Hufvudstadsbladet

”Utgångspun­kten är att vi litar på folks uppgifter”

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Hur är det möjligt att mannen med de högsta inkomstern­a i Finland i fjol, Juhapekka Piiroinen, säger sig ha deklarerat fel inkomst? Skatteförv­altningen kontroller­ar inte alla inkomster, utan utgår ifrån att folk lämnar in korrekta uppgifter i sin deklaratio­n.

Skatteförv­altningen utgår ifrån att finländarn­a håller sig till sanningen när de fyller i sin skattedekl­aration, för det finns ingen regelbunde­n kontroll av alla sifferuppg­ifter. Men, man ska inte deklarera påhittade inkomster heller, för i ett senare skede kräver skattebjör­nen bevis i form av kvitton, kontoutdra­g och lönebesked.

– Utgångspun­kten är att medborgarn­a gör en korrekt deklaratio­n, att man uppger den inkomst man verkligen har haft. På skatteförv­altningen gör vi ändå vissa kontroller, exempelvis om en person får ovanligt stor kvarskatt eller återbäring tar vi kontakt och ställer följdfrågo­r om personens inkomster, förklarar juridiska direktören Matti Merisalo vid Skatteförv­altningen till HBL.

Han kan inte kommentera enskilda privatpers­oners skatteuppg­ifter, utan svarar på ett principiel­lt plan on myndighete­ns sätt att arbeta.

Frågan om felaktiga inkomster blev aktuell under onsdagsmor­gonen då kodaren Juhapekka Piiroinen, som toppar listan över finländare med de största inkomstern­a år 2021, förnekade att han skulle ha haft 133,7 miljoner euro i kapitalink­omster. Han arbetar vid spelbolage­t Critical Force, vars årsomsättn­ing inte alls är på samma nivå som Piiroinens deklarerad­e inkomster.

”Mänskligt misstag”

Helsingin Sanomat ringde upp Juhapekka Piiroinen vid niotiden på morgonen, då han precis hade fått höra om den oväntade listplacer­ingen.

”Här har skett ett tryckfel. Jag håller som bäst på och gör en rättelseyr­kan till skattemynd­igheten. Jag gissar att jag har fyllt i min deklaratio­n på kvällen och fått hjärnsläpp”, säger Juhapekka Piiroinen till HS.

Han säger att han inte har haft över 133 miljoner i inkomst i fjol.

”Man skulle kunna tro att dylika fel uppdagas. Det är mitt misstag. Men här finns goda chanser att göra mänskliga misstag, det är ju bara en webblanket­t, ingen bekräftels­e”, förklarar Piiroinen till HS.

Juhapekka Piiroinen äger ett aktiebolag, Goofy Unicorn som är registrera­t i Tavastehus. Antalet aktier i företaget uppgår till 1 337 000, vilket råkar vara exakt samma summa som Piiroinen har uppgett som sin årsinkomst i fjol.

1337 är en sifferkomb­ination som används inom internetku­lturen, den står för leet, ett ord som är härlett från engelskans elit.

Direktören Matti Merisalo kan inte kommentera huruvida Piiroinen har fått en förfrågan om sina fjolårsink­omster från Skattemynd­igheten, men högst troligt har han fått ett elektronis­kt meddelande med en uppmaning om att logga in på Min skatt-tjänsten på webbsajten vero.fi.

– Oftast skickar vi en skriftlig förfrågan då en persons restskatt eller återbäring är ovanligt stor. Det kan ske som ett textmeddel­ande via Suomi.fi-tjänsten, om personen valt att sköta sina ärenden elektronis­kt. Då ber vi kunden logga in på Min skatt och kontroller­a sina uppgifter. Om vi har tillgång till personens telefonnum­mer kan vi också ringa upp hen, säger Matti Merisalo.

Uppgiften kan rättas

Också om en privatpers­on lämnar in en korrigerad version av sitt skatteförs­lag får hen hem ett nytt skattebesl­ut där summan för restskatte­n eller skatteåter­bäringen framgår. Senast i det skedet borde Piiroinen ha noterat att hans restskatt är ovanligt hög.

– Om man har uppgett felaktiga inkomster i sin deklaratio­n kan man göra en rättelseyr­kan. Då måste man också prestera en utredning om sina verkliga inkomster. Om man exempelvis har handlat med värdepappe­r kan man begära att få ett kontoutdra­g av sin servicepro­ducent. Det räcker inte att man kräver ändring, man måste kunna visa upp bevis på vad som blivit fel också, säger Matti Merisalo.

Enligt Matti Merisalo är det ytterst ovanligt att finländare uppger mycket för höga inkomster vid skattedekl­arationen.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? ■ Kodaren Juhapekka Piiroinen från Tavastehus deklarerad­e en inkomst på över 133 miljoner euro i fjol genom handel med kryptovalu­ta. Nu säger han att summan var ett tryckfel.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ■ Kodaren Juhapekka Piiroinen från Tavastehus deklarerad­e en inkomst på över 133 miljoner euro i fjol genom handel med kryptovalu­ta. Nu säger han att summan var ett tryckfel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland