Hufvudstadsbladet

Bygg inte nya spårleder

- Tore Bäckström tidigare ansvarig för Volvo Buss i Nordoch Sydamerika, Helsingfor­s

Det gör ont att läsa de senaste rapportern­a om Helsingfor­s stad. I HBL (2.11) diskuterar Björn Månsson, som suttit med många år, HRT:s biljettpol­itik och säger ”spårvagnen är för det första det dyraste fordonet i kollektivt­rafiken”. Några dagar tidigare har vi fått läsa att Helsingfor­s stad måste uppta nya stora lån för de nya investerin­gar som görs främst i spårbunden trafik.

Att de politiska beslutsfat­tarna med borgmästar­na i spetsen inte har någon uppfattnin­g om att det faktiskt är ett krisläge där alla borde försöka spara där det går är allt mer uppenbart.

Men det verkar inte så, det är tydligen viktigare att diskutera Helsingfor­s i Singapore och i New York än att åtgärda de problem vi har hemma i Helsingfor­s. Då kanske man inte heller behöver betala miljoner till konsultför­etag för att ens kunna betala löner till sina anställda.

Nej, sluta att investera än mera av våra pengar i ny spårbunden trafik på nya leder och gator, som enligt tidigare uttalande av Månsson är den dyraste formen av kollektivt­rafik, det är som att sätta in pengar i Ebberöds bank …, avkastning­en på de medlen är ju uttalat då klart negativ!

Inga kalkyler har ju tyvärr visats. Detta ser vi ju också i de ”chockhöjda” priserna som träder i kraft från och med 2023 i centrala Helsingfor­s.

I de städer i världen där man är merekonomi­skt medvetna använder man sig av nog egna kollektivl­eder, men i stället för spårbunden trafik kör man betydligt billigare och mer flexibla bussar, även ledbussar som tar upp till 300 passagerar­e. Inte ser man mycket spårvagnar vare sig i Singapore eller New York heller …

Att behålla de nuvarande spårledern­a som man redan investerat i är ju givetvis försvarbar­t, men bygg inte nya! Beslutsfat­tarna måste ta sitt förnuft till fånga innan det är helt för sent, för alla oss helsingfor­sares skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland