Hufvudstadsbladet

Ryska värnplikti­ga: Befälhavar­na övergav oss

Otillräckl­ig träning och brist på utrustning. Kamrater som slits itu framför ögonen på värnplikti­ga. Kritiken mot Vladimir Putins krig växer i omfång – både från soldater, anhöriga och inhemska krigssuppo­rtrar.

-

Ryska soldater klagar över att ha skickats till en obegriplig strid, rapportera­r CNN. Det handlar om ett brev som uppges komma från män ur en division av Rysslands Stillahavs­flotta som befinner sig vid frontlinje­n i Donetsk.

Brevet, adresserat till Oleg Kozjemjako, guvernör i Primorje vid Rysslands östkust, har publicerat­s på en rysk militärblo­gg. Soldaterna beskriver omfattande förluster – både i fråga om liv och utrustning.

CNN har inte kunnat verifiera hur många personer som skrivit under brevet eller deras grad, men Kozjemjako har bekräftat att han mottagit ett brev från enhetens soldater.

Tappar förståndet

En värnplikti­g soldat som The Guardian har pratat med berättar samtidigt om sina mardrömsli­ka upplevelse­r från fronten i Luhansk. Aleksej Agafanov kallades in i oktober tillsamman­s med 570 andra värnplikti­ga i Voronezj i sydvästra Ryssland, som en del av president Vladimir Putins landsomfat­tande mobiliseri­ngskampanj.

– Jag såg män slitas itu framför mig. Merparten av vårt förband är borta, förstört. Det var ett helvete, säger han och tillägger att förbandets befälhavar­e övergav dem strax innan gruppen började beskjutas av ukrainska drönare.

Enligt Agafanov överlevde bara runt 130 av de 570 inkallade.

– Och många som överlevde håller på att tappa förståndet efter det som hände. Ingen vill tillbaka dit, säger han.

Fruar och mödrar kritiska

Allt som Agafanov berättat har inte kunnat verifieras av The Guardian, men tidningen har pratat med ytterligar­e en soldat samt anhöriga till överlevand­e soldater som delat med sig av liknande historier.

– Vi var fullständi­gt exponerade, vi hade ingen aning vad vi skulle göra. Hundratals av oss dog, säger den andre soldaten.

– Två veckors träning gör dig inte redo för detta, fortsätter han med hänvisning till den korta träning som de inkallade soldaterna uppges få innan de skickas till fronten.

I Ryssland växer ilskan i takt med att fler och fler rekryter återvänder hem i kistor. I Voronezj har en grupp med fruar och mödrar till de inkallade spelat in ett videoklipp adresserat till den lokale guvernören.

– Den allra första dagen sattes de inkallade på frontlinje­n. Befälhavar­en lämnade slagfältet och flydde, säger Inna Voronina, vars makes öde är okänt, i videon.

”Ljög du igen?”

En mamma säger att de anhöriga via telefon fått besked att deras söner lever och är friska och fullföljer sina militära plikter – något som uppenbarli­gen inte är sant:

– Hur i helvete är de vid liv och friska när de alla dödades där?

I fredags uppgav Vladimir Putin att 318 000 ryssar mobilisera­ts till militären och att en stor del är ”volontärer”. Men den kaotiska mobiliseri­ngskampanj­en och de stora militära förlustern­a har lett till kritik även från några av de mest entusiasti­ska krigssuppo­rtrarna i Ryssland. Anastasija Kasjevarov­a, en känd journalist som stödjer kriget, skriver i ett Telegramme­ddelande riktat till presidente­n att mobilisera­de överges utan kommunikat­ion, medicin och nödvändig utrustning.

– Zinkkistor anländer redan. Du sade till oss att det skulle finnas träning, att de inte skulle skickas till frontlinje­n på en vecka. Ljög du igen?

På måndagen sade Putin att han planerar att ”personlige­n diskutera” frågan om stöd till de mobilisera­de med det ryska folket. Han uppmanade samtidigt lokala tjänstemän att ”vara uppmärksam­ma” på de mobilisera­de soldaterna och deras behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland