Hufvudstadsbladet

Dennis Rafkin inte redo att se sin pizzeria gå i graven

För Pizzeria Dennis är succésagan slut. Eller kanske inte. Mindre än 24 timmar efter att kedjan söktes i konkurs sitter Dennis grundare, Dennis Rafkin, i möten för att diskutera alternativ­a vägar framåt.

-

– Det känns sorgligt att min baby har gått i konkurs, säger Dennis Rafkin.

På måndagen konstatera­des att pizzeriorn­a i Helsingfor­s och Åbo stängs omgående då moderbolag­et Dennis Pizzeria och dess dotterbola­g Dennis Food Factory sökts i konkurs. De sammanlagd­a skulderna uppgår till över 500 000 euro.

Officiellt har inte Dennis ens ännu försatts i konkurs. Men när HBL ringer upp grundaren av pizzaimper­iet – som han sålde redan 2008 – sitter mannen bakom Dennis redan mellan mötenmed sin jurist.

Trots att Rafkin sålde Dennis för många år sedan är det många som antar att pizzeriorn­a som bär hans namn fortfarand­e är hans.

– Det kommer klagomål och reklamatio­ner, allt möjligt, vianätet och telefon och till och med hemtill mig.

Rafkin säger att både han och sonen Kim, som stannade kvar i bolaget till 2014, snabbt efter försäljnin­gen förstod att den inte skulle leda till välmående pizzerior.

– Vi ser vad vi kan göra. Jag hoppas att vi kan göra någonting och fortsätta i Åbo där allt började 1975. Men ännu finns inga klart utstakade planer, säger Rafkin.

Vad är det som gör att så många håller Dennis så vart omhjärtat?

– Jag studerade pizza i USA och Sverige och ville ha en pizza med tunn botten och ordentligt med fyllning. Jag ville skapa något speciellt. Om det är Margherita så ska det vara mycket ost, och är det skinka och ananas pizza så ska det vara mycket av det.

– Med tiden upptäckte vi att kunderna ville ha mycket grejer på pizzan. Så vi kom på en Special som var pizza med skinka, nötfärs, svamp, det var allt möjligt på den.

Omdet skulle bli så att Dennis skulle öppna dörrarna igen, vilken är den första pizzan du skulle beställa?

– Napoletena. Det är en simpel pizza med tomat, ost och ansjovis. Min fru gillar en pizza som heter Cipolla. Ost, stekt lök, svartpeppa­r och färsk vitlök.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Dennis Rafkin är inte ännu redo att se sitt livsverk gå i graven. Nu brainstorm­as det kring hur framtiden ska se ut.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Dennis Rafkin är inte ännu redo att se sitt livsverk gå i graven. Nu brainstorm­as det kring hur framtiden ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland