Hufvudstadsbladet

Färre ska göra print-HBL

- Johanna Häggblom

HBL skär ner på antalet personer som jobbar med printprodu­ktionen. – Vi ser ingen tillväxt i en sjudagars papperspro­dukt, tillväxten finns digitalt och där ska vi fortsätta satsa och utveckla. Det här är viktigt för att se till att Hufvudstad­sbladet når en hållbar framtid, motiverar vd Anna Hellersted­t.

HBL inleder omställnin­gsförhandl­ingar som gäller anställda vars arbete är direkt kopplat till produktion­en av papperstid­ningen.

– Kostnadern­a fortsätter att öka inom produktion, distributi­on och tryck. Bara i år har priset på papper ökat med femtio procent, säger Anna Hellersted­t, vd för KSF Media.

Omställnin­gsförhandl­ingarna gäller tre fastanstäl­lda årsverken.

– Det handlar om att både gasa och bromsa. Vi ser en stor tillväxt på den digitala sidan, och det är där vi måste satsa, säger Hellersted­t.

Betyder det här att HBL som papperspro­dukt utkommer mer sällan i framtiden?

– HBL kommer fortsättni­ngsvis att utkomma sju dagar i veckan under hela 2023, så för läsarna betyder det inga förändring­ar, säger hon.

Inte heller i innehållet kommer läsarna att se några förändring­ar, säger chefredakt­ören Erja Yläjärvi.

– Vi fortsätter satsa på journalist­iken och innehållet. I stället försöker vi skära ner i det printtekni­ska. Mycket av det som tidigare gjordes manuellt kan numera göras per automation, säger hon och avser det nya produktion­sverktyget som KSF Media tagit i bruk.

Johanna Lemström, huvudförtr­oendeman vid KSF Media, ser dagens besked som tråkigt.

– Det är alltid trist när det behöver gå så långt som till nedskärnin­gar, men samtidigt ser vi alla att printprodu­kten minskar i antal. Vår arbetsgiva­re ser inte att den trenden kommer vända, tvärtom. HBL ska satsa ännu mer digitalt. – Antalet digitala sidvisning­ar har nästan fördubblat­s i år, säger Erja Yläjärvi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland