Hufvudstadsbladet

”Lucia ska både skingra det fysiska mörkret och sprida hopp i svåra tider”

FINLANDS LUCIA 2022Luciak­andidat 8 Eva–Li Teir beskrivs som en glädjespri­dare bland sina vänner. Hon drömmer om att bli diplomat och vill framför allt lussa för de äldre i samhället.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia?

– Eftersom det här blir mitt andra år i luciakören har jag sett vilket fint jobb lucia gör. Jag är redo för att bära ansvaret som kommer med att leda luciainsam­lingen. Mina kompisar beskriver mig som en glädjespri­dare och det ska lucia vara.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucias roll är att sprida glädje och föra fram insamlinge­n för utsatta familjer. Hon ska se alla oavsett kön, bakgrund och andra egenskaper.

Vem nominerade dig?

– Min kompis Ida Simonen från Ekenäs. Enligt henne skulle jag passa som lucia eftersom jag är bra på att sprida glädje och hjälpa andra.

Vem vill du helst lussa för?

– De äldre i samhället. Jag såg hur mycket lucia betydde för dem då vi lussade i ålderdomsh­em förra året. Det kändes fint att se hur deras ögon lyste upp då minnen från barndomen steg till ytan.

Vilket slags mörker ska lucia skingra den här hösten?

– Lucia ska skingra det fysiska mörkret och samtidigt sprida hopp i mörka och svåra tider. Alla har något tungt att kämpa med – allt från stress till finansiell­a problem. Jultiden kan vara den bästa tiden för vissa och för andra den svåraste.

Vad gör du för att hålla dig i form?

– Jag försöker röra på mig så mycket som möjligt antingen genom att spela fotboll eller bara gå på en promenad under dagen. Jag är en person som naturligt har mycket energi. För att hålla energin uppe så tror jag verkligen på att saker löser sig till slut. Jag har lätt för att se det goda och positiva i det mesta.

Har du jobbat med välgörenhe­t?

– Jag har sjungit i luciakören och under flyktingkr­isen hjälpte jag till på en mottagning­scentral tillsamman­s med min pappa. När jag var yngre sålde jag majblommor och luciamärke­n.

Har du någon förebild?

– Min farfar! Han är den roligaste personen jag känner samtidigt som han är ett stort stöd för mig. Hans förmåga att dra skämt och sprida glädje till alla han möter är beundransv­ärd. På gatorna i Jakobstad hälsar alla på honom.

Vilken nyhet har påverkat dig under det senaste året?

– Kriget i Ukraina. Jag tycker att det är jättevikti­gt med jämlikhet och det skulle vara viktigt att alla ukrainare får hjälp. Det är svårt att se människor lida på grund av kriget. Jag önskar att jag kunde göra mer för människorn­a som drabbats av kriget, men som studerande är ens möjlighete­r att hjälpa begränsade.

Var finns ditt smultronst­älle?

– Jakobstad helt klart. Jag har aldrig bott i staden men mina far- och morföräldr­ar bor där. Platsen symboliser­ar kärlek och familj för mig.

Vad har du för framtidsdr­öm?

– Min dröm är att bli diplomat och bo utomlands i något skede av livet. Jag vill jobba med något som hjälper människor.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Luciakandi­dat 8, Eva–Li Teir, studerar samhällsve­tenskaper i Åbo.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Luciakandi­dat 8, Eva–Li Teir, studerar samhällsve­tenskaper i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland