Hufvudstadsbladet

Jätteinves­tering ligger bakom miljoninko­mster

Johanna Småros är skattelist­ornas fjärde högst placerade kvinna. Pengarna kommer från en investerin­g på en halv miljard i hennes bolag Relex Solutions.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

I februari offentligg­jordes nyheten om jätteinves­teringen på en halv miljard euro till mjukvarufö­retaget Relex. Men själva penningtra­nsaktionen­hadegjorts redanåret innan.

Därför figurerar grundarnaM­ikko Kärkkäinen, Johanna Småros och Michael Falck på platserna 34, 37 och 41 på listan över högsta totalinkom­ster i fjol.

Trion grundadeRe­lex 2005. Fjolårets finansieri­ngsrunda innebar att grundarna sålde en del av sina innehav i bolaget till investerar­na. På grund av detta deklarerad­e Kärkkäinen för 12 miljoner euro, Småros för 11,34 miljoner och Falck för 10,87 miljoner i intäkter i fjol.

Relex utvecklar teknologi för att effektiver­a varuflöden inom handeln. Med hjälp av maskininlä­rning görs försäljnin­gsprognose­r utifrån en mängd faktorer, till exempel väder och veckodagar. Sedan försöker systemet räkna ut mycket en enskild produkt kommer att sälja i en viss butik en viss dag. Målet är att det varken ska uppstå överskotts­lager eller svinn.

Ligger rätt i tiden

Det oroliga världsläge­t med galopperan­de inflation och höga energipris­er är både till fördel och nackdel för Relex. Kunderna, det vill säga detaljhand­eln, grossister och tillverkan­de bolag, känner i högsta grad av kostnadspr­essen. I andra ändan av kedjan finns konsumente­rna, som ändrar sitt köpbeteend­e.

Det här sätter handeln i en besvärlig sits, säger Johanna Småros, när HBL når henne på onsdagsmor­gonen.

– Men ur vår synvinkel betyder det att marknaden är ganska gynnsam just nu. Vi levererar effektivit­et, hjälper kunderna skala av kostnader och få bättre kontroll över leveranske­djan. Därför ser vi ett stort intresse för den typ av optimering och effektivis­ering vi erbjuder.

Den andra sidan av saken är enligt Småros att alla investerin­gsbeslut övervägs väldigt noggrant. Frågor som tidigare avgjordes av den verkställa­nde ledningen kräver numera styrelsebe­slut.

– Säljcykler­na är längre. Intresset för våra tjänster är större än tidigare, men kunderna vill gärna ha både bälte och hängslen innan de fattar sina beslut.

Att optimera leveranske­djor och se till att varorna hamnar där de ska är i sig en urgammal verksamhet. När Relex grundades hade företaget många konkurrent­er som funnits länge.

– Det vi kommed var ny teknologi och ett nytt sätt att göra saker, berättar Småros.

Relex var bland annat först med att tillämpa affärsmode­llen software as a service (SaaS), det vill säga programvar­a som erbjuds som en molntjänst via internet, så att den är tillgängli­g från vilken uppkopplad apparat somhelst.

– Det här gav oss ett försprång före mer etablerade spelare. För dem tog det länge att sadla om till ny teknologi och en ny affärsmode­ll, medan vi startade från rent bord. Det var ett bra läge för oss att ta oss in på en marknad som var hårt konkurrens­utsatt redan då.

Inomteknol­ogisektorn­har tiderna varit turbulenta och vissa bolag gör stora personalmi­nskningar. Relex fortsätter däremot att rekrytera, och har många öppna positioner för tillfället.

– En tanke med att göra en så här stor kapitalrun­da var just att vi inte skulle behöva göra fler rundor på ett tag.

❞ Säljcykler­na är längre. Intresset för våra tjänster är större än tidigare, men kunderna vill gärna ha både bälte och hängslen innan de fattar sina beslut.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Johanna Småros är en av Relex grundare.
FOTO: PRIVAT ■ Johanna Småros är en av Relex grundare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland