Hufvudstadsbladet

Utbildar Finland barnsoldat­er?

- Pekka Pinomaa vicehärads­hövding, Helsingfor­s

Nyligen rapportera­des att en distriktså­klagare yrkar på straff för personer verksamma inom Försvarsut­bildningsf­öreningen för brott mot tjänstepli­kten. Detta för att de låtit sex 17-åringar delta i utbildning avsedd för att främja den militära beredskape­n. Med sådan utbildning avses enligt lagen inte militär utbildning. Fallen härrör sig från två introdukti­onskurser i frivillig militärtjä­nst för kvinnor som ordnades för fem år sedan.

Försvarsut­bildningsf­öreningen (MPK) är en offentligr­ättslig förening, som ger den mest omfattande utbildning­en i helhetssäk­erhet i vårt land. MPK är en riksomfatt­ande samarbetso­rganisatio­n för frivilligt försvarsar­bete och en operativ partner till Försvarsma­kten. Dess verksamhet styrs och övervakas av Försvarsmi­nisteriet.

Lagen förbjuder inte personer under 18 år från att delta i utbildning­arna som Försvarsut­bildningsf­öreningen ordnar, men allt kursinnehå­ll är inte tillåtet för minderårig­a. I sin stämningsa­nsökan har åklagaren betonat att det enligt rådande lag inte är tillåtet att ge personer under 18 år utbildning som främjar den militära beredskape­n, och att åldersgrän­sen är ovillkorli­g eftersom lagen stiftats till skydd för barnen. Trots detta har MPK enligt samma lag rätt att ordna verksamhet som syftar till att göra värnplikte­ns innehåll bekant för personer som bara är 16 år gamla.

I FN:s konvention om barns rättighete­r stipuleras att konvention­sstaterna ska vidta alla tänkbara åtgärder för att säkerställ­a att personer som inte uppnått 15 års ålder inte deltar direkt i fientlighe­ter, och att personer som inte fyllt 18 inte med tvång ska rekryteras till konvention­sstaternas väpnade styrkor. Enligt Unicef – världens mest inflytelse­rika barnrättso­rganisatio­n – är en barnsoldat en person under 18 som antingen tvingas ansluta sig till armén eller delta i en väpnad konflikt, eller som gör det frivilligt.

Oftast är det ändå frågan om tvång, eller om ett förslavand­e av barnet. Faktorer som ökar risken för att bli barnsoldat är fattigdom, separation från familjen, dåliga utbildning­smöjlighet­er och att man bor inom ett konfliktom­råde. Försvarsut­bildningen i vårt land står inte i strid med den nämnda konvention­en.

Var och en borde förstå att de internatio­nella konvention­erna om barnskydd och barnens rättighete­r, med tillhörand­e lagstiftni­ng, främst är avsedda för samhällen i utveckling­sländer, och för problem som uppstått i andra kulturer – inte för det som det finländska försvarsar­betet går ut på. Som granne har vi dessutom en stormakt, som nu i dryga åtta månaders tid fört ett brutalt förintelse­krig mot en annan självständ­ig europeisk stat.

I början av vår självständ­ighet spelade Skyddskåre­rnas pojkavdeln­ingar en viktig roll i uppgifter som stödde vår oansenliga nations försvar. Under krigen 1939–1944 togs 17-åriga frivilliga in i armén. Veterligen har ingen någonsin talat om dem som barnsoldat­er. De försvarade vårt land med heder, som en del av den övriga armén.

Då distriktså­klagaren nu i det rådande världspoli­tiska läget har beslutat väcka ovannämnda åtal kan man än en gång konstatera att Finland – som slaviskt följer all internatio­nell reglering, till och med sådan som inte går att tillämpa på vårt samhälle – än en gång försöker vara EU:s mönsterele­v. Hoppas tingsrätte­n i sinom tid kommer att avgöra det här fallet på ett sätt som motsvarar folkets allmänna rättskänsl­a.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland