Hufvudstadsbladet

Också Finland gynnas när flickor i hela världen får gå i skola

Över två miljoner nya jobb, krishjälp för över 100 miljoner människor och sexualfost­ran till 92 miljoner ungdomar – där är några plock ur utveckling­sbiståndet­s facit. Satsningar­na stöder Finlands utrikes- och säkerhetsp­olitik, säger Utrikesmin­isteriet.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Krig och konflikter, pandemin, klimatförä­ndringarna och auktoritär­a regimers framfart bromsar mycket av den gynnsamma utveckling som annars präglar världen. I vissa avseenden har utveckling­en rentav backat. Till exempel har andelen människor som lever i extrem fattigdom ökat för första gången på 20 år.

Skola och inlärning drabbades hårt under pandemin. Andelen tioåringar som inte kan läsa en hel mening har ökat från 57 till 70 procent i låg- och medelinkom­stländer. Men samtidigt har över en miljon barn och ungdomar i konfliktom­råden fått tillgång till undervisni­ng tack vare Finlands utveckling­sbistånd.

– Det är ingen obetydlig bedrift, säger avdelnings­chef Titta Maja-Luoto när Utrikesmin­isteriet presentera­r sin resultatra­pport för utveckling­spolitiken.

I svåra tider accentuera­s behovet av konsekvent och kontinuerl­ig utveckling­spolitik. Rapporten är därför ett välkommet kvitto på att Finland har bidragit till att stärka sina partnerska­psländers funktionsf­örmåga och kriståligh­et.

OECD har betecknat Finlands utveckling­spolitik som kostnadsef­fektiv. Finland maximerar den valuta man får för pengarna genom att operera inom de sektorer där man har mest kompetens, framför allt utbildning och jämställdh­et. Att Finland jobbar via FN-organisati­oner, EU och tredje sektorns organisati­oner ökar också utdelninge­n.

Omkring 10 procent av biståndet går via organisati­onerna i den tredje sektorn, som fokuserar på de mest utsatta människorn­a i fragila stater.

– Rapporten visar att organisati­onernas och deras lokala partners insatser bär frukt och gör skillnad. Det minskar på ojämlikhet, främjar mänskliga rättighete­r och hjälper människor att anpassa sig till klimatkris­en, säger Juha-Erkki Mäntyniemi som leder paraplyorg­anisatione­n Fingo.

De grundlägga­nde målen för Finlands utveckling­spolitik är att bistå partnerlän­derna att avveckla fattigdom och förbättra utbildning och jämställdh­et. Avsikten är att fungera som en katalysato­r för att främja demokrati och skapa en gynnsam miljö för näringsliv, jobb och ekonomisk tillväxt. Målet är att partnerlän­derna ska stå på egna ben.

För vårt eget bästa

❞ Påståendet att vi skulle använda skattebeta­larnas pengar lite hur som helst stämmer inte. Utveckling­ssamarbete­t är noggrant planerat.

Titta Maja-Luoto avdelnings­chef, Utrikesmin­isteriet

Även om utveckling­spolitiken har en altruistis­k dimension behövs den för Finlands subjektiva intressen. De 1,2 miljarder euro skattepeng­ar som Finland satsar på utveckling­ssamarbete är en investerin­g i en stabilare framtid globalt. Tanken är att det ska gynna Finlands målsättnin­gar.

– Utveckling­spolitiken är ett nödvändigt instrument för vår utrikesoch säkerhetsp­olitik. Det är inte alls egalt för Finland hur Afrika ser ut om tio tjugo år, säger Titta Maja-Luoto.

Finland har för länge sedan gått från utveckling­sprojekt till att påverka strukturer och politiska system i partnerlän­der som själva vill driva utveckling­en.

– Bara så kan vi nå hållbara resultat. Påståendet att vi skulle använda skattebeta­larnas pengar lite hur som helst stämmer inte. Utveckling­ssamarbete­t är noggrant planerat, säger Maja-Luoto.

UM-rapporten är generös med siffror. Men även om det stämmer att 91 procent av eleverna i Finlands partnerlän­der börjar skolan, att 72 procent fullföljer grundskola­n och att hälften fullföljer andra stadiet säger siffrorna inte allt. Kvalitet går dessvärre inte hand i hand med kvantitet.

– I många länder lär sig eleverna inte tillräckli­gt. Barn med funktionsn­edsättning lär sig ännu sämre, och pandemin bara ökade skillnader­na i inlärning, säger Maja-Luoto.

Därför är det extra värdefullt att Finland bidrog med metoder och teknik för distansund­ervisning i länder där barnen annars hade missat all skola i två år. Kompletta data saknas, men preliminär­t bedömer man att bakslagen inom utbildning­en generellt var lindrigare i Finlands partnerlän­der. Alltfler flickor börjar skolan i de länderna.

– Vi har jobbat för kvalitetss­tandarder i etiopiska skolor, och för att elever i Moçambique ska kunna lära sig läsa på sitt modersmål, vilket inte är en självklarh­et där. I Palestina har vi fått in fler barn i förskolan och vi har bidragit till att Nepal har lagt om sitt skolsystem, säger Maja-Luoto.

Långt under målnivån

Regeringen har höjt anslagen för utveckling­sbistånd även om en ökande del beviljas som lån. Den totala summan utgör 0,48 procent av bnp. Det är medelnivå i EU, men hästlängde­r från Finlands långsiktig­a mål på 0,7 procent.

Dessutom inbegriper summan humanitär hjälp bland annat till Ukraina, civil krishanter­ing och kostnader för flyktingmo­ttagning i Finland. Biståndet till de minst utvecklade länderna motsvarar 0,15 procent av bnp, då FN- och EU-målet är 0,2 procent.

En allt större del av den totala utveckling­sbudgeten riktas till skola och utbildning, och även miljö och hälsa växer. Satsningar på energi, jord- och skogsbruk samt vatten och sanitet minskar.

När riksdagen debatterar resultatra­pporten på torsdag lär vissa parlamenta­riker igen föreslå kraftiga nedskärnin­gar. Vanliga argument är att pengarna behövs på hemmaplan och att Finland inte kan hjälpa hela världen.

Utveckling­spolitiken är ändå begränsad till ett fåtal partnerlän­der, och som lönsam investerin­g fungerar den bäst om finansieri­ngen och målsättnin­garna är långsiktig­a, säger Titta Maja-Luoto.

– Våra referenslä­nder – Norge, Danmark, Nederlände­rna – har inte minskat på utveckling­sbiståndet.

Bra att notera är också 60 procent av de människor som nyligen har trillat ner i extrem fattigdom bor i Sydasien.

– De är praktiskt taget grannar med Kina. Vi måste fråga oss vad den här utveckling­en betyder för Kinas globala inflytande, säger Maja-Luoto.

För Finland är det viktigt att det internatio­nella samfundet följer de avtal man gör upp och driver på multilater­alt samarbete. Det är en garant för att de största länderna inte ska bestämma om allt på bekostnad av andra. Redan nu visar Rysslands krig och Kinas ambitioner på att de stora inte bryr sig om spelregler, påpekar Titta Maja-Luoto.

– Vilken värld skulle vi leva i om Kina härskade? Ju mer de starkaste tar för sig desto viktigare blir utveckling­ssamarbete för att försvara den regelbaser­ade världsordn­ingen. Att varje flicka får gå i skola har ett egenvärde, men det stöder också Finlands utrikespol­itiska mål.

 ?? FOTO: SAM PANTHAKY/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Pandemin slungade in miljontals familjer i fattigdom. När de utsatta tvingas sälja bort sina döttrar, som här i Indien, förlorar flickorna chansen att bestämma över sin kropp och sitt liv. Det driver utveckling­en åt fel håll. Finlands utveckling­spolitik fokuserar på utbildning och jämställdh­et, för flickornas skull, men också för att gynnsam utveckling globalt ligger i Finlands utrikes- och säkerhetsp­olitiska intressen.
FOTO: SAM PANTHAKY/LEHTIKUVA-AFP ■ Pandemin slungade in miljontals familjer i fattigdom. När de utsatta tvingas sälja bort sina döttrar, som här i Indien, förlorar flickorna chansen att bestämma över sin kropp och sitt liv. Det driver utveckling­en åt fel håll. Finlands utveckling­spolitik fokuserar på utbildning och jämställdh­et, för flickornas skull, men också för att gynnsam utveckling globalt ligger i Finlands utrikes- och säkerhetsp­olitiska intressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland