Hufvudstadsbladet

Inkomstett­an: Uppgiftern­a felaktiga

Liksom tidigare år dominerar personerna bakom spelbolag som Supercell i skattetopp­en. Men den som tjänade allra mest hävdar att det har blivit fel i siffrorna.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Listan över dem som tjänade mest i Finland i fjol är full av namn från mobilspels­världen. Och i år är det en doldis, Juhapekka Piiroinen på spelbolage­t Goofy Unicorn, som tar första plats med förvärvsin­komster 134 miljoner.

Men det råder oklarhet kring vad han egentligen tjänade.

Efter att listan publicerad­es sade nämligen Piiroinen till Helsingin Sanomat att ett mänskligt misstag inträffat och att inkomstupp­gifterna inte stämmer. ”Jag måste ha få hjärnsläpp då jag gjorde skattedekl­arationen”, säger Piiroinen.

Han uppger också att han ska skicka en korrigerin­gsbegäran till skatteförv­altningen. Någon sådan har ännu inte mottagits, uppger Skatteförv­altningen för STT.

Efter Piiroinen kommer Supercell-ägaren Ilkka Paananen, med en inkomst på 58,7 miljoner euro. Trea på listan är Ilkka Teppo som sålde sitt spelbolag Reworks till israeliska Playtika i fjol. Hans inkomst var drygt 46 miljoner euro. Bland de elva främst finns hela fem personer som har en bakgrund inom Reworks.

På plats fyra finns en annan Supercellp­rofil, Mikko Kodisoja, som skattade för drygt 35 miljoner.

På tio-i-topp-listan finns även några andra nya namn. Femma på listan är Jarno Heikkinen, vd på bolaget Capture Monkey, med drygt 31 miljoner. Sexan, börsbolage­t Qt Groups vd Juha Varelius, tjänade närmare 28 miljoner.

Andra som tjänade kring 25 miljoner euro är Harri Alakortes, tidigare ägare till verktygsim­portören IKH och Mikko Laakkonen från bilsläkten Laakkonen.

Antti Herlin från släkten som äger hisstillve­rkaren Kone återfinns på plats tolv. Han skattade för drygt 24 miljoner i fjol.

Biokemidok­tor bäst betalda kvinna

Den kvinna som tjänade mest i fjol är Moskvafödd­a Maria Severina, bosatt i Åbo. Hon återfinns på plats 20 på skattelist­an. Severina är placerare, men hon var också en av grundarna till Åboföretag­et HyTest som bland annat tillverkar antikroppa­r. HyTest köptes upp av ett kinesiskt företag

Bland kvinnorna i skattetopp­en finns också Johanna Småros, en av grundarna till företaget Relex Solutions. Företaget har utvecklat en mjukvara för att hjälpa affärer och affärskedj­or att optimera tillgången på olika varor.

Bland de 100 som tjänade mest i fjol finns många bekanta namn som Majlen Fazer och Jan Peter Fazer, bägge ägare i Fazer-koncernen. Familjen Ehrnrooth represente­ras på topplistan av Georg Ehrnrooth och Alexander Ehrnrooth.

Ålands starke man Anders Wiklöf återfinns på skattelist­ans plats nummer 97. Wiklöf hade i fjol en inkomst på 5,8 miljoner euro. Snäppet mera tjänade Mikael Ahlbäck på Rani Plast i Terjärv.

Även familjen Snellman från Jakobstad är represente­rad bland de 100 som tjänade mest i fjol. Ulf Snellman finns på plats 92 strax efter Kaj-Gustaf Bergh. Snellmans inkomst på närmare sex miljoner euro i fjol härstammar åtminstone delvis från försäljnin­gen av företaget Fresh Servant.

I år har närmare 1700 personer bett att deras skatteuppg­ifter inte ska finnas med på den lista som publicerad­es på onsdagen.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Supercells Ilkka Paananen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Supercells Ilkka Paananen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland