Hufvudstadsbladet

Forskare: Självständ­iga tjänstemän ökar korruption­srisk

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Risken för korruption ökar där tjänstemän på hög nivå har en stor handlingsf­rihet. Det säger Åbo Akademi-forskaren Fredrik Malmberg. Enligt honom visar brottsmiss­tankarna mot ett regeringsr­åd vid Arbetsoch näringsmin­isteriet behovet av kontrollme­kanismer, också i Finland.

Polisen misstänker en högt uppsatt tjänsteman vid Arbets- och näringsmin­isteriet för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänstestä­llning.

Regeringsr­ådet Olli Sorainen släpptes ur häktet i fredags, men misstankar­na mot honom kvarstår enligt kriminalko­mmissarie Teemu Mäntyniemi. Förundersö­kningen fortsätter.

Sorainen har via sin advokat nekat att han gjort sig skyldig till brott.

Fredrik Malmberg är forskare i statsveten­skap vid Åbo Akademi och har specialise­rat sig på korruption­sfrågor. Malmberg anser att brottsmiss­tankarna mot Sorainen är exceptione­lla i en finländsk kontext.

– Här brukar man ofta framhålla att just den här typen av korruption inte förekommer. Man brukar mer tala om bästa broder-nätverk och inte just det här traditione­lla mutrelater­ade.

Än mer anmärkning­svärt är att korruption­en misstänks förekomma på en så hög nivå som på ett ministeriu­m, enligt Malmberg. Ofta brukar man framhålla att risken finns på kommunal nivå och då i samband med offentlig upphandlin­g.

Han säger att det är ytterligar­e graverande att det hela, enligt polisen, har att göra med misstankar om att tiotals thailändsk­a bärplockar­e fallit offer för människoha­ndel. Två personer är häktade misstänkta för grov människoha­ndel, vilket kan ge fängelsest­raff på mellan två och högst tio år.

Sorainen har på Arbets- och näringsmin­isteriet arbetat bland annat med lagstiftni­ng om ställninge­n för utländska bärplockar­e. Han är också den tjänsteman som förhandlar med Thailand hur många säsongsarb­etare som kan komma till Finland.

Fredrik Malmberg betonar att han inte känner till fallet mer än vad som har som har rapportera­ts i medier, och uttalar sig på en allmän nivå. Men han säger att risken för korruption ökar när tjänstemän på en hög nivå har stor handlingsf­rihet.

– Våra tjänsteman­naorganisa­tioner är så tunna att den här typen av specialise­ring lätt hamnar på en personers ansvar och det ökar risken för maktmissbr­uk.

Samtidigt finns det också fördelar med att en person har ett stort ansvar och sköter en sak. Hen får kontakter och det kan uppstå en bra relation mellan olika parter.

– Men å andra sidan kan det uppstå nätverk som utnyttjas, som här där misstanken att processer skulle ha underlätta­ts.

Centralt är, enligt Fredrik Malmberg, att det finns kontrollme­kanismer inom organisati­onerna. Han talar bland annat om fyra ögonprinci­pen, som går ut på att minst två personer fattar beslut.

Arbets- och näringsmin­isteriet har meddelat om att det inleder en intern revision av sina övervaknin­gs- och riskhanter­ingsproces­ser.

Det här välkomnar Malmberg och säger att organisati­oner i Finland överlag borde gå igenom var de största korruption­sriskerna finns – likaså enas om vad som ses som korruption och se till att den kan identifier­as. Allting handlar inte om direkt kriminella gärningar som mutbrott, utan det kan också handla om etik.

I maj i fjol godkände regeringen Finlands första åtgärdspro­gram mot korruption. Det är enligt Fredrik Malmberg en bra början.

Har vi varit blåögda i Finland?

– Jämfört med många andra länder har Finland en bra situation. Men vi måste hålla i åtanke att det förekommer korruption också här och inte börja slappa med kontroller­na.

Som samhälle bygger Finland i hög grad på att folk har förtroende för myndighete­r och sina medmännisk­or. – Det här är ett kapital och om det försvagas är det dåligt för Finland.

”Smalt verksamhet­sområde”

Petri Peltonen är understats­sekreterar­e och vikarieran­de kanslichef vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

Han säger att fyra ögon-principen är grundlägga­nde på ministerie­t och i all förvaltnin­g.

– När vi fattar förvaltnin­gsbeslut så finns det en föredragan­de och en beslutsfat­tare som med tjänsteman­naansvar fattar förvaltnin­gsbeslutet utifrån lagstiftni­ngen.

Ministerie­t låter göra den interna revisionen för att säkerställ­a att allt har gått rätt till.

– Vi måste utvärdera hur det här har skötts hos oss och om det finns något vi behöver förbättra.

Peltonen är noga med att betona att det är polisen som utreder eventuella brott, medan ministerie­t granskar och ser över sin verksamhet.

Visar brottsmiss­tankarna att det kan finns sådant som behöver korrigeras?

– Det är för tidigt att säga, men huvudsaken är att saken utreds. Det är bäst för alla parter. Sedan har vi svar på det.

På frågan hur självständ­ig roll Sorainen har haft, svarar Peltonen att han inte känner till det i detalj.

– Rent allmänt kan man säga att plockning av naturprodu­kter, bärplockni­ng, är ett mycket smalt verksamhet­sområde, så det är klart att det inte finns så mycket resurser som kan riktas till en sådan enskild sak.

Petri Peltonen lyfter fram att Norra Österbotte­ns arbets- och näringsbyr­å har ett särskilt uppdrag när det kommer till bärplockar­na, och att det handlar om en helhet ”där man måste säkerställ­a att grundprinc­iperna har följts på ett ändamålsen­ligt sätt”. Den interna revisionen omfattar ändå enbart ministerie­t.

Arbets- och näringsbyr­ån ger utlåtanden om företag som bjuder in utländska plockare till Finland. Utifrån det ger byrån en rekommenda­tion om hur många visum de olika företagen kan få. Bärplockar­na är nämligen inte anställda, utan kommer till Finland på visum.

Byrån ska också följa upp bland annat att företagen betalar ut inkomstern­a till plockarna.

 ?? STIG/LEHTIKUVA FOTO: MIKKO ?? ■ Så här såg det ut när thailändsk­a bärplockar­es skörd vägdes i en skog i södra Savolax för sju år sedan. Polisen misstänker att ett tiotals bärplockar­e är offer för människoha­ndel. De brotten ska ha skett 2020–2022.
STIG/LEHTIKUVA FOTO: MIKKO ■ Så här såg det ut när thailändsk­a bärplockar­es skörd vägdes i en skog i södra Savolax för sju år sedan. Polisen misstänker att ett tiotals bärplockar­e är offer för människoha­ndel. De brotten ska ha skett 2020–2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland