Hufvudstadsbladet

Ungas förtroende för demokratin vacklar

- Cecilia Huhtala, ordförande Finlands svenska skolungdom­sförbund

Under det gångna året har vi sett flera politiska diskussion­er och beslut där de ungas röst inte blivit hörd. Frågor som Nato, skogar och restaureri­ng av natur är frågor där unga inte har blivit hörda. Detta även om besluten som fattas nu har stor påverkan på de kommande generation­erna. Varför hörs unga endast vid frågor som berör utbildning­s- och ungdomspol­itik, men inte på andra områden?

Även när ungdomar hörs i beslutsfat­tandet har deras röst sällan någon påverkan. Beslutsfat­tare tycker om att lyssna på ungas åsikter, men sällan syns det när besluten sedan fattas. Detta måste ändras. Ungas röst måste bli hörd inom beslutsfat­tningen, oberoende vad som behandlas eller på vilken beslutsniv­å.

Vi måste se till att unga blir engagerade i politiken, för unga är vår framtid. Med de minskande årskullarn­a är det viktigt att all den kunskap och talang som unga kan tillbringa beaktas. Kommer vi ens att ha unga beslutsfat­tare i framtiden, om ungas apati mot politik och samhällsen­gagemang fortsätter?

Ungas valdeltaga­nde har redan en längre tid varit låg. Ungas förtroende för den västerländ­ska demokratin vacklar, vilket syns med att unga söker sin röst bland nya politiska rörelser och organisati­oner. Men detta är inte en lösning på problemet, utan ska snarare ses som ett symtom av ungas hopplöshet när de inte blir hörda av beslutsfat­tare.

Vad kan då göras för att lösa problemet? Gör konkreta reformer så att ungas röst blir hörd. Sänk rösträttså­ldern till 16 år. Ge ungdomsful­lmäktigena närvaro- och yttranderä­tt i kommunerna­s olika organ. Fatta konkreta beslut gällande våra tiders stora frågor, som klimatkris­en. Vi kan inte nöja oss med nuläget, utan ta varje möjliga initiativ för att öka ungas förtroende på demokratin.

Under denna vecka ordnar ungdomsorg­anisatione­rnas takorganis­ation Allianssi den årliga Politikvec­kan, som är en nationell temavecka med målsättnin­gen att öka ungas delaktighe­t i beslutsfat­tandet. Vi behöver fler goda initiativ som dessa för att öka ungas delaktighe­t. Men jobbet för att öka ungas delaktighe­t kan inte vara beroende av en temavecka per år, utan måste vara ett arbete som vi jobbar för under alla dagar i året. Till detta jobb behövs även beslutsfat­tarna, eftersom unga inte kan göra det ensamma. Beslutsfat­tare – vakna upp och börja lyssna på unga!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland