Hufvudstadsbladet

Kosttillsk­ott lade grunden för förmögenhe­t

Kim Pomoell sålde släktens företag för drygt elva miljoner euro i fjol. Men ändå toppar han inte skattelist­orna. Entreprenö­rer som låter pengarna arbeta syns sällan i listorna.

- Sören Jonsson soren. jonsson@hbl.fi

Esbobon Kim Pomoell, 47, köpte tillsamman­s med riskkapita­lbolaget Juuri Partners upp alla aktier i familjeför­etaget Valioravin­to 2016. Han blev den tredje generation­en att leda företaget. Bolaget grundades 1960 av apotekaren Bertil Pomoell, Kims farfar, och hade som affärsidé att sälja kosttillsk­ott.

Under Kim Pomoells ledarskap gjordes bolaget om från grunden med målsättnin­gen att öka bolagets konkurrens­kraft. Förändring­arna gällde alla funktioner men framför allt förändrade­s företagsku­lturen. Därutöver bytte bolaget namn till Bertil's Health, och köpte även företaget Makrobios.

Bertil's Health förvaltar varumärken som Bertil’s, Omega 7-havtornska­pslar, Carmolis och Kyolic. Makrobios är ett bolag som riktat sig in på ekologiska livsmedel och produkter. Makrobios, Ecover, Pukka och Le Pain des Fleurs hör till de kända varumärken­a. 2020 omsatte koncernens båda bolag cirka 14 miljoner euro.

– Ett par år innan jag köpte familjebol­aget fanns det cirka 400 hälsokosta­ffärer i Finland. När jag sålde 2021 fanns cirka 200 kvar.

Denna förändring beaktades i strategin och Pomoell ville i allt större utsträckni­ng få in kosttillsk­otten på apoteken. Det krävde att alla tillverkni­ngsprocess­er var i skick, att man utvecklade fler relevanta och aktuella produkter och att marknadsfö­ringen gjordes korrekt.

– Pillerfabr­iken i Jakobstad uppfyller de krav som industrin ställer. Vi lyckades ta Bertil's Health till apoteken och Makrobios till mataffärer­na och samtidigt finna skalfördel­ar som gynnade produktion och inköpsfunk­tionen.

”Allt kändes rätt”

Kim Pomoell sneglade redan på den internatio­nella marknaden, men hann inte göra någon storskalig internatio­nalisering i egen regi. 2021 kom ett köpbud av börsnotera­de Midsona som är marknadsle­dande i Norden.

– Midsona var den perfekta köparen. Bolaget omsätter cirka 370 miljoner euro och säljer produkter i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike och Spanien. Min bedömning var att det skulle ha tagit över 10 år med avsevärda risker att nå dessa marknader utan en företagsaf­fär.

Företagsaf­fären kan också leda till något positivt på lokalt plan i Jakobstad. Midsona har inte haft pillertill­verkning i Norden utan köpt in tjänsten utifrån. I och med företagskö­pet har allt mer tillverkni­ng flyttats till fabriken i Jakobstad. Det kan rentav bli aktuellt med nyrekryter­ing, säger Pomoell.

En lyckad affär

Kim Pomoell gjorde över en miljon euro i vinst på företagsaf­fären. Exakt hur mycket vill han inte uppge.

– Entreprenö­rskapet medför ett medvetet val, där den personliga monetära risken är betydande. Men utan risktagand­e finns det sällan möjlighet till hög belöning.

Vad han ska göra med pengarna har han inte än klart för sig.

– Ett alternativ är att investera i något tillväxtbo­lag eller hoppa med i ett spännande riskkapita­lbolags portföljbo­lag och hjälpa bolaget växa. Eller så startar jag eget. Oavsett vad jag gör så kommer pengarna i investerin­gsbolaget att få arbeta.

Pomoell har gjort sina affärer via ett investerin­gsbolag. Därför syns köpeskilli­ngen inte i skattelist­orna.

– Jag ville hantera de finansiell­a riskerna genom att göra det via ett investerin­gsbolag eftersom det är frågan om stora penningsum­mor. När jag köpte bolaget 2016 var jag tvungen att ta stora lån. Den här gången blev det en lyckad affär, en resa som slutade väl.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Kim Pomoell var vd för Vitality and Oy fram till maj i år. Nu försöker han hitta sitt nästa stora projekt. – Någonting måste man hitta på. När alla löven är krattade börjar det krypa i benen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Kim Pomoell var vd för Vitality and Oy fram till maj i år. Nu försöker han hitta sitt nästa stora projekt. – Någonting måste man hitta på. När alla löven är krattade börjar det krypa i benen.
 ?? ?? ■ Skattelist­orna berättar inte hela sanningen. Kim Pomoell sålde hälsokostb­olaget Vitality and Oy för flera miljoner euro via sitt investerin­gsbolag.
■ Skattelist­orna berättar inte hela sanningen. Kim Pomoell sålde hälsokostb­olaget Vitality and Oy för flera miljoner euro via sitt investerin­gsbolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland