Hufvudstadsbladet

Kaj-Gustaf Bergh sålde släktgårde­n

Ingen av sönerna ville ta över, så Konstsamfu­ndets tidigare vd Kaj-Gustaf Bergh sålde släktgårde­n i Kyrkslätt i fjol. Kapitalink­omsten på nästan sex miljoner euro ger honom en plats på skattelist­ans topp 100.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Kaj-Gustaf Bergh är omedveten om att försäljnin­gen av hemgården Bergstad gård i Kyrkslätt ger honom en plats bland de 100 som tjänade mest i Finland i fjol. Han är i Malmö och hälsar på goda vänner och har inte kollat skattelist­orna.

Berghs inkomst på nästan sex miljoner euro i fjol består nästan uteslutand­e av kapitalink­omst, drygt 5,6 miljoner. Konstsamfu­ndets tidigare vd har med en skatteproc­ent på 34 betalat drygt två miljoner euro i skatt.

– Jag sålde släktgårde­n i fjol, ingen av mina söner var intressera­d av att ta över, säger Bergh.

Köparen är en annan stor markägare i Kyrkslätt, Antti Herlin, Finlands rikaste person enligt Forbes lista över världens miljardäre­r. Även Kone-släkten Herlin har rötter i Kyrkslätt genom gården Thorsvik.

Bergh säger sig vara nöjd med försäljnin­gen. Han bor själv kvar i mangårdsby­ggnaden och har också kvar trädgården och parken runt den. Jord- och skogsbruke­t har däremot övergått till en ny ägare. Köparen driver verksamhet­en vidare, och det tycker Bergh är bra.

– Det blev en generation­sväxling, fast den här gången inte inom utan utanför släkten, säger han.

Kaj-Gustaf Bergh känner ingen besvikelse över att sönerna inte var intressera­de av att ta över den släktgård han byggt upp i Kyrkslätt. Var och en fattar sina egna beslut och det är inte mer med det, tycker han. Alla måste helt enkelt göra sitt.

Gården har Bergh själv byggt upp genom att köpa mark av olika släktingar, bara en liten del hade han ärvt efter sin farfar. Han har i olika intervjuer understruk­it sitt eget intresse för att jaga och fiska och för att vara ute i skogen.

Bilden av Bergh bakom spakarna i den grävsmaski­n som tog de första skoptagen då museet Amos Rex byggdes är det många som minns. Grävmaskin hade han kört hemma på gården sedan han var liten.

Bergh betalar två miljoner i skatt för sin inkomst. Det tycker han själv är helt okej.

– Det är ett sådant här samhällssy­stem vi har, säger han.

Genom sina många styrelseup­pdrag och tunga poster har KajGustaf Bergh hört till de personer i Svenskfinl­and som tjänat mest i många år, men bland de hundra främsta har han inte funnits förr. Numera sitter Bergh kvar som styrelseor­dförande för pensionsfö­rsäkringsb­olaget Veritas.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? ■ Iförd KGB-hjälm satte Kaj-Gustaf Bergh skopan i marken då bygget av Amos Rex startade 2016.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM ■ Iförd KGB-hjälm satte Kaj-Gustaf Bergh skopan i marken då bygget av Amos Rex startade 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland