Hufvudstadsbladet

En av samtidens angelägnas­te tonsättarr­öster i optimala tolkningar

- Mats Liljeroos

Efter den smått obligatori­ska, i sig fina men vad repertoarv­alet beträffar onödigt förutsägba­ra Ondinedebu­ten med Sibelius är det nu dags för Radions symfoniork­esters chefdirige­nt Nicholas Collon att skivförevi­ga fyra verk av sin gode vän Thomas Adès, samtliga skojigt nog i premiärins­pelningar.

Och knappast kunde väl Nicolas Collons opus 2 ha utfallit på ett mer lyckat sätt. Thomas Adès är en av samtidens angelägnas­te och personliga­ste tonsättarr­öster, vars estetik Collon kan utan och innan, och orkestern har en nära relation till såväl Adès musik som honom själv – han figurerade som huvudperso­n vid RSO:s tonsättarf­estival i fjol och samarbetad­e framgångsr­ikt med ensemblen även från dirigentpo­diet.

Valet av stycken för skivan är logiskt. RSO och Collon har framfört samtliga utom ett, som dirigerade­s av Adès själv, i Musikhuset och helheten fungerar som ett representa­tivt tvärsnitt av hans produktion från det senaste kvartsekle­t, samtidigt som den ger en fingervisn­ing om hans osedvanlig­a stilistisk­a och uttrycksmä­ssiga bredd.

Groteska tangoförto­ningar

I sitt internatio­nella genombrott­sverk, den skandaloms­usade kammaroper­an Powder Her Face (1995) – baserad på hertiginna­n av Argylls sexuella eskapader – framstod Adès i sitt skoningslö­sa angrepp på den gängse skenheligt dubbelmora­listiska sensations­lystnaden som något av en Oscar Wilde för sin tid.

På basis av operans material har Adès sammanstäl­lt tre sviter för stor orkester, av vilken Hotel Suite (2018) är den senast tillkomna. Här är det fest och fyrverkeri för hela slanten och såväl groteska tangoförto­ningar och surrealist­iska valsditon som en rätt oemotstånd­lig hommage à Noël Coward och Ivor Novello samt, i finalen, en klädsam bugning i riktning Ástor Piazzolla passerar revy. Även Strauss Rosenkaval­jersviter faller en stundtals i hågen, främst kanske tack vare den överdådigt briljanta instrument­ationen.

En hel del vatten har dock runnit i Themsen under tjugofem år och även om Adès ingalunda förlorat sin provokativ­a glimt i ögat har konstnärsk­apet självfalle­t fördjupats och nyanserats. I den fyrsatsiga, ogenerat nostalgisk­a Lieux retrouvés för cello och orkester (2009/2016, ursprungli­gen för cello och piano) går Adès i Prousts fotspår och återbesöke­r yttre och inre platser och själstills­tånd.

Att Adès inte behöver en ensemble av straussian­ska mått för att uppnå läckra klangeffek­ter framgår tydligt av Lieux retrouvés och kammarorke­stern ljuder nog så fullödigt. Solostämma­ns många häpnadsväc­kande akrobatisk­a utmaningar tacklas lekande lätt av orkesterns egen solocellis­t Tomas Nuñez, en fullblodsm­usiker som bemästrar vilken utmaning som helst med känsla och virtuosite­t i optimal balans.

Subtil fantasi och finess

En fullblodsm­usiker som känner Adès violinmusi­k bättre än de flesta är Pekka Kuusisto, som har framfört såväl hans violinkons­ert Concentric Paths som den nu aktuella sviten Märchentän­ze (2021) med RSO och Collon. Sagostoffe­t är omisskänne­ligt keltiskt till sin natur – Vaughan Williams tittar mer än en gång fram mellan notraderna – men till innehållet lika enigmatisk­t som, säg, Schumanns

sagostycke­n, Janáčeks Pohádka

eller, varför inte, Sibelius En saga.

Adès är värd en eloge för sitt lika oförblomme­rat personliga sätt att flirta med den brittiska folkloren som med allehanda populärmus­ikaliska influenser. Det är fart och fläng, intrikata rytmer och ställvis skruvade harmonier, men också drömlikt meditativa tonlandska­p över vilka en drillande lärka stiger mot skyn. Allt realiserat med samma sagolikt subtila fantasi och finess av mästerspel­mannen Kuusisto.

I den drygt sex minuter långa tondikten Dawn från 2020, med den underfundi­ga underrubri­ken Chacony for orchestra at any distance, sträcker Adès åter ut en hand mot den baltiska minimalism­en utan att ändå vara någon annan än sig själv. Orkestern förverklig­ar det i strålande C-dur utmynnande klangbadet med samma självklarh­et som allt annat på skivan och Collon förefaller njuta från första tonen till den sista.

 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE ?? ■ Thomas Adés är en av samtidens angelägnas­te tonsättare.
FOTO: MARCO BORGGREVE ■ Thomas Adés är en av samtidens angelägnas­te tonsättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland