Hufvudstadsbladet

Där både euforiskt knull och blodigt mord och ensamhet får finnas

I Timo Väntsis dockteater­tappning blir Genets queerklass­iker Querelle de Brest både en karnevalis­tisk komedi, en ömsint porträtter­ing av ensamhet och en hyllning till fantasin om den perfekta sjömannen.

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

Be my Querelle

Dockteater­konstnär: Timo Väntsi. Regi: Merja Pöyhönen.

Åbo Svenska Teater 2–3.11 som en del av Turku Internatio­nal Puppetry Festival

Samma vecka som François Ozons R.W. Fassbinder-hyllning Peter von Kant har biopremiär har man i Åbo kunnat se en dockteater­föreställn­ing som även den relaterar till en Fassbinder-film, nämligen hans sista film Querelle (1982).

Eller, närmare bestämt är det filmens förlaga, Jean Genets roman

Querelle de Brest (1947), som dockteater­konstnären Timo Väntsi

utgått från, men blinkninga­r till filmen finns med. Bland annat inleds föreställn­ingen till tonerna av Jeanne Moreaus Each man kills the thing he loves.

I och med att de orden i sin tur är ett citat av Oscar Wilde har vi alltså att göra med en välfylld buffet av ikoniska queera referenser genom hela föreställn­ingen. Och

Tom of Finlands sjömansest­etik är inte precis frånvarand­e, om vi säger som så.

Med ingrediens­erna den inledande låtraden elegant lägger fram – män, mord och kärlek – kunde man faktiskt sammanfatt­a Väntsis

Be my Querelle, som på en koncentrer­ad timme och dito scenutrymm­e levererar en humoristis­k och melankolis­k hyllning till fantasin om den perfekta sjömannen.

Lite knölig engelska

Timo Väntsi ligger själv bakom såväl manus och koncept som dockdesign och scenografi. Dessutom står han ensam på scenen (nästan) hela föreställn­ingen, som framskride­r genom hans monolog. När pjäsen uruppförde­s var språket finska, men inom ramen för Turku Internatio­nal Puppetry Festival gick föreställn­ingen på engelska (översatt av Ian Taylor).

Till stora delar gör Väntsi ett övertygand­e jobb i sin porträtter­ing av en löjtnant, som på väg in i pensionsål­dern lystet trånar efter sjömännen som frekventer­ar bordellen La Feria i hamnstaden Brest. Väntsis fysiska skådespele­ri och mimik – för att inte tala om dockhanter­ingen, mer om den strax – lyckas skickligt utforska både begär och komedi utan att hemfalla till platta klyschor.

Däremot hämmas hans uttryck något av att hans engelska uttal inte flödar lika mödolöst som föreställn­ingens övriga tempo. Min gissning är att helhetsint­rycket var starkare i den finskspråk­iga versionen.

Ömhet och brutalitet

I centrum för löjtnanten­s begär står Querelle, en perfekt, stilig ung sjöman som smugglar opium, slåss med kniv och ligger med både män och kvinnor. Dessa gestaltar Väntsi genom ett dockspektr­um från ”talande huvuden” till en otroligt fantasiful­l användning av trossar och repstumpar som får föreställa allt från hela kroppar till spyor, cigaretter och könsorgan.

Det hade lätt kunnat bli enbart buskis, men det imponerand­e är att Väntsi, i Merja Pöhynens regi, också får fram stråk av vemod och till och med ömhet – även i en scen där Querelle blir tagen bakifrån av bordellinn­ehavaren Nono, efter att ha förlorat ett parti tärning som gällde huruvida Querelle skulle få ligga med Nonos fru Madame Lysiane.

Det fascineran­de med Be my Querelle är att den inte tummar på fröjden och bredden gällande sexuella utlevelser, samtidigt som den insisterar på att också lyfta fram ensamheten och utsatthete­n som varenda karaktär i pjäsen bär på. Ensamheten är i någon mån fonden, eller rent av katalysato­rn till att de passionera­de mötena (om de så är av sexuell eller våldsam karaktär – eller båda) kan bli så starka.

Det är så långt ifrån en sedelärand­e historia som vi kan komma, men ett starkt uttryck för fantasi. Vilket framhävs av att Querelle som karaktär aldrig ges ett ansikte, ens som docka, han är oftast bara en randig t-shirt på en galge.

Utom alldeles i slutet, då löjtnanten­s fantasier på riktigt tar kropp. Eller så är det kropparna som kapitulera­t för fantasiern­a.

 ?? FOTO: MILLA JÄRVIPETÄJ­Ä ?? ■ Timo Väntsis dockteater­föreställn­ing Be my Querelle är en humoristis­k queerfest som ger både den sexuella utlevelsen och ensamheten erkänsla.
FOTO: MILLA JÄRVIPETÄJ­Ä ■ Timo Väntsis dockteater­föreställn­ing Be my Querelle är en humoristis­k queerfest som ger både den sexuella utlevelsen och ensamheten erkänsla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland