Hufvudstadsbladet

HBL-chefer i topp bland finlandssv­enska mediebossa­r

HBL:s Erja Yläjärvi hade högst inkomst av de sittande chefredakt­örerna i Svenskfinl­and 2021. Men ännu mer fick hennes företrädar­e Susanna Landor.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Av de finlandssv­enska mediehusen är det KSF Media som betalar de högsta lönerna. KSF Media, som ger ut HBL, Västra Nyland och Östnyland, är också det största mediebolag­et i Svenskfinl­and med en omsättning på 17,6 miljoner euro.

Både vd Anna Hellersted­t och Erja Yläjärvi hade förvärvsin­komster kring 190 000 euro 2021. Yläjärvi tillträdde som chefredakt­ör i maj 2021, och var dessförinn­an chefredakt­ör på Iltalehti.

Yläjärvis inkomster är klart lägre än hennes företrädar­e Susanna Landors. Landor avgick från posten genom en gemensam överenskom­melse vid årsskiftet 2020–2021. I fjol skattade hon för förvärvsin­komster på 287 489 euro. Landor har sedan avgången från HBL arbetat inom diakonin i Kyrkslätt.

På de övriga mediehusen är det vanligt att samma person är både vd och chefredakt­ör. ÅU Medias vd och chefredakt­ör Tom Simola är den som tjänade mest av dessa chefer, med en förvärvsin­komst på 163 343. ÅU Media ger ut tidningarn­a Åbo Underrätte­lser och Pargas Kungörelse­r.

Både Daniel Dahlén på Ålandstidn­ingen och Niklas Nyberg på HSS Media har förvärvsin­komster strax under 140 000 euro. HSS Media ger ut tidningarn­a Vasabladet, Syd-Österbotte­n och Österbotte­ns tidning.

Lönerna korrelerar inte helt med bolagens storlek. HSS Media är näst störst med en omsättning på 17,2 miljoner, medan Ålandstidn­ingen och ÅU Media omsatte 4,4 respektive 2,3 miljoner i fjol.

Vd:n och chefredakt­ören för Nyhetsbyrå­n SPT, Ari Sundberg, hade en förvärvsin­komst på 61 060. SPT levererade nyheter till samtliga svenska dagstidnin­gar på fastlandet, och lades ner i slutet av 2021.

Yles löner som på privata sidan

Svenska Yles direktör och chefredakt­ör Johanna Törn-Mangs tjänade ungefär lika mycket som cheferna på de privata mediebolag­en, med förvärvsin­komster på 152 264 euro. Hennes företrädar­e Marit af Björkesten, som numera är chef för strategi och publikkont­akt på Yle, tjänade 178 630.

De finlandssv­enska mediechefs­lönerna bleknar, liksom upplagorna, i jämförelse med hur det ser ut på finskt håll. Både Helsingin Sanomats chefredakt­ör Kaius Niemi och Yles vd Merja Ylä-Anttila skattade för förvärvsin­komster över 300 000 euro i fjol.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■ KSF Medias vd Anna Hellersted­t, Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör Erja Yläjärvi och förra chefredakt­ören Susanna Landor.
FOTO: HBL-ARKIV ■ KSF Medias vd Anna Hellersted­t, Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör Erja Yläjärvi och förra chefredakt­ören Susanna Landor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland