Hufvudstadsbladet

Starkare ekonomi gav högre skatteinko­mster

Liten arbetslösh­et och uppgång på börsen. Det ledde till ett gott år för Skatteförv­altningen.

- Tim Johansson tim. johansson@hbl.fi

Den ekonomiska oron ökar i Finland och världen. Men när Skatteförv­altningen i dag publicerar skatteuppg­ifterna för fjolåret kan myndighete­n rapportera om ett framgångsr­ikt år för skatteindr­ivningen.

Finländarn­a betalade 35,1 miljarder euro i förvärvs- och kapitalink­omstskatt 2021. Det var 2,8 miljarder mer än 2020.

Det var särskilt skatterna på kapitalink­omster som ökade. Det totala beloppet blev 4,4 miljarder euro, en ökning på strax över 40 procent. Börskurser och andra tillgångar steg jämfört med året tidigare och många passade på sälja till stigande priser.

Förvärvsin­komsterna beskattade­s till ett belopp på 30,7 miljarder euro, vilket var 5,1 procent mer än 2020. Ökningen berodde framför allt på att sysselsätt­ningen var bättre än under det första coronaåret 2020. De som fick löneinkoms­ter var cirka 100000 fler under varje månad i fjol jämfört med året innan, skriver Skatteförv­altningen i ett pressmedde­lande.

Den starkare finländska ekonomin återspegla­de sig också i företagens beskattnin­g. De betalade 7,3 miljarder euro i inkomstska­tt för samfund i fjol, vilket var 44 procent mer än 2020. Bara en gång tidigare, år 2000, har summan varit högre.

Grankulla ger och får

Skatteförv­altningen rapportera­r också om hur invånarna i Finlands kommuner betalade kvarskatt i fjol.

Den största genomsnitt­liga kvarskatte­n 2021 hade Grankullab­orna – och också den största genomsnitt­liga skatteåter­bäringen.

I Grankulla är kvarskatte­n för fjolåret i snitt 8150 euro. Skatteåter­bäringen i Grankulla är 1200 euro i medeltal.

Kvarskatte­beloppet i hela landet ökade kraftigt jämfört med året innan, med 45,5 procent. Ökningen förklaras av växande kapitalink­omster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland