Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk tävlar om årets Fack-Finlandia

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Den finlandssv­enska författare­n Annika Luther tävlar om Finlandiap­riset i facklitter­atur i år.

Den finlandssv­enska författare­n Annika Luthers (f. 1958) fackbok Rågen. En spretig historia (Schildts & Söderström­s) är ett av de sex verk som tävlar om Finlandiap­riset i facklitter­atur i år, meddelade Finlands Bokstiftel­se på tisdag förmiddag.

– Vad kan jag annat säga än att jag är jätteglad! säger Luther och skrattar.

I 27 år jobbade hon som lärare i biologi och humanekolo­gi vid Tölö gymnasium i Helsingfor­s, men gick i pension i våras. Hon har tidigare gett ut romaner, ungdomslit­teratur och en kokbok. Rågen är hennes första fackbok.

– Det här är litteratur­en som känns bäst för mig att skriva just nu, säger Luther som berättar att hon börjat klura på idéer till en eventuell andra fackbok.

– Jag har definitivt fått mersmak.

Familjepro­jekt

”Rågen, Finlands nationalkl­enod behandlas sakkunnigt, lättfattli­gt och intressevä­ckande i denna bok. Tänk vad allt ett litet frö kan gömma! Rågens historia utgör också en spännande djupdyknin­g ner i biologins, evolutione­ns, kulturhist­oriens och matprodukt­ionens värld som i den här boken sträcker sig från stenåldern långt in i framtiden”, lyder motivering­en till nominering­en.

Boken är illustrera­d av dottern Herta Donner, och omslaget är gjort av dottern Ulla Donner.

Boken är dessutom ombruten av sonen Otto Donner.

Nominering­en firas med att förlaget bjuder på lunch åt Luther och dottern Herta på tisdagen, berättar Luther.

Årets kandidater

Rågen tävlar mot Anu Kantola och arbetsgrup­pen bakom Kahdeksan kuplan Suomi. Yhteiskunn­an muutosten syvät tarinat (Gaudeamus), Maria Katajavuor­is

Valas lasimaljas­sa. Miten vangitsemm­e itsemme ympäristöt­uhon ansaan (Atena), Hannu Salmis

Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827 (Otava), Timo R. Stewarts

Luvatun maan lumo. Israelin kristityt ystävät Suomessa (Gaudeamus) och Ville-Juhani Sutinens Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuski­rjallisuud­esta (Avain).

Vinnaren av Fack-Finlandia tillkännag­es onsdagen den 30.11, i en direktsänd­ning som sänds på Yle TV1 och Arenan. Prissumman är 30 000 euro.

Kommunikat­ionsföreta­garen Suna Vuori, journalist­en Petter Lindberg och kommunikat­ionsföreta­garen Riitta Pollari valde ut kandidater­na. Vinnaren utses sedan av överläkare­n Hanna Nohynek.

 ?? FOTO: HELEN KORPAK ?? ■ Annika Luther är nominerad till årets Fack-Finlandiap­ris för boken Rågen. Boken är illustrera­d av dottern Herta Donner (till höger). Omslaget till boken är gjort av dottern Ulla Donner och boken är ombruten av sonen Otto Donner.
FOTO: HELEN KORPAK ■ Annika Luther är nominerad till årets Fack-Finlandiap­ris för boken Rågen. Boken är illustrera­d av dottern Herta Donner (till höger). Omslaget till boken är gjort av dottern Ulla Donner och boken är ombruten av sonen Otto Donner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland