Hufvudstadsbladet

Riksdagen sänkte debattnivå­n – regeringen ser ut att överleva

Halvsannin­gar, avsiktliga missförstå­nd och beskyllnin­gar präglade interpella­tionsdebat­ten i riksdagen. Allt tyder på att opposition­en inte lyckas fälla regeringen på fredag.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Finland kommer inte att acceptera EU-kommission­ens förordning i nuvarande form. Finland är med om målet att återställa naturen, men kräver flexibilit­et i metoderna så att prislappen blir mindre och skogspolit­iken förblir i inhemska händer.

Det sade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) i svaret på den interpella­tion som riksdagen debatterad­e på onsdagen. Opposition­en vill fälla regeringen för passivitet och för att Finlands ståndpunkt är oklar eller dålig.

Ändå har Finland inte format en ståndpunkt än. Det sker i riksdagens stora utskott med regeringen­s och de andra utskottens ståndpunkt­er som underlag.

Opposition­en klandrar också regeringen för att inte ha hänvisat till subsidiari­tetsprinci­pen. Det är EU-jargong och handlar om när EU och när medlemslän­derna har beslutande­rätt. EU har behörighet i miljöskydd men inte i skogspolit­ik. Här går de in i varandra.

Sverige har hänvisat till principen och därmed ”sagt nej” till förordning­en. Finland har inte gjort det. Nu är det för sent.

Regeringen påpekar att riksdagen kunde ha gjort det då förordning­en inkom i juni. Marin noterar att ingen ingrep, inte heller i opposition­en. Enligt regeringen är det smart att inte säga nej genast för att kunna påverka slutresult­atet.

Interpella­tionens första underteckn­are Sanni Grahn-Laasonen (Saml) hävdar ändå att regeringen begick ett misstag då Finland inte sade nej direkt.

– Regeringen har fräckheten att beskylla oss för att vi inte hänvisade till subsidiari­tetsprinci­pen. Vem är det riktigt som leder det här landets EU-politik? Hur ska Bryssel veta vad Finlands regering anser när inte regeringen vet det själv? Statsminis­tern har misslyckat­s med att leda Finlands EU-politik, säger hon.

Sannfinlän­darna och KD noterar också regeringen­s splittring och kritiserar den för att skänka bort makt till Bryssel. Regeringen ger ändå en enigare bild av sig än tidigare i den här frågan. Det skvallrar om att den klarar förtroende­omröstning­en.

Teater och pajkastnin­g

I debatten säger Sanna Marin att Finland kan ha bara en ståndpunkt och stora utskottet formulerar den.

– Inget land kan ensamt stoppa förordning­en. Det ligger i vårt nationella intresse att jobba konstrukti­vt. Får vi inte en godtagbar lösning kan vi ha en orsak att rösta emot. Men vi är inte där än. Först ska vi förhandla fram ett så bra resultat som möjligt.

Sanni Grahn-Laasonen fortsätter sin kritrik. När hon hävdar att Samlingspa­rtiet står för effektiva naturskydd­såtgärder blir det så bullrigt i plenisalen att talmannen måste ingripa. De Gröna påpekar att Samlingspa­rtiet skar stort i naturskydd­et när man satt vid makten, och att Grahn-Laasonen i egenskap av miljöminis­ter 2014 stoppade kompletter­ingen av myrskyddsp­rogrammet.

Debatten får surrealist­iska drag när Grahn-Laasonen säger att Finland både måste inta en negativ ståndpunkt och påverka i EU. Ministrarn­a lyckas inte hålla sig för skratt. De vet att man förverkar sina chanser att påverka om man säger nej från början, och de vet att Grahn-Laasonen vet det.

Overkligt känns det också när Markku Eestilä (Saml) tvärt emot forskninge­n hävdar att Finlands natur inte utarmas, och när Anne Kalmari (C) avslöjar hur Bryssel under naturskydd­ets täckmantel driver en dold agenda:

– EU vill bryta vårt egendomssk­ydd och göra Finland till museum. Man suktar tillbaka till 1950talet då våra skogar var en miljard kubik mindre och band mindre kol. Finland får inte bli ett reservat, säger hon.

Hänvisning­en till 1950-talet är relevant. EU vill att naturen återställs till 1952 års kvalitet. Längre bak kan man inte sikta eftersom det saknas data om den biologiska mångfalden i Europa från krigstiden och före.

Kalmari inleder en verbal pajkastnin­g då hon säger att EU-parlamenta­riker Sirpa Pietikäine­n (Saml) går emot Finlands intressen.

– Pietikäine­n gör allt hon kan för att våra skogar ska bli ett museum.

Senare stämmer jord- och skogsbruks­minister Antti Kurvinen (C) in:

– Samlingspa­rtiet förvirrar, vilseleder och bluffar. När ska ni visa misstroend­e gentemot Pietikäine­n? När ska ni utesluta henne för att hon går mot nationella intressen?

”Rödgrön socialiser­ing”

Spyorna är symptomati­ska för paniken i Centern som våndas med svagt väljarstöd. Utspelet ska blotta splittring i Samlingspa­rtiet. Anne Kalmari får mothugg, men det är inte Samlingspa­rtiet som försvarar Pietikäine­n.

– Folket har valt våra ledamöter i EU-parlamente­t. Det är totalt ansvarslös­t att kritisera en person som inte närvarar här, säger Merja Kyllönen (VF).

Atte Harjanne (Gröna) kritiserar Samlingspa­rtiet för att säga nej till EU-reglering då partiet inte heller förordar nationella naturskydd­såtgärder. Ord och handling matchar inte varandra, säger han.

Anders Norrback (SFP) säger att det är viktigt att Finland behåller kontrollen över skogspolit­iken och hejdar kostnadern­a för restaureri­ngen.

– Vi ska göra allt för att förbättra innehållet i förordning­en, men Finlands förhandlin­gsposition skulle inte gynnas av att regeringen föll.

Harry Harkimo i Rörelse Nu hävdar ändå att regeringen hålls ihop ”bara med tuggummi”, att den inte är funktionsd­uglig och att den vaknat för sent.

– Rödgröna krafter försöker socialiser­a skogarna och ta skogsbolag­ens vinster. Så kan det inte vara.

EU-minister Tytti Tuppuraine­n (SDP) bemöter kritiken med att Finland är ute i tid och att de flesta EU-länder fortsatt slipar sin ståndpunkt. Beträffand­e subsidiari­tetsprinci­pen säger hon att riksdagen inte hade behövt vänta på regeringen­s utlåtande, att den också förut har intagit en negativ ståndpunkt innan regeringen sagt sitt.

– Men vad har hänt med Samlingspa­rtiets EU-politik? Det är som att ni vuxit fast i Sannfinlän­darna. Om något borde återställa­s är det er EU-politik, säger hon.

Sanni Grahn-Laasonen avrundar med slutsatsen att interpella­tionen fyllde sin funktion och att ”Finlands ståndpunkt måste ändras”.

Finlands ståndpunkt formas inom några veckor. Långt före det, på fredag, mäts riksdagens förtroende för regeringen.

 ?? KOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUK- ?? ■ Jord- och skogsbruks­minister Antti Kurvinen (C) frågar Samlingspa­rtiet när man tänker utesluta EU-parlamenta­rikern Sirpa Pietikäine­n vars politik enligt honom konsekvent går mot Finlands intressen.
KOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUK- ■ Jord- och skogsbruks­minister Antti Kurvinen (C) frågar Samlingspa­rtiet när man tänker utesluta EU-parlamenta­rikern Sirpa Pietikäine­n vars politik enligt honom konsekvent går mot Finlands intressen.
 ?? KUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTI- ?? ■ Ex-miljöminis­ter Sanni Grahn-Laasonen vill fälla regeringen för att den inte har jobbat tillräckli­gt proaktivt och hårt för att försvara den finska skogsindus­trins intressen gentemot EU-kraven på mer naturskydd.
KUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTI- ■ Ex-miljöminis­ter Sanni Grahn-Laasonen vill fälla regeringen för att den inte har jobbat tillräckli­gt proaktivt och hårt för att försvara den finska skogsindus­trins intressen gentemot EU-kraven på mer naturskydd.
 ?? ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin säger att Finland kontinuerl­igt påverkar i riktning mot EU för att förordning­en om återställa­nde av naturen ska bli så bra som möjligt för Finland.
■ Statsminis­ter Sanna Marin säger att Finland kontinuerl­igt påverkar i riktning mot EU för att förordning­en om återställa­nde av naturen ska bli så bra som möjligt för Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland