Hufvudstadsbladet

Ondskans och KGB:s återkomst

-

Nyheten passerade obemärkt. Den 31 juli i år dog den ryske politikern Vadim Bakatin. Han jobbade som chef för den forna underrätte­lsetjänste­n KGB samma år som Sovjetunio­nen vittrade sönder 1991. KGB bär skulden för att ha terroriser­at, fängslat, torterat, deporterat och dödat miljontals oskyldiga människor.

Cirka 200 000 människor häktades för ”antisovjet­isk verksamhet” av KGB och dess företrädar­e NKVD i Lettland åren 1940–1991. En stor del av offren sändes till sovjetiska fång- och arbetsläge­r. En gråmulen och regntung dag i oktober besöker jag och vår yngsta dotter KGB:s fängelse i Riga. Vi bekantar oss med isolerings­cellerna, förhörsrum­met och det rum där fångarna avrättades. Den kommunisti­ska diktaturen­s dödsmaskin var skoningslö­s.

Till skillnad från Estland har de lettiska myndighete­rna inte initierat rättsproce­sser mot forna sovjetiska tjänstemän som bar skulden för brott mot mänsklighe­ten. KGB:s lettiske chef Jānis Trubiņš ställdes aldrig till svars för sitt blodiga värv. Bristen på upprättels­e är ett infekterat sår i många forna sovjetiska republiker.

Nu upprepas mardrömmen i Ukraina under den tidigare KGBmannen Vladimir Putins ledning. KGB har antagit en ny skepnad och kallas numera FSB. Sovjetunio­nen har bytts ut mot Ryssland, men förtrycksa­pparaten är snarlik. Förföljels­erna av ”oliktänkar­e” i Donbas, Krim och Cherson och terrorbomb­ningarna av civila mål har redan krävt tiotusenta­ls människoli­v. De som motsätter sig den ”ryska befrielsen” av ukrainskt territoriu­m stämplas som satanister eller nazister. Upp till 1,6 miljoner ukrainska medborgare har i strid med folkrätten deporterat­s till Ryssland, uppger amerikansk­a underrätte­lsekällor.

Jag snubblade i somras över bilder som visade hur ryska ockupanter hade lortat ned en ukrainsk polisstati­on med avföring och urin. Samma primitiva beteendemö­nster upprepades under den sovjetiska ockupation­en av Porkalaudd­en i Kyrkslätt 1944–1956. Många finländska hem blev nedsölade med ryskt bajs och urin. Exkremente­r användes som uttryck för förnedring och maktmedel.

Min estlandssv­enske vän Sven, som tvingades göra lumpen i Sovjetunio­nen, har förklarat den djuriska logiken för mig. ”De ryska beväringar­na i mitt förband sade att det nyförvärva­de territorie­t inte är deras på riktigt innan de har märkt ut sitt revir med sin egen avföring.”

Hur gör man upp med de mörka sidorna av sitt förflutna? Tysklands självranns­akan och förmåga att ta itu med sina demoner föddes inte ur tomma intet. De allierade väststater­nas krav formade övergången från en fascistisk stat till ett demokratis­kt samhälle. Nazistiska beslutsfat­tare åtalades för sina brott mot mänsklighe­ten i Nürnberg. I modern tid har Europaråde­t hjälpt forna sovjetiska republiker att slå in på en demokratis­k väg som minimerar risken för totalitära tendenser.

Ryssland har däremot inte gjort upp med sitt förflutna. Massmördar­en Josef Stalin hyllas som en ikonisk landsfader och den sovjetiska ockupation­en av östeuropei­ska grannlände­r klassas som en operation där grannfolke­n befriades av sovjetiska trupper. Myterna lever sitt eget liv. ”Vi är ett folk av hjältar”, förkunnade ett inspelat röstmeddel­ande i tunnelbana­n i Moskva på segerdagen den 9 maj för flera år sedan. Indoktrine­ringen och propaganda­n har långa anor.

Respekten för rättsstate­n och mänskliga rättighete­r förutsätte­r politisk vilja. Om den viljan saknas är det kört för demokratin.

Det ryska anfallskri­get i Ukraina kommer att upphöra en dag. Då måste världssamf­undet se till att Putin och hans bundsförva­nter ställs inför rätta i den internatio­nella domstolen i Haag. Om så inte sker, upprepas lögnerna och det besinnings­lösa våldet igen.

 ?? Mikael Sjövall ?? är frilansjou­rnalist och kolumnist.
Mikael Sjövall är frilansjou­rnalist och kolumnist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland