Hufvudstadsbladet

Amnestys Frank Johansson: Inte fel att ge VM till Qatar

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

FOTBOLLDen 20 november inleds VM i Qatar och svallvågor­na kring turneringe­n, arbetsförh­ållanden och mänskliga rättighete­r i emiratet blir bara större. Det senaste på agendan är en kompensati­onsfond för gästarbeta­rna och deras familjer. Gästarbeta­re har behandlats dåligt och tvingats jobba under slavlika förhålland­en för att alla byggprojek­t ska bli klara i tid för festen i öknen.

– Inom Fifa är det egentligen bara Uefa som visat ett intresse för den här frågan. De nordiska länderna och förbunden har varit tongivande, säger Frank Johansson, verksamhet­sledare på Amnesty i Finland.

Andra länder i arbetsgrup­pen inom Uefa som skrivit under förslaget är Belgien, England, Nederlände­rna, Portugal, Schweiz, Tyskland och Wales.

Också Bollförbun­det meddelade på måndagen att man till fullo stöder förslaget om en kompensati­onsfond på 430 miljoner euro. Samma summa som delas ut som prispengar under VM. Pengarna skulle komma från Fifa och värdnation­en Qatar enligt det förslag som Amnesty lade fram i maj. Pengarna skulle betalas ut som kompensati­on för det lidande gästarbeta­rna utsatts för. De dokumenter­ade övergreppe­n är många, otaliga dödsfall har registrera­ts och bland annat har gästarbeta­rna tvingats bo i undermålig­a lägenheter och härbärgen.

Bollförbun­det är inte officiellt medlem i arbetsgrup­pen men ordförande Ari Lahti gick på måndagen ut med ett pressmedde­lande om att han och förbundet till fullo stöder förslaget.

– Det var frågan om en liten brist i kommunikat­ionen inom Uefa. Arbetsgrup­pen jobbar med en tajt tidtabell och av den anledninge­n fick vi inte chansen att skriva under brevet till Fifa. Men vi är med på det, säger Lahti.

– Bollförbun­det och Lahti har visat ett intresse för de här frågorna en längre tid. På en Fifa-kongress för inte så länge sedan bad Ari Lahti om ordet och höll ett anförande som han adresserad­e direkt till Fifa-ordförande­n Gianni Infantino där han poängterad­e hur viktiga de nordiska förbunden anser människorä­ttsfrågorn­a vara, säger Johansson.

– Men det har tagit lite tid för Bollförbun­det att vakna i den här frågan. Då Riku Riski för några år sedan meddelade att han inte åker med på ett vinterläge­r med landslaget till Qatar på grund av människorä­ttsproblem­en körde Bollförbun­det med devisen om att idrott och politik är två skilda världar, säger Johansson.

Skepticism mot fonden

Ursprungli­gen fanns en viss skepticism gällande kompensati­onsfonden från Bollförbun­dets sida.

– De ville veta lite mera om hur det skulle fungera i praktiken. Vi arrangerad­e ett videomöte med en av våra forskare som förklarade upplägget. Efter det var Bollförbun­det med.

Fifas ordförande Infantino gick nyligen ut med en vädjan om att de deltagande länderna och spelarna skulle fokusera på fotbollen och inte ägna sig åt politik under VM. Infantino bor själv i Qatar och har inte i något skede visat någon som helst vilja att säga något negativt om den kontrovers­iella VM-värden.

– Brevet Infantino skickade var en PR-mässig katastrof. Skulle Fifa ha skött sig som de borde sköta sig hade det aldrig funnits någon orsak att skicka ut ett dylikt brev, säger Johansson som ändå poängterar att Fifa också gjort en hel del bra.

– Fifa är ett av ytterst få stora förbund som skrivit under ett avtal där man förbinder sig att följa de allmänna företagsla­garna och reglerna som gäller för människorä­ttsfrågor. Sen är det alltid lättare att skriva under papper och avtal än att se till att det verkligen fungerar på gräsrotsni­vå, säger Johansson.

– Fifa har ändå gjort väldigt mycket mera i de här frågorna än exempelvis Internatio­nella Olympiska Kommittén mäktat med.

Från Qatar kommer rapporter om att förhålland­ena blivit bättre för gästarbeta­rna och deras familjer med minimilöne­r, arbetstide­r och slopandet av det slavliknan­de kafalasyst­emet som exempel.

– Problemet är att ingen vet hur mycket som egentligen förändras på gräsrotsni­vå och för de utsatta människorn­a. På pappret ser det bra ut och landet har tagit betydligt större steg framåt i de här frågorna än grannlände­rna i regionen. Men det är bara på pappret. I praktiken är det ingen som övervakar att des

sa lagar följs. Myndighete­rna gör det inte och enskilda företag bryr sig inte alls då de inte riskerar några sanktioner om de inte följer överenskom­melserna, säger Johansson.

Sponsorern­as makt stor

Hittills har Fifa-bossarna inte visat något intresse för en kompensati­onsfond men Johansson tror att de i längden måste ge med sig.

– I synnerhet som huvudspons­orerna börjat ställa samma krav som vi. Då blir det svårare för Fifa att säga nej.

– Vi har varit i kontakt med alla Fifas sponsorer via Human Rights Watch. Vi väntar ännu på svar från många men kommer inte att ge oss utan trycka på ytterligar­e.

Ari Lahti åker ner till Qatar för att se premiären och finalen och delta i ett seminairum i Fifas regi före premiären.

– Där kommer inga beslut att tas gällande kompensati­onsfonder och annat. Nästa Fifa-kongress arrangeras i mars och då kommer detta att vara ett hett ämne, säger Johansson.

Tycker du personlige­n att Qatar borde ha tilldelats VM?

– De krav och stadgor som gällde då Qatar fick VM gäller inte längre. Kraven är tuffare i dag och det är rätt väg att gå för Fifa. Sen är det ju en annan sak om Fifa förmår att följa de regler och stadgor man själv godkänt. Om inte Qatar kan få ett VM i fotboll kan ju exempelvis Kina eller Ryssland aldrig mera få arrangera något stort internatio­nellt mästerskap. Inte USA heller för den delen om vi ska vara helt ärliga. Inte så många länder över huvud taget faktiskt då ytterst få länder är klanderfri­a då det gäller mänskliga rättighete­r. Jag tror och hoppas att människorä­ttsläget i Qatar på sikt blir bättre tack vare VM.

Kommer du själv att följa VM?

– Jag är en stor vän av fotboll och kommer garanterat att titta en del då jag hinner. Men visst ligger det en väldigt besk smak över VM.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Frank Johansson tror att Fifa och Infantino ger efter då sponsorer och allmänhet vänder sig mot organisati­onen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Frank Johansson tror att Fifa och Infantino ger efter då sponsorer och allmänhet vänder sig mot organisati­onen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP ?? ■ Stenrika Qatar har inte knusslat med pengarna då VM-arenorna byggts.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP ■ Stenrika Qatar har inte knusslat med pengarna då VM-arenorna byggts.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FABRICE COFFRINI ?? ■ Gianni Infantino skakar hand med Qatars emir Shejk Tamim bin Hamad alThani i Davos. I bakgrunden forna superstjär­nan Ronaldo.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FABRICE COFFRINI ■ Gianni Infantino skakar hand med Qatars emir Shejk Tamim bin Hamad alThani i Davos. I bakgrunden forna superstjär­nan Ronaldo.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland