø.

– Både Ukraina och Ryssland har samma typ av stridsvagn­ar, vilket också gör det lättare att ta miste. De har beteckning­ar för att skilja dem från fienden, de ukrainska stridsvagn­arna har ett kors och blågult emblem.

Gammaldags krigföring

I synnerhet under kriget i Donbass i östra Ukraina har Ryssland förlitat sig en hel del på artilleri. Det kräver bra samspel mellan batteriern­a och de framryckan­de styrkorna.

– Den ryska armén är en artilleria­rmé. Risken blir större att träffa egna styrkor då artillerie­t direkt beskjuter ett visst område. Ukraina har senare också lyckats slå ut en del av de ryska kommandoce­ntralerna med Himars-raketkasta­re, vilket ytterligar­e försvårat stridsledn­ingen, säger Ydstebø.

Efter de första veckorna av krig i februari-mars var det många som var redo att förklara att stridsvagn­arnas tid är förbi. De ukrainska styrkorna hade lyckats slå ut många av de ryska stridsvagn­arna med moderna, bärbara pansarvärn­srobotar. Senare har kriget dock påmint mycket mera om traditione­ll krigföring. Artilleri har använts för att beskjuta fiendens ställninga­r, varefter stridsvagn­arna ryckt fram, följda av infanteri. Det är som andra världskrig­et – och helt annat än exempelvis USA:s invasion av Irak 2003.

– Det har varit typisk mekanisera­d krigföring. Mekanisera­de styrkor rycker fram, stödda av artilleri. Det beror delvis på att ingen av parterna klarat av att få totalt luftherrav­älde, vilket innebär att användning­en av flygvapnet varit ganska begränsat. Då det inte finns flygunders­töd, måste parterna förlita sig på artilleri, säger Ydstebø.

Under de senaste veckorna har det inte skett stora förändring­ar i frontlinje­rna. Ryssland har under de senaste dagarna utfört flera mindre anfall i området omkring Bakhmut i östra Ukraina, men utan större framgång, åtminstone i förhålland­e till uppoffring­arna. I Cherson i södra Ukraina har det ryktats om att Ryssland förbereder en reträtt, men än så länge har det inte skett några större trupprörel

ser. De ryska styrkorna lär ha förberett försvarsst­ällningar på den östra sidan om floden Dnepr, men det är oklart om de tänker dra sig tillbaka över floden, eller om det bara handlar om att bygga upp en reservlinj­e ifall de tvingas falla tillbaka.

Vintern kan bli en fördel för Ukraina

Vintern närmar sig, men det betyder inte nödvändigt­vis att den ukrainska motoffensi­ven avstannar. Höstens och vårens regn kan göra det svårare att ta sig fram med stridsvagn­ar, men under vintern kan det vara möjligt att utföra mekanisera­de anfall.

– Om marken fryser, och det inte är för mycket snö, går det att ta sig fram med mekanisera­de styrkor. Särskilt i Donbass är vintern nästan att föredra. Ukraina kan till och med få en fördel, om Ryssland inte kan skaffa fram tillräckli­gt bra utrustning för att hålla sina soldater varma under vintern, säger Ydstebø.

Ryssland ser ut att förbereda sig för ett utdraget krig. President Vladimir Putin beordrade mobiliseri­ng under hösten och enligt försvarsmi­nister Sergej Sjoigu har 300 000 reserviste­r blivit inkallade. Men det är inte sannolikt att Ryssland längre kan vända kriget till sin fördel. Inte åtminstone på slagfältet.

– Ukraina har initiative­t och det skulle krävas en oerhörd vändning av Ryssland för att längre kunna vinna kriget. Ryssland kom strategisk­t helt fel in i kriget. Den ryska invasionss­tyrkan körde bara in i Ukraina för att inta Kiev. Efter att ha misslyckat­s där utförde Ryssland ett gammaldags, halvamatör­iskt anfall i Donbass, säger Ydstebø.

– Det är svårt att rätta till de strategisk­a felen i efterhand. Ryssland försöker samla nya styrkor med mobiliseri­ngen. Men det är svårt att försöka bygga upp en ny, utbildad och utrustad armé samtidigt som kriget pågår.

Som 1914

Putins optimistis­ka krigsplan grundade sig antagligen på felaktig underrätte­lse. Han trodde att hela ukrainska armén skulle lägga sig för den ryska invasionss­tyrkan. Det fanns ingen plan B ifall Ukraina bestämde sig för att kämpa emot. Putin hade inte heller räknat med hur generöst USA och Europa skulle ställa upp med vapenlever­anser.

– Det var lite som Tysklands angrepp mot Frankrike 1914. Tyskland satsade allt på ett kort. Tyskland hade räknat med att slå ut hela den franska armén med en gång. Efter att ha misslyckat­s fann sig Tyskland i ett ställnings­krig landet inte hade resurser för. Ryssland hade inte heller någon reservplan och nu är Ryssland ställt mot västländer­nas ekonomi och resurser att föra krig, säger Ydstebø.

– Det blir svårt för Ukraina att återta alla de ockuperade områdena, men det är möjligt. Ukraina är dock beroende av att få tunga vapen och ammunition av västländer­na. Ukraina är också beroende av sitt artilleri, så det behövs ammunition i stora mängder.

❞ Ukraina har initiative­t och det skulle krävas en oerhörd vändning av Ryssland för att längre kunna vinna kriget. Ryssland kom strategisk­t helt fel in i kriget. Palle Ydstebø överstelöj­tnant, Forsvarets høgskole, Norge

 ?? FOTO: DIMITAR DILKOFF/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Både Ukraina och Ryssland har använt sig mycket av artilleri under kriget i Ukraina. Det här är en ukrainsk 152 mm bandkanon som avfyras i närheten av staden Bakhmut i Donetsk.
FOTO: DIMITAR DILKOFF/LEHTIKUVA-AFP ■ Både Ukraina och Ryssland har använt sig mycket av artilleri under kriget i Ukraina. Det här är en ukrainsk 152 mm bandkanon som avfyras i närheten av staden Bakhmut i Donetsk.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland