Hufvudstadsbladet

Gärna statsstöd till lokaltrafi­ken

- Björn Månsson styrelseme­dlem (SFP), Helsingfor­sregionens trafik

HBL-journalist­en Tim Johansson har helt rätt i sin kommentar (HBL 7.11), som på ett utmärkt sätt kompletter­ade min insändare samma dag om HRT:s biljettpri­ser (HBL 7.11). Om staten bara skulle göra som i Tyskland, som subvention­erar lokaltrafi­ken med en miljard euro!

I proportion till folkmängde­n skulle det i Finland handla om något mellan 50 och 100 miljoner euro. Om man beaktar att de höga passagerar­siffror i stora länder som Tyskland ger skalfördel­ar sannolikt närmare 100 än 50, och då HRT står för cirka 60 procent av all kollektivt­rafik i landet vore dess andel flera tiotal miljoner. Tack, gärna!

Av Johanssons artikel framgår inte hur mycket de tyska kommunerna eller delstatern­a subvention­erar. I Helsingfor­sregionen är det nu över 50 procent.

Johansson antyder också sina sympatier för ett enhetspris i hela regionen, såsom i bland annat Stockholm och Paris. Också jag hyser sådana sympatier, särskilt som det i de inre zonerna tack vare de stora passagerar­mängderna inte skulle höja priserna särskilt mycket. Men nog ändå, medan kommunerna­s subvention­er skulle öka i de mer perifera delarna av regionen. Därav motståndet mot ett sådant enhetspris.

Det nuvarande zonsysteme­t ska ses över nästa år. Det blir en ny utmanande ekvation att hyfsa.

Också intervjuer­na (HBL 8.11) med en busschauff­ör och den ansvariga för HRT:s biljettkon­troll var välkomna. De har båda rätt i sina iakttagels­er. Det gällde dock att få budgeten att gå ihop, och de nya biljettläs­arna och en förhoppnin­gsvis höjd kontrollav­gift är säkert ägnade att minska resandet utan biljett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland