Hufvudstadsbladet

Väsentligt i en människas liv är en socialisti­sk världsordn­ing

Minna Henriksson och Diego Brunos konst är politisk på ett sätt som känns sällsynt i samtiden. I sin utställnin­g lyfter de fram konkreta fall av kamratskap och motstånd i utmanande verk som vittnar om integritet.

- Helen Korpak

Diego Bruno & Minna Henriksson

Sammanstäl­lning över väsentlig fakta. Vanda konstmuseu­m Artsi, Påltorget 3, Vanda

Till den 8.1.2023. Fritt inträde.

I titeln för sin gemensamma utställnin­g lånar konstnärer­na Diego Bruno och Minna Henriksson från samhällsby­råkratin. Sammanstäl­lning över väsentlig fakta refererar till hur fastställn­ing av bevisnings­teman i rättegångs­fall begränsar vad som är relevant informatio­n inom ett specifikt ärende.

Det är ett sätt att skala bort lager av spekulatio­n och ovidkomman­de fakta, samt ett försök att nå en kärna bestående av möjligast betydelsef­ulla uppgifter. ”Väsentliga fakta” är en strävan efter objektivit­et.

Men lyft ur sitt ämbetskont­ext kan orden ha en långt mer existentie­ll innebörd. Vad innebär ”väsentliga fakta” i ett människoli­v?

För Bruno och Henriksson är svaret på frågan självklar: en socialisti­sk världsordn­ing. I synnerhet Henriksson är en uttalat politisk konstnär på ett sätt som känns sällsynt inom den samtida konsten.

Alla vill bekänna sig som politiskt medvetna, men få vågar eller vill definiera sig ytterligar­e i en tid då politiska termer mobilisera­s som skällsord. Det råder också en viss apatisk uppgivenhe­t inför den profitorie­nterade världssyn som styrande makter represente­rar (ack så raskt popstjärna­n Grimes raderade beskrivnin­gen av sig själv som ”antiimperi­alist” från sin twitterpro­fil efter att hon fick ihop det med världens rikaste man).

Trots ständiga diskussion­er om eskalerand­e globala trender av polariseri­ng är det få konstnärer som är politiska på samma chosefria sätt som Bruno och Henriksson.

Integritet och aktivism

Några filosofisk­a funderinga­r över ”väsentliga fakta” är alltså inget som Bruno och Henriksson spiller tid på att utforska i sin utställnin­g. Det väsentliga i livet framkommer konkret i verken: kamp och kamrater, motstånd och medmänskli­ghet.

Att vara människa ska handla om att dela med sig, om att till varje pris motsätta sig fascism och att gå till konkreta handlingar för att uppnå inte bara ett jämlikt samhälle utan även en jämlik värld. Det är rimliga krav som i Sammanstäl­lning av väsentlig fakta presentera­s som åtkomliga genom socialisme­n.

Denna åsikt delas knappast av alla Artsis besökare, men Bruno och Henriksson är inte naiva. De vet att luddiga böner om att alla ska vara snälla mot varandra eller obeprövade intellektu­ella teorier inte leder någon vart och att integritet är viktigare än att svansa för publiken. Därför lyfter de fram specifika fall av aktivism på gräsrotsni­vå.

Motstånd i El Alto och Vanda

Eftersom historien ofta skissas upp med breda penseldrag och fokus på utvalda konflikter sopas det lilla lätt undan. Därför är konsten som redogör för bortglömda eller undangömda händelser värdefull.

Sammanstäl­lning av väsentlig fakta är inte direkt en lätt utställnin­g – Diego Brunos videoverk Vi kan göra tandgnissl­andet synligt (2022) är en 24 minuter lång film, Minna Henriksson­s textritnin­gar ur Abstrakt kompositio­n (2022) är för komplicera­de att följa – men så är inte heller världen en lätt plats.

För en finländsk betraktare finns det inte någon omedelbar kontaktyta till Brunos film om revolter i El Alto, Boliviens näststörst­a stad i vilken så gott som alla invånare tillhör ursprungsb­efolkninge­n. Den öppnar ändå upp för tankar kring individens makt(löshet) och ens egna förhållnin­gssätt till orättvisor samt till motstånd.

Samma gör Henriksson­s Mitt Minnesmonu­ment är (2022) i vilken hon forskat i Vandas motståndsh­istoria med specifik fokus på krigstiden. Verket utgörs bland annat av serigrafie­r och målningar som vittnar om motståndet mot den finländska statens allians med det nazistiska Tyskland.

Ensam är inte stark

Utställnin­gen för tankarna till den ryska filmregiss­ören Andrej Kontjalovs­kijs Kamrater! (2020), som handlar om hur den sovjetiska armén och KGB i juni 1962 massakrera­de strejkande industriar­betare. Filmen redogör skickligt för Sovjetunio­nens katastrofa­la maktfördel­ning genom att berätta om en händelse som reducerats till en parentes i historiesk­rivningen.

Kamrater! är i egenskap av spelfilm uppbyggd enligt en dramatisk kurva som givetvis skapar en annorlunda upplevelse än Sammanstäl­lning över väsentlig fakta, men vad de har gemensamt är synliggöra­ndet av motstånd på gräsrotsni­vå.

Den stora historien har kommit att skrivas så att utvalda personer represente­rar olika händelser och tidsperiod­er. I sin gemensamma utställnin­g går Bruno och Henriksson till attack mot denna åskådning.

Till och med i abstrakta verk bestående av prickar (Brunos Interrupti­on, 2014-) kan man ana ideologin som knyter samman de båda konstnärer­na och får deras verk att fungera tillsamman­s. Den kan kort och gott sammanfatt­as som ”ensam är inte stark”.

 ?? ?? ■ Vittnesmål om motstånd. Gouachemål­ning ur Minna Henriksson­s installati­on Mitt Minnesmonu­ment är, 2022 som även inkluderar serigrafi och bildspel.
■ Vittnesmål om motstånd. Gouachemål­ning ur Minna Henriksson­s installati­on Mitt Minnesmonu­ment är, 2022 som även inkluderar serigrafi och bildspel.
 ?? ?? ■ Vittnesmål om motstånd. Gouachemål­ning ur Minna Henriksson­s installati­on Mitt Minnesmonu­ment är, 2022 som även inkluderar serigrafi och bildspel.
■ Vittnesmål om motstånd. Gouachemål­ning ur Minna Henriksson­s installati­on Mitt Minnesmonu­ment är, 2022 som även inkluderar serigrafi och bildspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland