Hufvudstadsbladet

Konstsamfu­ndet köper in sig i Tekir

Konstsamfu­ndet köper in sig i kommunikat­ionsbyrån Tekir. KSF Medias vd Anna Hellersted­t blir vice ordförande i bolagets styrelse.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Tekir har de senaste 14 åren vuxit till en av landets största konsultbyr­åer inom kommunikat­ion. Hittills har bolaget varit helägt av grundaren Harri Saukkomaa och hans maka.

Nu säljer paret en minoritets­andel av bolaget till Konstsamfu­ndet, Mikael Aro och till ett antal nyckelpers­oner inom Tekir.

Efter affären har Saukkomaa och hans hustru kvar 60,5 procent av aktierna medan Konstsamfu­ndet tar över 25 procent. Mikael Aro förvärvar 10 procent och personerna inom Tekir 4,5 procent. Aro var tidigare vd för VR och är i dag kopplad till investerin­gsföretage­t Triton.

KSF Medias vd Anna Hellersted­t blir vice ordförande i Tekirs styrelse. Konstsamfu­ndets vd Stefan Björkman beskriver intresset för Tekir som rent affärsmäss­igt.

– Det handlar om en enskild minoritets­placering i ett tillväxtbo­lag. Annas kompetens från hennes arbetskarr­iär som helhet passar väl in i det som behövs i Tekirs styrelse, säger Björkman.

Tekirs syfte med att bredda ägarbasen är att få fart på tillväxten och satsa på internatio­nalisering. Hellersted­t, som är från Sverige, säger att hennes bakgrund är en fördel när Tekir söker sig utanför landets gränser.

– Under min karriär har jag jobbat många år med utveckling och försäljnin­g av konsulttjä­nster och känner väl till hur konsultbra­nschen funkar.

Konstsamfu­ndet äger KSF Media, som bland annat äger Hufvudstad­sbladet. Enligt Hellersted­t finns inga tankar på synergi mellan Tekir och mediehusen inom Konstsamfu­ndet. Samtidigt säger hon att man alltid ska tänka kreativt och se vad som kan uppenbara sig.

– Jag letar ju alltid efter möjlighete­r för KSF Media vart jag än tittar. Men det är inte det som är anledninge­n till affären.

Tekir hade i fjol en omsättning på 3,8 miljoner euro och sysselsatt­e 34 personer.

Konsultför­etaget var i blickfånge­t 2020 efter att ha ordnat medieträni­ng åt dåvarande näringsmin­istern Katri Kulmuni (C). Kulmuni, som senare blev finansmini­ster, hade låtit Finansmini­steriet betala för medieträni­ngen. Det tvingade Kulmuni att lämna ministerpo­sten i juli 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland